Felmerülő kérdések az IUB™ Rézgyönggyel kapcsolatban

Bejegyzésünkben összeszedtünk néhány olyan kérdést, melyekkel eddig a leggyakrabban felkerestetek minket. Most ezekre megfogalmazott válaszainkkal szeretnénk eloszlati az IUB Rézgyönggyel kapcsolatos félelmeiteket!

 

Miben más az IUB™ Rézgyöngy, mint egy hormonmentes spirál?

Abban különbözik a méhen belüli hormonmentes fogamzásgátlóktól, hogy hajlékony, formaemlékező ötvözetből készül, és kerek, méh-barát formája révén a többi spirálnál kényelmesebb viselést biztosít, ezek által pedig nagy mértékben csökkenti a komplikációk fellépésének valószínűségét.

Még nem szült nők is választhatják az IUB™ Rézgyöngyöt fogamzásgátlásra?

Régen a nőgyógyászok csak már szült nőknek ajánlották a fogamzásgátló spirált, mert a nem szült nők méhszája szűkebb. Ma már a technológia fejlődésének köszönhetően nem szült nőknek is helyeznek fel, mert a korszerű spirálok kisebbek, könnyebben felhelyezhetőek és megbízhatóbbak, mint a régiek. A Rézgyöngy például harmadakkora, mint egy átlagos T alakú spirál, sőt felhelyezése és használata is kényelmesebb.

Ám a szűkebb méhszáj miatt javasoljuk, hogy vásárlás előtt mindenképp menj el egy nőgyógyászhoz elvégezni a fontosabb vizsgálatokat.

Akinek nikkelallergiája van, nem használhatja az IUB™ Rézgyöngyöt?

A Rézgyöngy tartalmaz nitinolt, ami egy nem allergizáló nikkel ötvözet, de a biztonság kedvéért még ezt is bevonják egy polimer vázzal. Hogyha tudsz aranyékszert viselni, akkor a Rézgyöngyöt is bátran használhatod!

Csak bizonyos nőgyógyászok helyezhetik fel az IUB™ Rézgyöngyöt?

Bármelyik nőgyógyász felhelyezheti, viszont érdemes az itt található listán tájékozódnod, hogy kik az általunk javasolt felhelyezést vállaló orvosok!

Fáj-e a felhelyezés?

Az IUB™ Rézgyöngy felhelyezése fájdalmas lehet, amennyiben a méhszáj nagyon szűk. Ebben az esetben helyi érzéstelenítés vagy az izmok ellazulását segítő szer alkalmazása javallott. Amennyiben fájdalomra érzékeny típus vagy, megkérheted nőgyógyászod helyi érzéstelenítés vagy fájdalomcsillapító alkalmazására.

Miért pont a menzesz alatt szükséges felhelyezni?

A menstruáció időszakában valamivel nyitottabb a méhszáj, mint általában, így a felhelyezés kevésbé fájdalmas ilyenkor.

Honnan tudod, hogy jó helyen van-e a felhelyezett IUB™ Rézgyöngy?

Sokan a felhelyezés után aggódva gondolkoznak el azon, hogy mégis hogyan fogják ellenőrizni spiráljuk helyzetét. De semmi ok az aggodalomra, ezt egyszerűen meg lehet tenni. Csupán ki kell tapintani a hüvelyedben a méhszájadat, és ott fogod találni a szálakat, melyek érintése olyan, mint a damilé, csak sokkal vékonyabb, puhább. Felhelyezéskor akár nőgyógyászod segítségét is kérheted, hogy mutassa meg az ellenőrzés módját.

Nem fognak zavarni az eltávolító szálak?

Ha megfelelően helyezték fel, az IUB™ Rézgyöngy nem érezhető szexuális együttlétek során, ugyanakkor az eltávolító szálak időről-időre zavarónak bizonyulhatnak, ezért megrövidítésük kérésével nyugodtan fordulj nőgyógyászodhoz.

Mennyire hatékony fogamzásgátló az IUB™ Rézgyöngy?

A felhelyezést követően az első nőgyógyászati kontrollig védekezz pároddal más módszerrel is, mert előfordulhat, hogy a termék elmozdul, esetleg kilökődik, úgy viszont már nem nyújtja a megfelelő védelmet. Ha a nőgyógyász a kontrollon megállapítja, hogy a Rézgyöngy nem mozdult el, akkor hatékonysága 5 éven át megegyezik a fogamzásgátló tablettákéval.

Előfordulhat, hogy nem fogadja be a szervezet, azaz kilökődik az IUB™ Rézgyöngy?

Az IUB™ Rézgyöngy kilökődési aránya a legújabb vizsgálatok alapján az átlagosnál kevesebb, 5,3%, míg ez a mutató a többi spirál esetében 6-8%.

A Rézgyöngy felhelyezését követően erősebb, hosszabb ciklusok és a ciklusok közti folyás ugyan előfordulhat, azonban ezek többsége 2-3 hónap után megszűnik, amint a szervezet alkalmazkodik a méhedbe felhelyezett fogamzásgátlóhoz.

Azonban ha bármi szokatlan tünetet tapasztalsz, minél hamarabb jelentkezz be nőgyógyászodhoz!

Van-e garancia az eszközre?

Indokolt esetben, mint például a kilökődés, lehetőséged van csereeszköz igénylésére.

Hagyj egy üzenetet!

picture