Bár a nők átlagéletkora az első gyermekük születésekor egy 2017-es statisztika szerint Magyarországon 28.0, a 10-19 év közötti tinédzserek általi gyermekáldás az összes élveszületés 6.25%-a, ami európai szinten a harmadik legmagasabb érték.

Egy másik felmérés azt mutatja, hogy Magyarországon a 16 évesek fele már átesett az első szexuális élményen és ez sok esetben védekezés nélkül történt. Ennek hátterében számos különféle ok állhat:

  • hiányos szexuális felvilágosítás a szülőktől és az iskolától
  • óvatlanság, a “Velem ez úgysem történhet meg” felfogás
  • fel nem készültség, azaz a kamasz nem számít arra, hogy szexuális kapcsolata lesz, ezért nem is készül semmilyen védekezési módszerrel
  • a fiatalok egy része kellemetlennek érzi a fogamzásgátlók megvásárlását, mert szégyennek vagy tabunak érzik felvállalni, hogy már szexuálisan aktívak.

Ezért kiemelkedően fontos, hogy a tinédzserek tisztában legyenek a különféle fogamzásgátló módszerekkel és hogy az iskola és a szülők megfelelő tájékoztatást és hozzáférést biztosítsanak erre a kamaszok számára. Ha a szülők sem feszengenek, ha a kamszkorú gyerekük szexualitásáról kell beszélni, a tinédzser sem fogja tabuként felfogni a szexualitását és valószínűbb, hogy jobban odafigyel majd a nem kívánt terhesség megelőzésére. Cikkünk ezen módszereket igyekszik összefoglalni:

Óvszer

Az óvszer, bár nem a leghatékonyabb fogamzásgátló módszer, de véd a szexuális úton terjedő betegségek ellen, mint például a HIV, a HPV, a chlymida, gonorrhea vagy a herpesz. A legtöbb tinédzser óvszert használ fogamzásgátlásra. Viszonylag könnyen beszerezhető és sokféle márkából és fajtából választhat a vásárló különböző árkategóriában. Az óvszer hátránya azonban az, hogy lecsúszhat vagy kiszakadhat, nem a legmegbízhatóbb fogamzásgátlási módszer.

Fogamzásgátló tabletta

Ha megkérdeznél egy kamaszt, milyen fogamzásgátló módszereket ismer, valószínűleg a gumióvszert és a fogamzásgátló tablettát fogja mondani. A fogamzásgátló tablettákból is sokféle van, de általában elmondható, hogy ma már kevesebb hormontartalommal bírnak, mint egykor. A tabletta hatékony fogamzásgátló módszer, beállítja a ciklust, csökkenti a menstruációs görcsöket és a vérzés mennyiségét, a hormonok csökkentik a bőr faggyútermelését, ezért a bőrnek jót tehet. Azonban oda kell rá figyelni, hogy a gyógyszert mindennap ugyanakkor vegyük be, maximum pár óra csúszással. Ezt könnyű elfelejteni, ha pedig egy gyógyszer kimarad vagy sok óra különbséggel kerül a szervezetbe a megszokottól, akkor fokozottan fenáll a terhesség létrejöttének az esélye. Illetve pár havonta vissza kell menni a nőgyógyászhoz új receptet íratni, ami szintén okozhat fejfájást: Időpontot kell egyeztetni az orvossal úgy, hogy ne maradjon ki nap a gyógyszer szedésében.

A fogamzásgátló tablettáknak azonban nem csak az időpontegyeztetés, receptírás vagy a kimaradt tabletta a hátránya. A fogamzásgátló tabletta növeli a vérrögképződés valószínűségét, ami keletkezhet a lábakban, a tüdőben, a szívben és az agyban is -, ami olyan komoly következményekkel is járhat, mint a tüdőembólia vagy éppen a stroke kialakulása. Így, aki dohányzik, hajlamos a trombózisra vagy akinek visszeres a lába, annak kifejezetten nem ajánlott ez a fogamzásgátlás módszer.  A tabletták emellett növelik a globulin termelődését, ami csökkenti a nők szexuális ingerek iránti érzékenységét, azaz csökken a libidó.

Esemény utáni tabletta

Az esemény utáni tabletta, bár sürgősségi megoldást kínálhat, magas hormontartalma miatt nem ajánlott kamaszkorban, mert felboríthatja a hormonháztartást és vérzés jelentkezhet a bevételét követően, így rendszeres szedése nem csak a tinédzsereknek, hanem senkinek nem javasolt. Másik hátránya, hogy vényköteles, így gyorsan kell receptet íratni egy orvossal.

Hüvelygyűrű

A hüvelygyűrű nem túl elterjedt megoldás Magyarországon és főleg nem a tinédzserek körében. Ez egy kényelmesebb megoldása a hormontartalmú fogamzásgátlásnak, mert automatikusan adagolja a hormont a szervezetbe. Nincs benne a kockázat, mint a tablettáknál, hogy elfelejtődik a bevétele. Azonban szintén hormontartalommal bír, így ugyanazok a hormontartalmához kapcsolódó kockázatok fentállnak, mint a fogamzásgátló tabletta esetében.

girl

Hormonos méhen belüli fogamzásgátló eszközök

Egy másik fogamzásgátló módszer a méhen belüli fogamzásgátlás. Ez Magyarországon nem egy gyakran használt módszer, a kamaszoknál pedig végképp ritkán fordul elő a használata. Az eszköz hatékony, nincs benne az elfelejtett tabletta vagy a rosszul felhelyezett óvszer kockázata. A felhelyezése azonban orvosi beavatkozást, használata pedig rendszeres nőgyógyászati kontrollt igényel, valamint egy egyszeri, viszonylag nagyobb költséggel jár. Mivel méhen belüli, így nem véd a szexuális úton terjedő betegségek ellen. Sok páciens azonban nem az ára vagy a felhelyezés során érezhető fájdalom miatt nem használja az eszközt, hanem vallási meggyőződés miatt, mivel az eszköz hatását nem terhességmegelőzésnek, hanem megszakításnak tartják. A hormonos spirálnak azonban előfordulhatnak egyéb hátrányai is, mint például menstruációs zavarok vagy a menstruáció teljes elmaradása, fejfájás, migrén, szőrnövekedés. Mivel az eszköz egy a méhhez képest nagy méretűnek számító, T alakú eszköz, így könnyebben előfordulhat, hogy az eszköz rosszul lesz felhelyezve, a méhfalba fúródik vagy gyulladást okoz.

Hormonmentes Rézgyöngy fogamzásgátló eszköz

A Rézgyöngy egy hormonmentes méhen belüli eszköz, ami a hormontartalmú IUD-hez hasonlóan orvosi beavatkozást és nőgyógyászati kontrollt igényel. Azonban az eszköz a még legkisebb T alakú IUD-hez képest is kisebb, gömb alakja miatt nincsenek élei, amik irritálhatják a méhfalat, a felhelyezése pedig egyszerűbb, mint a T alakú spirálnak. A beavatkozás csupán pár másodpercet vesz igénybe. Egy egyszeri, viszonylag nagynak tűnő kiadást igényel, az eszköz azonban akár 5 évig is használható, ami alatt hatékonyan véd a nem kívánt terhességtől. Mivel hormonmentes, így a menstruációs ciklusban maximum a felhelyzést követő 2-3 hónap során érzékelhető rendszertelenség, a későbbiekben azonban nincs hatással a menstruációra. Hatását nem a hormonok, hanem a rézionok adják. Ez a módszer a legtöbb nőnek, így a kamaszoknak is javasolható, hiszen nem zavarja meg a hormonháztartást, nincs benne az óvszerek vagy a hormonos módszerek kockázata, valamint az orvosi kontrollok kivételével nincsen vele teendő, így hatékonyan véd a nem kívánt terhesség ellen.

iub

Forrás: 1 2 3 4 5 6 7 8

Hagyj egy üzenetet!