A legfontosabb aranyszabály, hogy kerüld el a szexet olyasvalakivel, akinek az intim területen kiütései, genitális herpesze, szemölcse vagy folyása van – a legjobb módja a fertőzések megelőzésének, ha monogám kapcsolatban éltek a partnereddel, és már teszteltétek magatokat (hat hónapnál nem régebben) a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzésekre.

Tippek a megelőzéshez

Mindig használj óvszert a védekezéshez – ne csak a közösülés, hanem a szex teljes ideje, így az előjáték alatt is. A síkosítód legyen vizes alapú. Az óvszer nem nyújt teljes védelmet a nemkívánt terhesség és a nemi betegségek ellen, de ha megfelelően alkalmazzák, nagyon hatékonynak bizonyul a megelőzésben.

Ne oszd meg senkivel a törölköződet, fehérneműdet.

Mindig mosakodj meg szex előtt és után is.

Járj évente legalább egyszer HIV-szűrésre, kérd az orvosodtól az elérhető teszteket.

Alkohol- és kábítószerfüggőség esetén kérj segítséget, nem csak az addikció kezelésének érdekében. A függők még inkább ki vannak téve a védekezés nélküli szex veszélyeinek.

A szexuális úton terjedő fertőzések kivédésnek egyetlen módja, ha felhagysz a szexuális élettel, de természetesen odafigyeléssel, rendszeres szűréssel, védekezéssel, a személyes higiéné fenntartásával sokat tehetsz a megelőzésért.

STD

Melyek a leggyakoribb fertőzések?

Genitális szemölcsök (HPV)

Nagyon gyakori, érintkezéssel terjedő vírus, melynek legtöbb törzse a nemi szerveken megjelenő szemölcsöket, más törzsei viszont a méhnyakrák kialakulásáért felelősek. Sokszor nincsenek tünetei, más esetben rózsaszínes, “bőrszínű”, karfiolszerű kinövések jelennek meg a nemi szerveken.

Chlamydia

A tünetek sokszor észrevétlenek maradnak, pedig az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzésről van szó, ami antibiotikummal könnyedén kezelhető. Férfiaknál a pénisz tetején jelentkező égő, viszkető érzés, nőknél a kellemetlen szagú, bőséges hüvelyi folyás, fájdalmas vizelés, közösülés során érzett fájdalom jelentkezhet. Kezelés nélkül terméketlenséghez vezethet.

Herpes simplex vírus 1-es típus

Nem kifejezetten szexuális úton terjedő betegségről van szó, az elsősorban ajkakon megjelenő fertőzésviszont nagyon könnyen átjuthat a genitáliákra, és ott hólyagokat okozhat.

Herpes simplex vírus 2-es típus

Folyadékkal telt hólyagok jelzik az aktiválódását, nagyon fertőző. Közösüléssel és a herpeszes felülettel való érintkezéssel terjed, antivirális szerekkel a kitörések gyakorisága csökkenthető.

HIV/AIDS

A rettegett HIV-vírus, ami szexuális úton, testnedvekkel, vérrel terjed. Nem lehet elkapni közös evőeszköz-használattal, öleléssel, kézfogással, bár sajnos ezek a tévhitek még mindig tartják magukat. Az időben felismert HIV-fertőzéssel gyógyszeresen kezelhető, és kiegyensúlyozott életszínvonal biztosítható a betegnek, akár évtizedekig is.

Trichomoniasis

Parazita által okozott szexuális fertőzés, vényköteles gyógyszerekkel gyógyítható. Férfiaknál jellemző tünet nincsen, nőknél a szeméremtáji viszketés, bőséges, sárgászöldes hüvelyi folyás, fájdalmas szexuális aktus jellemzi. A tünetek nagyjából harminc nappal a fertőzés után jelentkeznek.

Csókbetegség

Semmilyen biztos módszer nincsen arra, hogy elkerüld a szexuális úton terjedő betegségeket, de a fent leírt szabályok betartásával, rendszeres szűrővizsgálatokkal jelentősen csökkentheted a fertőződés esélyét. Figyeld a saját és a partnered testének jelzéseit, a szexuális úton terjedő fertőzéseket komolyan kell venni, így bármilyen furcsa tünetet észlelsz, mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat!