Felmérések szerint Európában a nők 40%-a nem tudja, hogy hogyan működik a sürgősségi fogamzásgátlás. Sajnos jelenleg is rengeteg tévhit él a köztudatban a témával kapcsolatban. A leggyakoribbak a következők.

Tévhit 1.: Csak egyféle sürgősségi fogamzásgátló módszer létezik

Legelsőként mindenkinek az esemény utáni tabletta jut az eszébe. Azonban ezekből is többféle kapható, illetve sokan nem tudják, hogy nem hormonális módszerek is léteznek a sürgősségi fogamzásgátlásra.

Tabletták közül a leggyakrabban használt az 1,5 mg levonogestrel hatóanyagot tartalmazó, mely 70%-kal csökkenti a nem kívánt terhesség bekövetkezésének esélyét, amennyiben az aktus után 3 napon belül alkalmazzák. Összehasonlításképpen ez a hormonmennyiség 20-szorosa annak, ami a hosszútávon alkalmazható progeszteron tartalmú fogamzásgátló tablettákban található (0,075 mg)!

Másik elterjedt tabletta uliprisztál- acetátot tartalmaz, mely az aktus után 5 napon belül használva 85%-kal csökkenti a terhesség esélyét.

Azonban a leghatásosabb módszer a méhen belüli, réztartalmú eszközök használata, melyek a védekezés nélküli együttlét után 5 napon belül felhelyezve 99,89%-ban megakadályozzák a nem kívánt terhességet (egyiptomi kutatás szerint mindössze 0,09 %-ban nem hatásos). Egy 2017-ben végzett, az összes sürgősségi fogamzásgátló módszert összehasonlító vizsgálat bebizonyította, hogy ez a ma ismert leghatásosabb módszer.

Az esemény utáni tabletta veszélyei

Tévhit 2.: Az együttléttől számított 3 napig alkalmazható

Bár a levonogestrel tartalmúra igaz, hogy 3 napon belül lehet használni, az igazság az, hogy a hatása nem ugyanaz 2 nap elteltével, mint pár órán belül, tehát érdemes a lehető leggyorsabban beszerezni. Az uliprisztál- acetátot tartalmazó tabletta esetén 120 óra áll rendelkezésre és a hatása nem csökken jelentősen az idő előrehaladtával. Tehát az, hogy a tablettákat 72 ill. 120 órán belül ajánlják bevenni, nem azt jelenti, hogy ténylegesen van annyi időnk. Figyelembe kell venni továbbá, hogy túlsúlyos embereknél is csökken a hormontartalmú tabletták hatása. A réztartalmú méhen belüli eszközöket szintén 120 órán belül kell felhelyezni, mivel ebben az időszakban gátolják a leghatékonyabban a spermiumokat.

Tévhit 3.: Vetélést okoz

Az esemény utáni tabletta képes megakadályozni a megtermékenyítést, de nem vet véget a már meglévő terhességnek, vagyis nem abortusztabletta. Működési elve a peteérés megakadályozása vagy késleltetése. A méhen belüli eszköz pedig a megtermékenyített petesejt beágyazódását akadályozza, nem hat a már beágyazódott petesejtre.  Óriási tévhit, hogy a megtermékenyítés pár percen belül megtörténik. A spermiumok akár 5 napig is életképesek lehetnek, így ez idő alatt bármikor bekövetkezhet a terhesség.

Tévhit 4.: Orvosi vény nélkül megvásárolható

Ez az állítás Európában majdnem mindenhol igaz. Bár 2015-ben az Európai Unió tagállamaira bízta ezen gyógyszerek beszerzésének szabályozását, Magyarország egyedüli országként döntött úgy, hogy az esemény utáni tabletták kizárólag orvosi vényre kaphatóak legyenek.

A hormontartalmú tabletták tehát csak receptre kaphatók, a méhen belüli eszközöket pedig csak nőgyógyász helyezheti fel. Ezért, ha ilyesmire lenne szükségünk elsőként forduljunk orvoshoz!

esemény utáni tabletta mellékhatásai

Mellékhatások

Hormontartalmú tabletták bevétele után a következők jelentkezhetnek: hasi fájdalom, görcsök, fejfájás, szédülés, gyengeség, pecsételő vérzés és hányinger, hányás. Fontos észben tartani, hogy amennyiben a bevétel után 2-3 órán belül hányás jelentkezik, a tabletta hatástalan lehet!

Tévhit 5.: Az esemény utáni tabletta védelmet nyújt a bevétel utáni együttlétekre is

Ez az állítás feltétlenül helytelen, sőt! Mivel a sürgősségi fogamzásgátló tabletta akár késleltetheti is a peteérést, ezért a bevételt követő napokban még nagyobb figyelmet kell fordítani a helyes, hosszú távú védekezésre. Alkalmazásuk után viszont a hosszú távú hormonális készítmények újra szedése vagy elkezdése is veszélyes lehet a gyógyszerkölcsönhatások miatt, ezért ehhez mindenképpen orvosi konzultáció szükséges! A réztartalmú méhen belüli eszközöknél más a helyzet, hiszen a sürgősségi felhelyezés után hosszú távú védelmet nyújt (akár 5 évig is). Fontos viszont tudni, hogy a szexuális úton terjedő fertőzésektől egyik sem véd!

Tévhit 6.: Hosszú távú módszerként is használható

Ez egyedül a méhen belüli eszközökre igaz. Az esemény utáni tabletta magas hormontartalma miatt semmiképpen sem ajánlott rendszeres használatra. Ha egy ciklus alatt többször is bevesszük, az nagyobb problémákat okozhat hormonháztartásunkban. Felboríthatja ciklusunkat, szövődményeként vérzészavarok, gyulladások is megjelenhetnek.

A sürgősségi fogamzásgátlás tehát cseppet sem veszélytelen és nem is a legegyszerűbb módszer. A hormonális tablettákon kívül viszont kevésbé elterjedt, bár sokkal hatásosabb módszerek is léteznek, pl. réztartalmú méhen belüli eszközök. Fontos, hogy tervezzünk előre és lehetőleg válasszunk hosszú távú, a szervezetünket legkevésbé megterhelő megoldást.

Szerző: Dr. Kelemen Csilla Krisztina

Források: 1, 2, 3, 4, 5

 

Hagyj egy üzenetet!