Talán épp most helyezték fel neked a fogamzásgátló spirálodat, és éppen azon agyalsz, mégis hogyan fogod ellenőrizni a spirálod helyzetét. Talán már érzed is picit az eltávolító szálakat a méhszájadban. Cikkünkből megtudhatod, hogyan kell ellenőrizni, minden rendben van-e a spiráloddal, illetve mit lehet tenni, ha zavarnak a szálak.

Spirál eltávolító szálak

Minden méhen belüli spirál két darab eltávolító szálban végződik, mely a nőgyógyászt segíti az eltávolításban. Ha a spirálod jó helyen van, az eltávolító szálak a méhszájadon keresztül lógnak ki, és a hüvelyed legtetején érnek véget.

Tehát a szálak épphogy kilógnak a méhszájból. A gyártók arra buzdítják a felhasználókat, hogy havonta ellenőrizzék le, minden rendben van-e a spirállal. Megtörténhet ugyanis, hogy a spirál, aminek a méh belsejében lenne helye, áttöri a méh faját (perforáció) vagy esetleg kilökődik, lejjebb csúszik. Ezekre az esetekre fel kell készülni, és minden hónapban ellenőrizni kell a spirált.

Ha IUB™ Rézgyöngyöd van fent, kérd meg a nőgyógyászodat, hogy vágja olyan rövidebbre az eltávolító szálakat, ahogy neked is kényelmes, ne álljon ki túlságosan a méhszájból. Hogy kényelmes-e, az használat közben fog kiderülni. Ne félj visszamenni a nőgyógyászodhoz és rövidítést kérni!

Rézgyöngy spirál szálak

Hogyan tudod ellenőrizni az eltávolító szálakat?

Csak annyit kell tenned, hogy a középső ujjaddal benyúlsz a hüvelyedbe és kitapintod a méhszájadat. Lehetséges, hogy ehhez keresgélned kell majd kicsit a megfelelő pozíciót, de tudni fogod, amikor megtaláltad.

Mikor megvan a méhszájad, kezdj el körözni az ujjaddal, hogy érezd a szálakat. Olyan érzés, mint a damil, csak sokkal vékonyabb, puhább. Ha esetleg szeretnéd profitól megtanulni az ellenőrzést, kérd a felhelyező nőgyógyászod segítségét. Rögtön a felhelyezés után is kérhetsz egy gyorstalpalót.

spirál eltávolító szálak

Fogja érezni a partnerem a szálakat szex közben?

Ha azon aggódsz, hogy a partnered érezni fogja a szálakat együttlét közben, nem vagy egyedül. Ez egy nagyon gyakori kérdés felénk.

Ne aggódj: ennek az esélye igen csekély. Manapság a spirálok szálai nagyon vékonyak, alig észrevehetőek, puhábbak mint régen – viszont ha így is érzi őket a partnered, látogass el a nőgyógyászodhoz és vágasd rövidebbre! A rövidebbre vágás fájdalommentes és körülbelül fél percet vesz igénybe.

 • Bödő Erika
  Válasz

  Tisztelt IUB Rézgyöngy! Érdeklődni szeretnék a rézgyönggyel kapcsolatban. Nekem szeptember 18-án lett felhelyezve. Az első 2 hónapban még meg tudtam különböztetni a menstruációm a pecsételő vérzésről. Azóta már nem. És mindennap van piros vérzésem. Azt olvastam, hogy a vérzészavar eltarthat akár 6 hónapig is. Ez normális? Nőgyógyászhoz vissza mentem kontrollra kb 2 hónap múlva. Akkor minden rendben talált. Együttlét után még erősebb a vérzésem. El fog ez múlni vagy menjek vissza az orvoshoz? Mit tanácsol? Korábban fogamzásgátló tablettát szedtem elég hosszú ideig. Köszönettel :Erika.

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Erika!

   Köszönjük, hogy írt nekünk. Legyen kedves a központi email címünkre írni egy emailt a fenti témában, hogy cégünk orvosszakértője felvehesse Önnel a kapcsolatot. Reméljük azóta már alkalmazkodott a teste az eszközhöz, amennyiben még mindig fennáll a probléma, kérem írjon nekünk!

   üdvözlettel,

   A Rézgyöngy Csapata

Hagyj egy üzenetet!