Bejegyzésünkben összeszedtünk néhány olyan kérdést, melyekkel eddig a leggyakrabban felkerestetek minket. Most ezekre megfogalmazott válaszainkkal szeretnénk eloszlati az IUB Rézgyönggyel kapcsolatos félelmeiteket!

 

Miben más az IUB™ Rézgyöngy, mint egy hormonmentes spirál?

Abban különbözik a méhen belüli hormonmentes fogamzásgátlóktól, hogy hajlékony, formaemlékező ötvözetből készül, és kerek, méh-barát formája révén a többi spirálnál kényelmesebb viselést biztosít, ezek által pedig nagy mértékben csökkenti a komplikációk fellépésének valószínűségét.

Még nem szült nők is választhatják az IUB™ Rézgyöngyöt fogamzásgátlásra?

Régen a nőgyógyászok csak már szült nőknek ajánlották a fogamzásgátló spirált, mert a nem szült nők méhszája szűkebb. Ma már a technológia fejlődésének köszönhetően nem szült nőknek is helyeznek fel, mert a korszerű spirálok kisebbek, könnyebben felhelyezhetőek és megbízhatóbbak, mint a régiek. A Rézgyöngy például harmadakkora, mint egy átlagos T alakú spirál, sőt felhelyezése és használata is kényelmesebb.

Ám a szűkebb méhszáj miatt javasoljuk, hogy vásárlás előtt mindenképp menj el egy nőgyógyászhoz elvégezni a fontosabb vizsgálatokat.

Akinek nikkelallergiája van, nem használhatja az IUB™ Rézgyöngyöt?

A Rézgyöngy tartalmaz nitinolt, ami egy nem allergizáló nikkel ötvözet, de a biztonság kedvéért még ezt is bevonják egy polimer vázzal. Hogyha tudsz aranyékszert viselni, akkor a Rézgyöngyöt is bátran használhatod!

Csak bizonyos nőgyógyászok helyezhetik fel az IUB™ Rézgyöngyöt?

Bármelyik nőgyógyász felhelyezheti, viszont érdemes az itt található listán tájékozódnod, hogy kik az általunk javasolt felhelyezést vállaló orvosok!

Fáj-e a felhelyezés?

Az IUB™ Rézgyöngy felhelyezése fájdalmas lehet, amennyiben a méhszáj nagyon szűk. Ebben az esetben helyi érzéstelenítés vagy az izmok ellazulását segítő szer alkalmazása javallott. Amennyiben fájdalomra érzékeny típus vagy, megkérheted nőgyógyászod helyi érzéstelenítés vagy fájdalomcsillapító alkalmazására.

Miért pont a menzesz alatt szükséges felhelyezni?

A menstruáció időszakában valamivel nyitottabb a méhszáj, mint általában, így a felhelyezés kevésbé fájdalmas ilyenkor.

Honnan tudod, hogy jó helyen van-e a felhelyezett IUB™ Rézgyöngy?

Sokan a felhelyezés után aggódva gondolkoznak el azon, hogy mégis hogyan fogják ellenőrizni spiráljuk helyzetét. De semmi ok az aggodalomra, ezt egyszerűen meg lehet tenni. Csupán ki kell tapintani a hüvelyedben a méhszájadat, és ott fogod találni a szálakat, melyek érintése olyan, mint a damilé, csak sokkal vékonyabb, puhább. Felhelyezéskor akár nőgyógyászod segítségét is kérheted, hogy mutassa meg az ellenőrzés módját.

Nem fognak zavarni az eltávolító szálak?

Ha megfelelően helyezték fel, az IUB™ Rézgyöngy nem érezhető szexuális együttlétek során, ugyanakkor az eltávolító szálak időről-időre zavarónak bizonyulhatnak, ezért megrövidítésük kérésével nyugodtan fordulj nőgyógyászodhoz.

Mennyire hatékony fogamzásgátló az IUB™ Rézgyöngy?

A felhelyezést követően az első nőgyógyászati kontrollig védekezz pároddal más módszerrel is, mert előfordulhat, hogy a termék elmozdul, esetleg kilökődik, úgy viszont már nem nyújtja a megfelelő védelmet. Ha a nőgyógyász a kontrollon megállapítja, hogy a Rézgyöngy nem mozdult el, akkor hatékonysága 5 éven át megegyezik a fogamzásgátló tablettákéval.

Előfordulhat, hogy nem fogadja be a szervezet, azaz kilökődik az IUB™ Rézgyöngy?

Az IUB™ Rézgyöngy kilökődési aránya a legújabb vizsgálatok alapján az átlagosnál kevesebb, 5,3%, míg ez a mutató a többi spirál esetében 6-8%.

A Rézgyöngy felhelyezését követően erősebb, hosszabb ciklusok és a ciklusok közti folyás ugyan előfordulhat, azonban ezek többsége 2-3 hónap után megszűnik, amint a szervezet alkalmazkodik a méhedbe felhelyezett fogamzásgátlóhoz.

Azonban ha bármi szokatlan tünetet tapasztalsz, minél hamarabb jelentkezz be nőgyógyászodhoz!

Van-e garancia az eszközre?

Indokolt esetben, mint például a kilökődés, limitált ideig (3 hónap) lehetőséged van csereeszköz igénylésére.

Kommentek
  • Holló Enikő
    Válasz

    Jó napot kívánok!
    Rendeltem Önöktől egy terméket, amely MIDI. Kérdésem az lenne, hogy annak ellére, hogy még nem szültem, a MIDI rézgyöngy is alkalmas lehet, vagy cseréljem egy MINI-re?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Enikő!

      Aggodalomra semmi ok. Jelenleg világszerte csak a MIDI eszköz kapható kereskedelmi forgalomban. 15mm-es átmérőjével így is eltörpül a többi eszköz mellett méretben, valamint a gyártó a MIDI eszközt kifejezetten az európai nők fiziológiájához mérten fejlesztette ki.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Szabó Zoltán
    Válasz

    rézgyöngy alatt esett teherbe a párom.. kontrollra jartunk fél évig birta :/ most terhes :/

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Zoltán!

      Igen, sajnos, mint bármelyik fogamzásgátló eszköz, a Rézgyöngy sem nyújt 100%-os védelmet, hatékonysága mindössze 99%-os, akárcsak a hasonló eszközöké.
      Természetesen, ha megkeresnének minket egy garanciális csereeszközért, a kollégámmal fel tudják venni a kapcsolatot –> info@adexilis.com.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Szabó Zoltán
    Válasz

    Előbb már kommentben leírtam de most kibővítem a kommentem.. Ma voltunk kórházban és a Rézgyöngy mire kitudott volna lökődni teljesen begyulladt a még száj körül minden és nem tudott kilökődni plusz okozott egy elhalt terhesség et szóval ugyfest jöv)őhéten műtik a párom ól kifelé mert természetes úton való kiszedes végzetes is lehet( Németország Niedersachsen)

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Zoltán! Megtennék, hogy felveszik velünk a kapcsolatot, hogy ki tudjuk vizsgálni az esetet? Felvenni az orvosokkal a kapcsolatot és a végére járni annak mi történhetett? Az Ön nevére szólóan nem találtunk rendelést a rendszerünkben, legyen kedves írja meg (emailben) milyen néven vásárolták az eszközt, ki volt a felhelyező orvos (ha magyar doktorról van szó, azonnal fel tudjuk vele venni a kapcsolatot) illetve a német kollégákat is megkeresnénk mindenképpen.
      Leírása alapján ez súlyos eset, utána kell járnunk és jelentenünk a hatóságoknak.
      Hol érhetjük el Önt?

  • Kata
    Válasz

    Használható Canesten készítmény (uno kapszula)? Nem befolyásolja a rézgyöngyöt?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Kata!

      Orvosszakértőnk válasza:
      Használható, a kapszula az Ön hüvelyében fejti ki a hatását, a Rézgyöngy pedig a méhében van.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

      • Olívia
        Válasz

        Tisztelt Cím!

        Azt szeretném kérdezni, hogy az esetleges kirántás érezhető?
        Menstruációs kehely használat miatt kérdezem, hogy az ki tudja e rántani?

  • Szilvia
    Válasz

    Garancia témában érdeklődöm.
    Patikában vásárolt termékre is van garancia?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Szilvia!

      Az emailjében és azóta telefonon ezt a kérdést már megválaszoltuk.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Nagy Krisztina
    Válasz

    Gyógyszertárban vásárolt eszköznél is díjmentesen csere van?

    Többszöri (pl.2-nél több) kilökődés esetén továbbra is díjmentesen cserélik a Rézgyöngyöt?

    Köszönöm ha válaszolnak

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Krisztina!

      A cseregaranciát a legkönnyebben úgy érvényesítheti, ha a webshopból tőlünk vásárol közvetlenül. Amennyiben gyógyszertárban vásárol, kérjük, őrizze meg mindenképpen a vásárlási bizonylatot, valamint az orvosi konzultáció/állásfoglalás dokumentumait is, hogy regisztrálhassuk az esetleges kilökődést/esetet és adhassuk a csereeszközt. Sajnos amennyiben ezek a dokumentumok hiányoznak egy esetleges patikai vásárlás során, úgy nem fogjuk tudni a garanciát érvényesíteni (ahogyan más termékek esetében sem lehetséges ez). A patikák egyébként nem adnak garanciális csereeszközt közvetlenül a vásárlóknak, ebben a ők nem vesznek részt mint forgalmazó, a csereeszközöket csak tőlünk tudják kérni.

      És igen, cseréljük akkor is, ha 2-3 alkalommal kilökődik az eszköz, de annál többször már nem, ilyenkor a nőgyógyászok is eltanácsolják az érintett pácienst az IUB használatától, mert valószínűleg nem fogadja be a szervezete. Ilyen csak nagyon ritkán fordul elő.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

    • Anita
      Válasz

      Kedves Ügyfélszolgálat,

      a kérdésem az lenne, hogy kontrasztos agyi MR vizsgálat biztonságosan elvégezhető-e rézgyöngy mellett? Milyen lehetséges mellékhatásai lehetnek a vizsgálat alatt illetve szükséges-e a vizsgálatot végző orvosnak bármilyen speciális dolgot mondani – vagy csupán elegendő a rézgyöngy tényét említeni?

      Köszönöm válaszukat?

      • a Rézgyöngy csapata
        Válasz

        Kedves Anita!

        Igen, mindenképpen jelezze az MR-t végző orvosának, hogy Rézgyöngye van, valamint kérjük, hogy vigye magával a betegtájékoztatót is a vizsgálatra. (Benne van az eszköz dobozában, illetve a weboldalunkról is letölthető.)

        Üdvözlettel:
        a Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!