Talán épp most helyezték fel neked a fogamzásgátló spirálodat, és éppen azon agyalsz, mégis hogyan fogod ellenőrizni a spirálod helyzetét. Talán már érzed is picit az eltávolító szálakat a méhszájadban. Cikkünkből megtudhatod, hogyan kell ellenőrizni, minden rendben van-e a spiráloddal, illetve mit lehet tenni, ha zavarnak a szálak.

Spirál eltávolító szálak

Minden méhen belüli spirál két darab eltávolító szálban végződik, mely a nőgyógyászt segíti az eltávolításban. Ha a spirálod jó helyen van, az eltávolító szálak a méhszájadon keresztül lógnak ki, és a hüvelyed legtetején érnek véget.

Tehát a szálak épphogy kilógnak a méhszájból. A gyártók arra buzdítják a felhasználókat, hogy havonta ellenőrizzék le, minden rendben van-e a spirállal. Megtörténhet ugyanis, hogy a spirál, aminek a méh belsejében lenne helye, áttöri a méh faját (perforáció) vagy esetleg kilökődik, lejjebb csúszik. Ezekre az esetekre fel kell készülni, és minden hónapban ellenőrizni kell a spirált.

Ha IUB™ Rézgyöngyöd van fent, kérd meg a nőgyógyászodat, hogy vágja olyan rövidebbre az eltávolító szálakat, ahogy neked is kényelmes, ne álljon ki túlságosan a méhszájból. Hogy kényelmes-e, az használat közben fog kiderülni. Ne félj visszamenni a nőgyógyászodhoz és rövidítést kérni!

Rézgyöngy spirál szálak

Hogyan tudod ellenőrizni az eltávolító szálakat?

Csak annyit kell tenned, hogy a középső ujjaddal benyúlsz a hüvelyedbe és kitapintod a méhszájadat. Lehetséges, hogy ehhez keresgélned kell majd kicsit a megfelelő pozíciót, de tudni fogod, amikor megtaláltad.

Mikor megvan a méhszájad, kezdj el körözni az ujjaddal, hogy érezd a szálakat. Olyan érzés, mint a damil, csak sokkal vékonyabb, puhább. Ha esetleg szeretnéd profitól megtanulni az ellenőrzést, kérd a felhelyező nőgyógyászod segítségét. Rögtön a felhelyezés után is kérhetsz egy gyorstalpalót.

spirál eltávolító szálak

Fogja érezni a partnerem a szálakat szex közben?

Ha azon aggódsz, hogy a partnered érezni fogja a szálakat együttlét közben, nem vagy egyedül. Ez egy nagyon gyakori kérdés felénk.

Ne aggódj: ennek az esélye igen csekély. Manapság a spirálok szálai nagyon vékonyak, alig észrevehetőek, puhábbak mint régen – viszont ha így is érzi őket a partnered, látogass el a nőgyógyászodhoz és vágasd rövidebbre! A rövidebbre vágás fájdalommentes és körülbelül fél percet vesz igénybe.

Kommentek
  • Bödő Erika
    Válasz

    Tisztelt IUB Rézgyöngy! Érdeklődni szeretnék a rézgyönggyel kapcsolatban. Nekem szeptember 18-án lett felhelyezve. Az első 2 hónapban még meg tudtam különböztetni a menstruációm a pecsételő vérzésről. Azóta már nem. És mindennap van piros vérzésem. Azt olvastam, hogy a vérzészavar eltarthat akár 6 hónapig is. Ez normális? Nőgyógyászhoz vissza mentem kontrollra kb 2 hónap múlva. Akkor minden rendben talált. Együttlét után még erősebb a vérzésem. El fog ez múlni vagy menjek vissza az orvoshoz? Mit tanácsol? Korábban fogamzásgátló tablettát szedtem elég hosszú ideig. Köszönettel :Erika.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Erika!

      Köszönjük, hogy írt nekünk. Legyen kedves a központi email címünkre írni egy emailt a fenti témában, hogy cégünk orvosszakértője felvehesse Önnel a kapcsolatot. Reméljük azóta már alkalmazkodott a teste az eszközhöz, amennyiben még mindig fennáll a probléma, kérem írjon nekünk!

      üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Pesti Mária
    Válasz

    Jó napot kivánok! 42 éves vagyok tegnap voltam orvosnál mert mult hónapba kimaradt a mensesem! voltam már igy máskor is! 3 éve van spirálom! doktor ur le ellenörizte azt mondta minden rendben van! ha minden rendben van akkor nem lehetek terhes ugye azt észre vette volna nem csinált ultra hangot! azt mondta ha nem jön meg ebbe a hónapban sem akkor menjek vissza hozzá!

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Mária!

      HCG vérvétel elvégzése lehet a megoldás.

      További kérdések esetén forduljon nőgyógyászához!

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Tatár Nikoletta
    Válasz

    Üdvözlöm! Január 18-án lett felhelyezve a rézgyöngy. 3 hét után voltam a nőgyógyásznál, hogy minden rendben van-e. Ultrahanggal megnézte mindent rendben talált. Előző nap jött meg a menstruációm. Másnap hogy ellenőriztem a jelzőszálat jobban éreztem, mint ha lejjebb jött volna. Az óvszert kiszakíthatja a jelzőszál? Elég élesnek éreztem. Illetve lehetséges, hogy a rézgyöngy miatt fáj ha tampont helyezek fel?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Nikoletta!

      Nem lehetséges. Amennyiben a jelzőszál jelenlétét idáig egyáltalán nem érzékelte, lehet akár kilökődésre utaló jel is, ezért mielőbbi kontroll vizsgálat javasolt. Ha nincs szó kilökődésről, de a jelzőszál hossza zavarónak bizonyul, a nőgyógyász tud rajta rövidíteni.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

Hagyj egy üzenetet!