A fogamzásgátlás egyre szélesebb körben ismert módszere az fogamzásgátló spirál vagy IUD. Ez a kis eszköz általában T alakú és a méhbe helyezik fel, hogy megakadályozza a terhességet. Ha ilyen eszközt használsz, néha napján érdemes megvizsgálnod, hogy a spirálod jó helyen van-e, minden rendben van-e vele. Így hát érdemes megismerned azokat a jeleket, amik a spirál elmozdulására utalnak. Ha tudatosan figyelsz a spirálodra, csökkented az esélyét a teherbeesésnek is.

Hogyan állapítsd meg, hogy elmozdult-e a spirálod?

Az alábbiakban tünetekről olvashatsz, melyek általában akkor jelentkeznek, amikor a spirálod elmozdult a helyéről.

spirál elmozdulás

A képen a következő eseteket láthatjátok fentről lefelé: perforáció, kilökődés, helytelen pozíció T alakú spirál esetében, IUB Rézgyöngy Ballerine

Tünet 1: valami gond van az eltávolító szálakkal

A spirálokhoz általában rögzítve van egy eltávolító szál, ami a nőgyógyászt segíti az eltávolításban. Amikor felhelyezik a spirált, az eltávolító szálakat csak épp olyan hosszú hagyják, hogy látható és picit érezhető legyen. Így te is ellenőrizni tudod a szálakat, méghozzá úgy, hogy tiszta, mosott kézzel a középső ujjaddal kitapintod őket a hüvelyedben. Az ujjad segítségével érezned kell a szálakat a méhszájadnál. A szálak hossza változik, ha a spirál lejjebb vagy feljebb csúszott. Ha nem találod a szálakat vagy túl hosszúnak találod, lehet, hogy kilökődött, lecsúszott vagy felcsúszott. Minden esetben keresd fel orvosod!

Tünet 2: Spirál a méhnyakban

Alapvetően a spirálnak a méhedben kell lennie, az eltávolító szálaknak pedig a méhszájon keresztül kell kilógni. Viszont történhet olyan eset, hogy a spirál lecsúszik a méhszájba, így már érezheted az egész spirált, nem csak a szálakat. Néhány esetben ilyenkor már az ujjaddal is kitapinthatod az eszközt, úgy, mint a szálakat alap esetben. Ehhez kényelmetlen érzés és fájdalom is társulhat.

Tünet 3: Nem várt vérzés

Sok esetben a nők menstruációs ciklusa megváltozik a spirál felhelyezése után. Ha hormonális spirált választasz, számítanod kell rá, hogy a menstruációd enyhébb lesz vagy akár el is tűnik. Ha pedig hormonmentes megoldást választasz, akkor lehetséges, hogy erősödik a vérzésed. A legtöbb nő a felhelyezés után pöttyöző vérzést tapasztal, ami néhány hónap után elmúlik. Viszont a váratlan, erős vérzés nem normális testi reakció, jelezheti azt is, hogy a spirálod elmozdult.

Tünet 4: Szokatlan hüvelyi folyás

A hüvelyi folyás normális jelenség. Viszont ha a folyás állaga, színe, szaga eltér a megszokottól, akkor azt mindenképp jelezd orvosodnak. Lehet, hogy csak egy fertőzés, de az is lehet, hogy a spirál elmozdult.

Tünet 5: Fájdalmas szex

Néhány nő arról számol be, hogy a szex másmilyen lesz a felhelyezés után, főleg bizonyos pozíciókban. Néhányan pedig azt állítják, ugyanolyan, mint azelőtt. Mindenesetre, ha a szex fájdalmassá válik, az lehet a spirál elmozdulásától is.

Tünet 6: Fájdalmas és Intenzív görcsök

A legtöbb nő görcsök és fájdalom kíséretében éli meg a mestruációját. Jónéhány nő érez görcsöket a spirál felhelyezése után is, de ezek általában egy kis idő elteltével elmúlnak. A réz spirálok esetében az első időszakban erősebb lehet a görcsök mértéke. Viszont ha a görcsök és a vérzés egyre erősödnek és gyakoribbak lesznek, érdemes orvoshoz fordulnod, hogy megnézze a spirálodat.

Mit tegyél, ha elmozdult a spirálod?

Ha úgy gondolod, hogy elmozdult a spirálod, van néhány lépés, amin végigmehetsz, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel éld meg a szituációt.

1, Tudd, mikor kell segítséget kérni

Mielőtt pánikba esnél, csekkold le még párszor a szituációt!

Tájékoztasd az orvosodat a teljes körően a tüneteidről! Így lehet, hogy nincs is baj, és ezt már telefonban is meg neked tudják erősíteni.

Kérj minél hamarabb időpontot, ha fájdalmaid vannak, erős vérzést tapasztalsz vagy belázasodsz!

2, Ne stresszelj

A kilökődés rendkívül kellemetlen, viszont a spirálok esetében ezzel a kockázattal számolnod kell. Próbálj meg nyugodt maradni, a stressz csak rosszabbá teszi a helyzetet.

3, Kerüld a szexet

Ha esetleg a tünetek valamelyikét észleled, hanyagold a szexuális együttléteket addig, amíg a nőgyógyászod nem látta a helyzetet. Nemcsak azért, mert fájdalmas lehet a közösülés, de ha kilökődött a spirálod, akár teherbe is eshetsz. Ha nem tudsz addig várni, alkalmazz másik fogamzásgátló eszközt is.

Ha teherbe estél, az orvosnak mihamarabb el kell távolítania a spirált a méhedből. A fent maradt spirál növeli a méhen kívüli terhesség, vetélés és fertőzések esélyét.

4, Gondold meg a többi alternatívát is

A spirál kilökődése esetében általában lehetőséged van csereeszközre. Kérdezd meg a nőgyógyászodat, hogy miért történhetett a kilökődés, érdemes-e megpróbálnod még egyszer az adott spirált. Ha pedig nem bízol már az általad választott fogamzásgátló módszerben, próbálj ki más alternatívákat is!

Az IUB™ Rézgyöngy Ballerine kilökődési aránya a legújabb vizsgálatok alapján az átlagosnál kevesebb. Az IUB™ Rézgyöngy Ballerine esetében a kilökődési arány 5,3%, míg a többi spirál esetében 6-8%.

A Rézgyöngy apró és kíméletes fogamzásgátló elfér az ujjad hegyén

A teljes, angol nyelvű cikket itt találod.

Kommentek
  • Sztarovics Kitti
    Válasz

    Tiszelt doktor nő/doktor úr!

    1 hónapja rakták fel rézgyöngy spirálomat és fájdalmas együttlét után felkerestem az orvosomat !Először eltávolìtott a vezető szárból egy darabot és ultrahangal megnéztem hogy minden rendben van de nem volt igy a spiral a nyakcsatornába volt .Ugy döntött kiveszi ès megtisztitás után vissza rakta az eszközt a méhembe megint csinált egy ultra hangot és már akkor jó helyen volt az eszköz
    és adott antibiotokumot .Az lenne a kérdésem hogy ez jó megoldás vagy azonnal kikellett volt dobni az eszközt és nem vissza helyezni ?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Kitti!

      Köszönjük a megkeresést. Sajnos ami Önnel történt az nem protokollnak megfelelő eljárás. A levett eszközt nem szabadott volna visszatenni. A Rézgyöngy csapatánál pont az ilyen esetekre tartjuk fent az ingyenes csere-terméket, ha ez történik, jelzik nekünk és mi küldünk ingyenes csereterméket az orvosnak vagy Önnek és felhelyezhetik a steril eszközt.
      Írtunk privát email üzenetet is.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

      • Fekete Beáta
        Válasz

        Üdvözlöm! Két napja van fent a Melbea gold spirál. Meg tart a hasi fájdalom meg görcs is. Gondolom meg tartani is fog pár napig. Végül is az lenne a kérdésem hogy az normális hogy vizelési ingerem van tőle? Nagyon kellemetlen. Meddig tart? Vagy azért mert egy idegen test van ott és gyulladásban van. Köszönöm a válaszát.

        • a Rézgyöngy csapata
          Válasz

          Kedves Beáta!

          Mi a Rézgyöngy nevű hormonmentes spirált forgalmazzuk, a Melbea Goldot nem.
          Mivel mindössze 2 nap telt el a felhelyezés óta, még kellhet idő, míg a szervezete hozzászokik, ez minden spirál esetében így van.
          Ettől függetlenül mindenképp azt tanácsoljuk, hogy keresse fel kezelőorvosát, mivel a termék nem hozzánk tartozik, így a pontos hatásmechanizmusát nem ismerjük.

          Mielőbb jobbulást kívánunk:
          a Rézgyöngy csapata

          • Moisa Tunde

            Jo estet. Az lenne a kerdesem spiralom van jo par honapja. Szoptatatok. A napokba kezdtek fajni a melleim az mitol lehet? Esetleg terhesseg? Jar rendesen a mestruaciom.

          • a Rézgyöngy csapata

            Kedves Tünde!

            A mellfájásnak számos oka lehet, például maga a szoptatás is.
            A Rézgyöngy spirál ilyen jellegű problémákat – helyzeténél fogva – nem igazán szokott okozni.
            Egy terhességi tesztet esetleg érdemes lenne csinálni, de mindenképpen javasoljuk, hogy keress fel egy nőgyógyász szakorvost is, mert így látatlanban sajnos nem tudunk megfelelő diagnózist alkotni.

            Üdvözlettel:
            a Rézgyöngy csapata

      • Samu Tímea
        Válasz

        Tisztelt Cím,

        2 hónapja rakattam fel a rézgyöngy spiràlt, kifejezetten a honlapon szereplő orvos listàból vàlasztva.
        Az az követő màsodik menstruàció soràn a rèzgyöngy spiràl kiesett.
        Volt e ilyen tapasztalat ? Hogyan fordulhat elő ilyesmi???

        • a Rézgyöngy csapata
          Válasz

          Kedves Tímea!

          Igen, néha előfordul a kilökődés, főleg (de nem kizárólag) fiatal és még nem szült nők esetében.
          A mellékhatások között szerepel is: https://rezgyongy.hu/gyakran-ismetelt-kerdesek/#mellekhatasok
          Ha a kezelőorvosa is úgy ítéli meg, hogy lehetséges az újbóli felhelyezés, akkor természetesen tudunk garanciális csereeszközt biztosítani.
          Amennyiben kéri, az info@adexilis.com e-mail címen munkatársaink segíteni fognak.

          Üdvözlettel:
          a Rézgyöngy csapata

      • Renáta
        Válasz

        Üdvözlöm!
        Egy hete helyeztek fel egy mirena spirált egy napos műtéti úton. Aznap görcsöltem véreztem. Aztán elmúlt a vérzés a görcsölés megmaradt. Három napja erős menstruációs görcseim vannak hol erősebb a vérzés hol gyengébb. ( Most lenne meg a havi menstruációm)
        Normálisan hogy már egy hete szinte görcsölök és hol erőssebben hol gyengébben vérzek?
        Jelző szálat ellenőriztem de csak egy jelzőszàlat érzek.
        Köszönöm a választ.

        • Csilla Mészárosová
          Válasz

          Kedves Renáta!

          A hormontartalmú spirálok, mint pl. a Mirena és a hormonmentes spirálok esetében is jelentkezhet menstruációs görcsökhöz hasonló fájdalom, pecsételő vérzés a felhelyezést követő első néhány hétben. Amennyiben komoly fájdalma van és a pecsételő vérzés fokozódik, vagy hirtelen változásokat tapasztal a menstruációjában, keresse fel kezelőorvosát! 4-12 héttel a felhelyezés után ellenőriztetnie kell az eszközt abban az esetben is, ha nem tapasztal semmilyen rendellenességet.

          Üdvözlettel,
          A Rézgyöngy Csapata

  • Kovács Klaudia
    Válasz

    Jonapot nekem 3dikhónapja van fent a spirál eddig éreztem a szálat a huvejemben de már most nem. Hol fáj a derekam hol nem és az lene a kérdésem ha el megyek orvoshoz ilyenkor mit csinálnak??

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Klaudia!

      Ebben az esetben Ultrahang vizsgálattal lehet meggyőződni róla, hogy a spirál még mindig jó helyen van.

      üdvözlettel,

      A Rézgyöngy csapata

    • Nagy Emma
      Válasz

      Üdvözlöm! 8honapja használok spirált. Az utóbbi egy hónapban együttlétkor élénk pirosas vérzésem van. Lehet összefüggésben a spirállal? Köszönöm a választ!

      • Kitti Országh
        Válasz

        Kedves Emma!

        Az ismeretlen eredetű, élénkpiros vérzés minden esetben orvosi konzultációt igényel.
        üdvözlettel
        a Rézgyöngy csapata

  • Anita
    Válasz

    Tisztelt Doktornő – Doktor Úr!
    Èn januárban rakattam fel hormonmentes spirált. Ez idáig nem is volt panaszom, de most az utolsó menszeszem után nem akart elmúlni, az a fajta barnás folyás, sőt volt hogy vèreztem is, mèg kèt hèt elteltèvel is. Ma elmentem a nőgyógyászhoz, aki megállapította vizsgálat ès hüvely ultrahang után, hogy lentebb csúszott a spirálom, attól van a folyás ès nèha a vèrzès. Nem tudom mit tegyek, lehet ha rakatok föl másikat, lehet ugyanígy járok??? Így hogy lentebb csúszott akár teherbe is eshetek?? Válaszát, segítsègèt előre is köszönöm!!

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Orvosszakértőnk tanácsa Önnek:
      Ha nincs jó helyen a spirál akkor el kell távolítani és újat felhelyezni, mert így nem véd megbizhatóan. Az újabb eszközzel is előfordulhat ez, de ennek kicsi az esélye.
      Ha rézgyöngy spirálja van, vegye fel a kapcsolatotvelünk az info@adexilis.com címen, ingyen kicserélik az eszközt.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy csapata

  • Bianka
    Válasz

    Tisztelt Dr No Dr Ur
    Nekem egy olyan kerdesen lenne hogy spiralt lehet e ugy felhejezni higy a menstruacio nincs meg? en a harom havi inyekciot szedtem es nem biztos hogy egy hamar meg fog jonni valaszat nagyon szepen koszonom.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Bianka!

      Természetesen lehet úgy is felhelyezni. Menstruációkor könnyebb, mert olyankor kicsit nyitottam a nyak a sátor irányába, de fizikailag bármikor fel lehet helyezni, amennyiben a szűrővizsgálatokon megfeleltek az eredményei.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Ibolya
    Válasz

    Jo napot kivánok a spirál ki tude esni

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Ibolya!

      Igen, mint bármelyik eszközzel, ezzel is előfordulhat ilyesmi.
      Kérjük, ha ilyesmi történt Önnel, akkor jelezze nekünk itt: info@adexilis.com

      • Subert-F. Viktória
        Válasz

        Tisztelt Dr Nő/Dr Úr
        1 hete van fent a spirálom mikor feltették kaptam mellé antibiotikumot abból az nap 1db tabletát be kellet vennem másnap 2db tabletát (reggel, este) és nekem az lenne a kérdésem hogy baj hogy érzem-e a spirálom kicsit kellemetlen érzés, van hogy érzem az egész méhemet a petefészekel együtt ez baj lehet?

        • A Rézgyöngy Csapata
          Válasz

          Kedves Viktória!

          Szakértőnk szerint ebben a fázisban ez még nomális. Az antibiotikum a biztonság kedvéért van, ha esetleg néhány hét múlva még mindig fennáll jelezze nekünk vagy kezelőorvosának.

          Üdvözlettel,

          A Rézgyöngy Csapata

          • Bakk cintia

            Jó napot kívánok Dr úr, Dr nő nekem 3éve van fent a spirál de most ma egy darab damil aminek a végén egy kicsi csomó van az most ki esett nem érzek fájdalmat semmi panaszom nincs de most nagyon meg vagyok ilyedve hogy ez nagy baj lesz e előre is köszönöm válaszát

          • a Rézgyöngy csapata

            Kedves Cintia!

            Az első és legfontosabb kérdés, hogy milyen típusú spirálja van? Ha Rézgyöngye, akkor tudunk segíteni.
            Elképzelhető, hogy kilökődött az eszköz, de ezt mi sajnos látatlanban, a leírása alapján nem tudjuk megítélni, ezért javasoljuk, hogy mielőbb keresse fel nőgyógyászát.
            Addig pedig ajánlott a kiegészítő védekezés.
            Kilökődés esetén, amennyiben valóban Rézgyöngyről van szó, fogunk tudni Önnek garanciális csereeszközt biztosítani.

            Üdvözlettel:
            a Rézgyöngy csapata

    • Nagyháziné Tóth Brigitta
      Válasz

      Szép estét kívánok nekem az lenne a kérdésem hogy nekem is fel van rakatva a spirál de sajnos mikor párommal együtt vagyunk szokott neki fájni de én nem érzek semmit sem sajnos ilyen esetben lehet hogy le van csúszva?2020.09.03 án lett felrakatva előre is köszönöm

      • A Rézgyöngy Csapata
        Válasz

        Kedves Ibolya!

        Orvosszakértőnk válasza: Érdemes lenne megnézni, hogy jó helyen van-e. Ha a párja valóban érzi, akkor vszínűleg nincs. Lehet, hogy a jelzőszálat érzi, akkor tovább lehet röviditeni.

        Üdvözlettel,

        A Rézgyöngy Csapata

      • Dobos Zsanett
        Válasz

        Tisztelt Címzett!

        4 napja lett felhelyezve az Önök hormonmentes spirálja a szülést követően a 8. héten (nem szoptatok) Eddig minden rendben is volt, ám a mai napon feküdten oldalt az àgyon, felhúzott lábbakkal majd egyszer csak elkezdtem a jobb oldalon a petefészkemnèl görcsölni, ami egyre erősödött. Volt màr kisebb vérzésem a 6. Héten illetve most a 8. Héten is, ami pár napig tartott csak. Létezik, hogy ez menstruációs görcs ès “próbàlkozik” megjönni vagy a spirállal lehet összefüggésben?
        A spiràlt ellenőriztem, ahogyan az oldalon leírtàk, éreztem a kis szàlat de nem feltétlenül tudom eldönteni, hogy a hosszúsága jó-e, mivel a felhelyezèst követően nem néztem meg hogy pontosan milyen hosszú szàl lóg.

        Előre is köszönöm a válaszukat

        • Csilla Mészárosová
          Válasz

          Kedves Zsanett!

          A felhelyezést követő 4-6 hétben mindenképp kontroll utrahang javasolt az eszköz megfelelő elhelyezkedését illetően, viszont abban az esetben ha a fájdalom nem múlik vagy felerősödik, indokolt lenne már előbb.

          Üdvözlettel:
          a Rézgyöngy csapata

  • Olívia
    Válasz

    Lassan 2 hónapja van fent rézgyöngy. Erősebb vérzés jelentkezett a ciklus középen, ez probléma lehet?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Olívia!

      Orvosszakértőnk véleménye szerint ez normális, a későbbi ciklusok során valószínűleg csökkenni fog a vérzés mennyisége.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

      • Janka
        Válasz

        Kedves Rézgyöngy csapat,
        4 nappal ezelőtt MR vizsgalaton vettem részt. A spirálról tájékoztattam az operatort. Azt mondtak semmi gond nem lehet vele.Körülbelül 15perc elteltével egyszer bal egyszer jobb oldalon(váltakozott a vizsgalat alatt), és olyan enyhe görcsöt/nyomást éreztem mint amikor a spirálom felhelyeztek 2évvel ezelőtt. Ez sajnos több napja fennáll. Van esetleg bármi esely arra hogy a vizsgálat soran a spirállal történt valami?Vezetőszál megvan, semmilyen mas tünetem nincs csak kellemetlen nyomas leginkabb ülő helyzetben. Nem tudom, hogy ez mennyire normalis.

        • A Rézgyöngy Csapata
          Válasz

          Kedves Janka!

          Orvosszakértőnk válasza alapján: nem valószínű, hogy bármi történhetett az eszközzel.

          Üdvözlettel,

          A Rézgyöngy Csapata

          • Bianka

            Tisztelt Rézgyöngy Csapata!

            2020. Júniusában lett nekem felhelyezve a rézgyöngy. Hónapokig rendes menstruációm volt, viszont novemberben végig véreztem, decemberben 1 napra jött meg. Januárban és februárban viszont normális menstruációm nem volt, hanem helyette minden napos, pecsételős, barna színű folyásom volt, illetve még most is tart (március). Pár hete voltam a nőgyógyászomnál és megnézte, hogy nem e mozdult el. Azt állapította meg, hogy a rézgyöngy jó helyen van.
            Nyugtalanít, hogy nem tudom mi okozhatja ezt, illetve, hogy ez mennyire normális…
            Mit tudok ellene tenni? Mit tanácsolnak?
            (Hasi fájdalom egyáltalán nincs, csak a folyamatos barna folyás.)

            Válaszukat előre is köszönöm!

          • A Rézgyöngy Csapata

            Kedves Bianka!

            Orvosszakértőnk válaszát tolmácsoljuk alább:

            Nem tűnik teljesen normális jelenségnek. Ha a Rézgyöngy a helyén van, akkor hormonális kivizsgálást kellene inditani, hogy mi okozhatja a vérzészavart.

            Üdvözlettel,

            A Rézgyöngy Csapata

        • Ági
          Válasz

          Kedves Réz gyöngy csapat!
          Nekem mar régóta fent van az arany szálas spirál.Eddig semmi gond nem volt vele rendszeresen ellenőríztettem.Az lenne most a kérdésem hogy kb 2 hónapja al hasi fájdalmai vannak a mestruációm is rendszertelen lett,lehetséges hogy egy mozdult volna a spirálom?

          • Csilla Mészárosová

            Kedves Ági!

            Az alhasi fájdalom lehet kilökődésre vagy akár gyulladásra, fertőzésre utaló jel is, mielőbbi kontroll vizsgálat/ultrahang elvégzése lenne javasolt.

            Üdvözlettel,
            A Rézgyöngy Csapata

  • Kitti
    Válasz

    Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

    Lassan 3 hónapja van fent a rézgyöngy, gyakorlatilag amióta felkerült barna folyásom van, 2-3 napra elmúlik majd újra kezdődik és tart kb. 8 napig. Ritkán társul hozzá derék és tompa méhfájdalom is. Mi lehet a probléma? Vagy ez normális? Természetesen a felhelyező orvossal is megnézetem.

    Válaszukat előre is köszönöm!

    • Kitti Országh
      Válasz

      Kedves Kitti! Először is üdvözlünk a rézgyöngyösök népes táborában 🙂 Továbbítottuk a kérdésedet a Rézgyöngy orvosszakértőjének, azt a választ kaptuk, hogy az általad leírt tünetek még normálisnak mondhatóak, de érdemes konzultálnod a biztonság kedvéért a nőgyógyászoddal. Értesíts minket, hogy mi lett a dolog vége! Köszönjük, hogy írtál nekünk! A Rézgyöngy csapata

      • Nikoletta
        Válasz

        Tisztelt Doktornő/Doktorúr!

        3hete van fent a spirálom,okt.13adikán menstruáltam,és most vérzek,ez normális?

        • A Rézgyöngy Csapata
          Válasz

          Kedves Nikoletta!

          Köszönjük szépen a hozzászólást. Egy-egy spirál felhelyezését követően akár 5-6 hétig, orvosszakértőnk szerint akár még a harmadik ciklus erejéig is előfordulhat az Ön által tapasztalt jelenség.
          Ettől függetlenül, ha fájdalmat tapasztal érdemes megnézetnie, de ha 3 hete helyezték fel, akkor 1 hét múlva úgyis esedékes a felhelyezés utáni 1 hónapos ellenőrzés, ahol kiderül, ha valamilyen probléma van esetleg.

          Kérjük írjon nekünk, ha bármilyen további problémája akad.

          Üdvözlettel,

          A Rézgyöngy Csapata

          • Valentina

            Jó napot . Hétfőn a menstruációm 7. napján tette fel a nőgyógyászom a hormonmentes spirált! Első két nap görcsölt a hasam és enyhén véreztem olyan átlátszó nyálka és vér keveréke volt 3, és 4. Nap azaz ma olyan vérzés van mondta amikor megjön a menstruációm ami általában elég erős vérzés! Ez normális? És meddig tarthat a vérzés? A nőgyógyászom elég hosszúra hagyta az eltávolító zsinórt első naptól kezdve alig kel a hüvelybe nyulnom és érzem ez nem veszélyes vagy rendben van?

          • A Rézgyöngy Csapata

            Kedves Valentina!

            Orvosszakértőnk szerint rendben van, alább a válasza:

            Erősebb vérzés és görcsök a felhelyezés után előfordulhatnak, akár még a következő 2-3 ciklus során is. Ha a jelzőszálat a hüvelyen kívül érzi, akkor feltétlenül jelentkezzen a nőgyógyásznál, mert előfordulhatott, hogy az eszköz kilökődött.

            Üdvözlettel,

            A Rézgyöngy Csapata

      • Klaudia
        Válasz

        Kedves Dr.nő!

        Az a kérdésem volna, hogy fájhat-e a fejem a spiráltól? Több mint 1 éve lett cserélve, mert mindig elmozdult, és valószínűleg jelenleg is el van. Jövőhéten megyek dokihoz! Amióta fel van rakva azóta fejfájások gyötörnek. 1-2 hónap szünetekkel visszatér a fejfájás. Lehet köze a spirálnak hozzá?

        Köszönöm a választ!

        • A Rézgyöngy Csapata
          Válasz

          Kedves Klaudia!

          A Rézgyöngy használata mellett sem a klinikai vizsgálatok során, sem az itthoni tapasztalataink alapján nem fordult még elő visszatérő/tartós fejfájás. Annyi bizonyos, hogy hormonos spirálok használata esetén ez előfodulhat, mint mellékhatás, de a Rézgyöngy nem tartalmaz hormonokat. Mérete okán sem képes helyi fájdalmakat okozni, hiszen a méh mozgásához is alkalmazkodik.
          Amennyiben az eszköz elmozdult, vagy úgy érzi, hogy elmozdult, mindenképpen nézesse meg kezelőorvosával.

          Üdvözlettel,

          A Rézgyöngy csapata

        • Ivett
          Válasz

          Tisztelt Rézgyöngy Csapata,
          Kb 3 hete van fent a rézgyöngy spirálom. Folyamatosan van pecsételő vérzésem, vagy barnás nyálkás folyás, azt olvastam az elején belefér? Az együttlét alatt kicsit szurkáló érzés előfordult de nem zavaró, próbáltam a jelzőszálat kitapintani, de nem érzem. Ez gond? Előre is köszönöm

          • a Rézgyöngy csapata

            Kedves Ivett!

            A pecsételő vérzés (ha nem túl erős és fájdalmas) akkor még beleférhet az első hetekben.
            Viszont a szurkáló érzés miatt javasolnánk, hogy menjen el egy kontrollvizsgálatra a nőgyógyászához.
            Elképzelhető, hogy nem lett elég rövidre vágva a vezetőszál, bár ennek valamelyest ellentmond, hogy kitapintani meg nem tudja.
            Tehát fontos lenne, hogy mihamarabb lássa az orvosa, aki felhelyezte Önnek az eszközt, ő fog tudni biztosat mondani, miután megvizsgálta.

            Üdvözlettel:
            a Rézgyöngy csapata

      • Rebeka
        Válasz

        Tisztelt Doktornő/ Doktorúr!

        4 hónapja szültem, az orvosom 2 napja helyezett fel spirált. Azóta átlátszó, szagtalan folyásom van.
        Mi lehet a probléma? Köszönöm a választ!

        • a Rézgyöngy csapata
          Válasz

          Kedves Rebeka!

          Köszönjük szépen, hogy a Rézgyöngyöt választotta.
          Mivel a leírása alapján nincsenek fájdalmai és mindössze 2 napja helyezték fel az eszközét, kell még néhány hét, hogy a szervezete alkalmazkodjon.
          Azonban kérnénk, hogy mindenképpen lépjen kapcsolatba a nőgyógyászával is, aki felhelyezte Önnek a Rézgyöngyöt, ő fog tudni pontosabb választ adni a vizsgálati eredmények birtokában.

          Üdvözlettel:
          a Rézgyöngy csapata

  • Tóth Renáta
    Válasz

    3 napja lett felhelyezve a hormonmentes spirál és még aznap megjött a menstruációm és alapon csak 1 napig görcsölök, de most a 2.nap van és mégmindig görcsölök, viszonylag erősen, mi lehet ennek az oka? Elmozdult volna a spirál?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Renáta!

      Ahogy azt a tájékoztató anyagainkban is írjuk, a felhelyezést követően akár még hetekig is előfordulhatnak hasonló tünetek. Ez mindenkinél attól függ, hogy milyen gyorsan szokik hozzá a szervezete. Ezért is szoktuk javasolni, hogy az első két hétben még óvszeres úton is védekezzenek az esetleges kellemetlenségek elkerüléséért.
      Orvosszakértőnk véleménye alapján csak akkor menjen el megnézetni, amennyiben tényleg súlyosak a panaszai, és folyamatos a fájdalma, ellenkező esetben elégséges csak a felhelyezést követő egy hónapban esedékes ellenőrző vizsgálatra elmennie.
      A felhelyezést követő első pár napban a hozzászokás tünetei erősebbek lehetnek.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Nikoletta
    Válasz

    Tisztelt Doktornő/Doktorúr!
    Tegnap eltávolították a spirálom,elvolt mozdulva nagyon véreztem,ami most se szűnik,mennyi idő szükséges hogy,a vérzés megszünjön?

    • Andrea racz
      Válasz

      Tisztelt doktornő/doktorur!
      Mindjárt 1 éve van fent a spirálóm de már 2 hónapja nem jött meg a menstruációm . Melinera spirálóm van mekkora lehet az esélye hogy terhes legyek csináltam egy tesztet ezelott egy honaja és negatív. Érdemes lenne még eggyet csinálnom vagy fel keresnem az orvost.?

      • a Rézgyöngy csapata
        Válasz

        Kedves Andrea!

        Mi a Rézgyöngy spirállal foglalkozunk, a Mirena nem hozzánk tartozik.
        Javasoljuk, hogy forduljon a Mirena gyártójához vagy forgalmazójához a kérdésével.
        Mindazonáltal a kimaradt menstruációja miatt célszerű lenne felkeresnie a nőgyógyászát is, igen.

        Üdvözlettel:
        a Rézgyöngy csapata

  • Heni
    Válasz

    Tisztelt doktor úr / doktor nő
    Azt szeretném megkerdezni hogy normális érzés az hogy szúró érzéseket érzek tegnap lett feltéve egy sima spirál de érzem hogy ott van és szúr meg a derekam is szúrja.
    Köszönöm válaszát előre is

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Heni!

      Bár nem tudjuk konkrétan melyik spirálról van szó, általánosságban igaz, hogy felhelyezés után közvetlenül pár napig legalább igen kellemetlen lehet némelyeknek, amíg a testük megszokja a méhen-belüli eszközt. Amennyiben viszont a panasza hosszan tart – esetleg az első ellenőrzésig, úgy mindenképpen jelezze kezelőorvosának.

      Ha jól értjük, nem IUB Rézgyöngyről van szó, így sajnos hivatalosan többet nem tehetünk.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy csapata

  • Anita
    Válasz

    Jó napot, 2 nappal ezelőtt rakták fel a spirált. Nekem laparoszkopia műtétem volt pár hónappal ezelőtt, meg állapították hogy kismedencei gyulladásom van, kaptam rá antibiotikumot, nem tudom elmúlt e, hisz szinte állandó alhasi fájdalmam van.. ajánlották a spirált, de sok helyen mégis azt olvasom ,hogy akinek gyulladása van ,az ne rakja fel.
    Mégis belementem ,hogy felrakják. Kaptam 5 napra antibiotikumot, de én azóta nem érzem jól magam, görcsölök, sokszor gyengének érzem magam, szédülök. Ezek lehetnek a spirál miatt? El fognak múlni? Lehet jobb lett volna nem felrakatni?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Anita!

      Orvosszakértőnk válasza:
      Ha az orvos ajánlotta a spirált, akkor biztosan nem volt ennek ellenjavallata.

      Kismedencei gyulladás esetén egyébként a spirál használata ellenjavallt, de ezt minden orvos tudja.

      Tehát, ha feltették a spirált, akkor nyilván úgy gondolja az orvosa, hogy nincs kismedencei gyulladása.

      Felhelyezés után pár napig lehetnek görcsök, ez teljesen normális.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Szilágyi Orsolya
    Válasz

    Jó napot!
    Október 16.-án lett fel helyezve a rézgyöngyöm.
    Az első egy hónapban érdekes folyásom volt, mellé társult fájdalom is. Ezt jeleztem az orvosomnak, kaptam egy hüvelytablettát. Így a folyás többnyire megszűnt. Viszont egyre jobban fáj/nyilal és hőemelkedésem van. Az ellenőrző szálat nem érzem. A fel helyező orvost nem tudom elérni, és ami érdekes mindenhol egy hónapos ellenőrzést olvasok, ami nálam 6 hónap..
    csak addig sok minden történhet főleg így hogy nem vagyok jól.
    Viszont még a női klinikán is csak a sürgős eseteket fogadják a vírus helyzetre való tekintettel.
    Segítséget szeretnék kérni hogy kihez fordulhatnék, aki foglalkozik velem, és van tapasztalata a rézgyönggyel.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Orsolya!

      Orvosszakértőnk tanácsa, hogy amennyiben módja lenne rá, mindenképpen ellenőrizni kéne az eszközt, illetve, hogy nincs-e valamilyen komplikáció, főleg úgy, hogy hőemelkedése van.

      Kérjük írjon nekünk, hogy segíthessünk az ügyet felgöngyölíteni.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Zsu
    Válasz

    Kedves doktor/nő!
    Október végén lett behelyezve Levosert nevű spirál a vérzésem rendszerezésére illetve hosszának csökkentésére. Kérdésem annyi,hogy rá 2hétre együtt voltam a párommal s a 2.alkalom után enyhe nyomást éreztem s estére vérezni kezdtem 2napig s azóta is van barnás folyásom hol erősebben hol gyengébben. Ez normális? A szálat érzem mást nem. Mikorra áll be kb a szervezetem,hogy ne kelljen ezzel szenvednem csak a havi alkalmakkor?
    Előre is köszönöm válaszukat.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Zsu!

      Orvosszakértőnk tanácsa alapján meg kellene nézni ultrahanggal, hogy jó helyen van-e az eszköz. Barna folyás emellett az eszköz mellett normális, lehet, hogy megszűnik, de az is lehet, hogy végig megmarad. A csak progeszteront tartalmazó készítmények (ez is ilyen) össze-vissza vérzési mintázatot eredményeznek.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Suha Ferencné
    Válasz

    Tisztelt doktornő doktor úr

    2017 be lett fel rakva goldlily spirál ammivel ez idáig nem volt gondom most az elmúlt év december 16 án volt meg az utolsó menstruációm jelen pilanatba csak pisilés végén jön vér ez mi okozhatja alhasi görcsöl előre is köszönöm válaszát.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Hölgyem!

      Orvosszakértőnk válaszát tolmácsolom:

      Valószínűleg húgyúti fertőzés lesz, érdemes lenne megnézetni.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Anikó
    Válasz

    Kedves drnő ,drúr !
    Mi történik akkor az egész szár le szakad meg keresem az orvosom de ebből lehet bármilyen problémám?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Anikó!

      Orvosszakértőnk válasza: Nem probléma, eltávolitáskor meg lehet fogni az eszköz végét. Van aki eleve levágja.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

      • Joni Elvira
        Válasz

        Tisztelt doktor nő és doktor úr 6 éve fent van a spirál ön és most kezdett olyan alhasi görcsök kelletlenül hogy volt rá eset hogy Erőss vérzés is volt zuhanyzás közben de elviselhetetlenül fáj a hasam szeretnék róla bővebb információt hogy szükséges e orvoshoz fordulnom ? Vagy lehetséges e hogy elmuzdult a spirál?

        • A Rézgyöngy Csapata
          Válasz

          Kedves Elvíra!

          Az Európában kapható spirálok többségét 5 év használat után cserélni kell/érdemes. Bár mi csak a Rézgyöngyöt forgalmazzuk, és ezzel kapcsolatban tudunk tájékoztatást adni, azért szeretnénk javasolni, hogy feltétlenül keresse fel kezelő-orvosát, nőgyógyászát, mert a leírtak alapján fontos lenne megvizsgálnia Önt.

          Üdvözlettel,

          A Rézgyöngy csapata

  • Eugenia
    Válasz

    Jó estét . Nekem 2honapja van fent a Mirelit rez szálas spirál es majdnem minden nap görcsölok mivel még menstruációm meg nem volt mivel szopizik a kis lányom .. . Nem tudom ez a görcsölés normális ijenkor ???

    • Eugenia
      Válasz

      Köszönöm a választ

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Hölgyem!

      Köszönjük a kommentet. Kérjük írja meg pontosan, hogy milyen eszközről van szó, mert nem mindegy. Mirelit réz szálas spirál nem kapható, csak Mirena, az viszont nem rézszálas. Ahogy tudunk, segítünk Önnek, de szükséges többet tudnunk.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Szabóné Berzi Zsuzsanna
    Válasz

    Tisztelt Doktor Nő/Doktor Úr!
    Most lesz 4 éve, hogy hormonmentes spirálom van. Ma reggel pisilés után fájó, szúró érzést észleltem. Visszamentem a wc-re és láttam, hogy a spirálom szála kijött. Jelenleg menstruálok. Mit tegyek, amíg nem kapok időpontot a nőgyógyászhoz?
    Köszönöm válaszát!
    Üdv. :Zsuzsa

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Zsuzsanna!

      Orvosszakértőnk véleménye szerint ez az eszköz kilökődött, le kell vetetni és cseréljük garanciálisan. Védelmet már nem biztosít, így óvszer használata mindenképpen javasolt addig. Kérjük vegye fel velünk a kapcsolatot.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Rita
    Válasz

    Tisztelt Doktornő/Doktor úr!
    Tegnap eltávolították a spirálom 1,5 év után,el volt mozdulva, lökődött kifelé. Az egyébként rendszeres menstruációm kb. 9 nappal korábban megjött. Kérdésem az lenne, vajon mennyi idő szükséges hogy,a vérzés megszűnjön? , mert kb. 5 nap múlva lenne esedékes normális esetben.
    Köszönöm válaszukat!

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Rita!

      Orvosszakértőnk válasza: Lehet kicsit erősebb és hosszabb vérzés az eltávolitás után, ez normális.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

  • Csóka Károlyné
    Válasz

    Jó napot! Érdeklődni szeretnék arról, hogy a spirált le szeretném vetetni. Ehhez kell hogy legyen menstruáció? Vagy ha nincs akkor le tudják venni?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Hölgyem!

      Nem tudjuk milyen spirálra gondol, amennyiben esetleg Rézgyöngyről van szó, akkor igen, azt bármikor le lehet venni. Amennyiben másik fajta spirálról van szó, úgy nem tudunk tanácsot adni.
      FONTOS: mindenképpen konzultáljon erről kezelőorvosával is.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy Csapata

  • Petroczki Mónika
    Válasz

    szép napot kivanok Mirena orvosi hormonális spirált rajatam fel 2020 December 31-én és azóta mindig van egy kis vérzés de az orvoshoz mentem és irt ki gyógyszert és ugyan úgy van egy kis vérzés 1-2 nap semmi és utána megint 1 2 nap orvosag neve Norcolut és nem tudom hogy ez mellet is lehet kisebb vérzés vagy nem köszönöm szépen a választ

  • Anonim
    Válasz

    Kedves Rézgyögy csapata!
    Decemberben lett felhelyezve a rézgyöngyöm.Első hónapban semmi gond nem volt vele a szokásos tüneteim voltak,majd megjött és utánna kezdődtek a problémák.Folyamatos viszkető, égető érzés és mellé társul csúnya folyás ami turósodik.A második menstruáció alatt elmúlt viszont ahogy elmúlt kezdődött előről minden ez most már nagyon zavaró.!Ez normális néhány esetben?Mi a teendőm?Nőgyógyászommal jövő héten felveszem a kapcsolatot.
    Köszönettel.

    • Kitti Országh
      Válasz

      Kedves Hozzászóló!

      Gombás fertőzésnek hangzik,mindenképp kezelést igényel.
      Üdvözlettel

      • Trebula Nikoletta
        Válasz

        Tisztelt Dr. Úr Dr. Nő
        Olyan kérdésem lenne hogy már 1 éve fel rakattam a hormonmentes spirált, egy darabig volt olyan hogy 1 hónapba kétszer volt vérzésem, ez egy idő után még szűnt. Most történt olyan hogy meg jött rendesen 5 napra, 3 nap szünet és kezdte újból elösszőr halvány pecsetelessel most pedig már rendes verzessel, ez mitől lehet? Időpontot jövő hónap elejére kaptam az orvoshoz. Válaszát előre is köszönöm.

  • Petroczki Mónika
    Válasz

    Szép napot kivanok nem tudom hogy a orvosi spirál mellet meddig lesz vérzés hol van hol nincs már nagyon idegesít az egész nem tudom hogy ilyenkor mi van tény hogy van egy kis pánik betegségem és arra kaptam Frontint és az szeretném tudni hogy az be e zavar vagy már nem tudok semmit már meg fordult a fejemben hogy inkább le vettetem, kérem válaszoljon, köszönöm szépen.

    • Panni
      Válasz

      Szép napot!

      Nekem 2019 májusában lett felhelyezve a Mirena spirál, 1 hónappal később a kontroll vizsgálaton minden rendben volt. 2 hónap pecsételő vérzés után elmaradt a havi vérzésem. Most szerettem volna levetetni, de az orvos egyszerűen nem találta! Sem manuálisan, sem ultrahanggal! Vérzésem viszont nincs. Ha kiesett volna, azon túl, hogy észre kelett volna vennem, a vérzésnek is vissza kellett volna állnia. Az orvos sem érti, hogy lehet ez. 1 hónap múlva kell visszamennem. Van valami ötletük, hogy lehetséges ez? Ráadásul babát szeretnénk…

      • Kitti Országh
        Válasz

        Kedves Panni!

        Orvosszakértőnk válasza szerint fent lehet az eszköz, röntgennel érdemes megkeresni. Reméljük, segíthettünk.
        Üdv,
        A Rézgyöngy csapata

  • Eugénia
    Válasz

    Jó estét .. nekem 3honapja van fent réz Gyöngyös spirál . Decemberben rakta fel a doki . De viszont nekem az lenne a problémám hogy ugye december fel rakatam .. januárban még is jott a menstruációm februárban. Még nem jött meg ez mitől lehet és ez baj ??? Köszönöm a választ további szép estét

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Eugénia!

      A spirált felhelyezés után 1 hónappal ellenőriztetni kell a kezelőorvosával – ultrahanggal. Amennyiben ez még nem történt meg, akkor kérjük mindenképpen, és minél hamarabb ellenőrizzék. Ezen kívül szakértőnk tanácsára érdemes lenne egy terhességi tesztet is elvégeztetniük.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy csapata

  • Kiss Mira
    Válasz

    Szép napot !
    Nekem most lesz két hete hogy az 5. Napon a doktor úr felhelyezte a levosert spirál . De nekem azóta is tart s vérzésem hol kevesebb hol több hol inkább barna de inkább több a piros . Néha érzem a hogy enyhébb gorcsom lenne de az egyeltalan nem vészes nem igényel fájdalom csillapitot . Igazából a kérdésem az lenne , hogy mennyire normális ez a fajta vérzés ? Köszönöm előre is .

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Mira!

      A felhelyezés után előfordulhat erősebb vérzés akár több héten keresztül is, ez általában normális és nem utal komolyabb problémára.
      Mivel azonban mi csak a Rézgyöngy spirált forgalmazzuk, a Levosertet nem, ezért feltétlenül azt tanácsoljuk, hogy keresse fel a nőgyógyászát, vagy forduljon a gyártóhoz.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Erika
    Válasz

    Üdvözlöm!
    Két hónapja helyezte fel az orvosom a Miréna hormon tartalmú spirálját. A jelzőszálat már egyszer visszavágták, de így is bizonyos pozíciókban érezhető és a páromat szúrja, kellemetlen. A doktor úr szerint tovább azért nem érdemes vágni a szálat mert nehéz lesz majd levenni az eszközt.
    Érdeklődnék, hogy Önöknél létezik-e olyan hormontartalmú spirál amelyiknél a jelzőszál puha és nem zavaró.
    Köszönöm előre is a válaszát!

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Erika!

      Mi a hormonmentes Rézgyöngyöt forgalmazzuk, hormontartalmú spirálunk nincs.
      De miért ragaszkodik a hormonos megoldáshoz?

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

      • Erika
        Válasz

        Azért választottam a hormonos spirált mert vonzó számomra hogy mellette jóval enyhébb és kiszámíthatóbb a ciklusom : )
        A jelzőszál viszont nagyon zavaró még visszavágva is és próbálnék egy olyan megoldást találni ahol a jelzőszál puhább, más anyagú.
        Köszönöm!

        • a Rézgyöngy csapata
          Válasz

          Kedves Erika!

          A ciklusa tökéletesen be tud állni a hormonmentes Rézgyöngy spirál használata mellett is, és itt a jelzőszállal sem szokott probléma lenni, elég hamar megpuhul annyira, hogy ne legyen zavaró.

          Érdemes utánanéznie ennek a módszernek is, mert számos előnnyel bír a hormonos megoldásokkal szemben 🙂

          Üdvözlettel:
          a Rézgyöngy csapata

        • Noémi
          Válasz

          Jó napot kívánok!
          E hónap 23.-án lesz hogy 2 hónapja felhelyezték a Pregna hormonmentes spirált,kontrolon hasi ultrahanggal vizsgaltak minden rendben volt. Viszont most 6.-án megjött az első 2 nap még nem vettem észre hogy baj lenne de ez mára már barnára változott és büdős,a mennyisége mikor már épp múlik el. A kérdésem az lenne ez mitől lehet? Nagyon meginedtem hogy valami nagyobb baj van így amint tud fogadni az orvos megyek is
          Válaszukat előre is köszönöm

          • Csilla Mészárosová

            Kedves Noémi!

            A menstruációs vér színe, szaga, állaga, mennyisége mindenkinél más, de a megszokottól eltérő változásra oda kell figyelni. Ha például kifejezetten bűzös lesz, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni, mert akár nemi úton terjedő betegség, hüvelyi bakteriális fertőzés is lehet a háttérben.

            Üdvözlettel,
            A Rézgyöngy Csapata

  • Lüszi
    Válasz

    Üdvözlöm
    4 ève lesz hogy fent van a spirál.mar lassan cserélni kell. Nem tudom mit tegyek ennél maradjak e vagy váltani kéne. Ez előtt szinte meg sem éreztem a menstruációt az enyhe has fájáson kívül.
    Mióta ezt fel fejezték mens.elotti napokban szinte olyan fájdalmaim vannak mint aki szülés előtt áll vajúdik,haj hullásomrol nem is beszélve szinte alig merek hajat mosni nem tudom ennek az oka lehet e ezis,igaz sokat stresszelek….
    Szeretnék valami választ tanácsot kapni .
    Köszönöm szépen

    • a Rézgyöngy csapata
      Válasz

      Kedves Lüszi!

      A hajhulláshoz nem sok köze lehet a Rézgyöngynek, mivel hormonmentes az eszköz.
      A folyamatos menstruációs fájdalmak miatt viszont fontos lenne, hogy egyeztessen a nőgyógyászával, aki ismeri az Ön pontos kórtörténetét, és vele közösen lenne érdemes kitalálni, hogy milyen fogamzásgátló módszer a legelőnyösebb az Ön számára.
      Ám, ahogy Ön is írja, a stressz biztos, hogy közrejátszik, mindkét említett tünet esetében.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Júlia
    Válasz

    Tisztelt Rézgyöngy csapat! Egy hete rakta fel az orvos a rézgyöngyöt, azóta folyamatosan menstruáció erősségű vérzésem van. Más panaszom nincs. Ez meddig normális, mikor kell már orvoshoz fordulnom?

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Júlia!

      A Rézgyöngyhöz, mint minden méhen belüli eszközhöz, hozzá kell szoknia a testnek. Ez a hozzászokási idő mindenkinél más, akár 6-8 hét is lehet.
      Ettől függetlenül, mi mindig azt javasoljuk, hogy ilyen esetekben konzultáljanak a felhelyező- / kezelő-orvosukkal. Ha szükséges, akkor ők tudnak cselekedni az eszközzel kapcsolatban.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy csapata

  • Válasz

    Tisztelt Dr Úr/ Dr Nő.
    3 éve kislányom születése után helyeztek fel nekem hormon mentes spirált. Novemberben covidos lettem be kellett szednem a favipiravirt. Most januárban spirál mellett pedig pozitív lett a terhességi tesztem. Akkor ellenőríztem a jelző szálat akkor lentebb éreztem tegnap pedig már egyáltalán nem éreztem. Orvosom csak hétfőn tud fogadni de nagyon aggódom már. Mi történhetett a spirállal is? Az le csúszhat vagy fel?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Krisztina!

      Amennyiben a jelzőszálak jelenlétét idáig nem érzékelte, lehet kilökődésre utaló jel, de nem feltétlenül jelenti ezt. A nőgyógyásza a kontroll ultrahang elvégzése után tudja majd megerősíteni, hogy a megfelelő helyen helyezkedik-e el, ahogy a terhesség jelenlétét is. Mivel az eszköz minimálisan mozgásban van, az eltávolító szálak időről-időre zavarónak bizonyulhatnak, a nőgyógyász a jelzőszálak rövidebbre vágásával tudja orvosolni ezt az ideiglenesen fennálló problémát.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Varga Mariann
    Válasz

    Üdvözlöm.
    Nekem 2-ève van spirálom fent Melbeagold-s és sajnos azóta elég erős és fájdalmas a vérzés amihez már hozzá szoktam viszont, 2 hónapja körülbelül rendszerint megjön a menstruációm de miután elmúlik rá 4,5 napra tiszta véres nyálka és barnás véres nyálka pecsètelèseim vannak.
    Ön szerint ez normális??

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Mariann!

      A Rézgyöngy IUB™ hormonmentes fogamzásgátló spirállal kapcsolatban tudunk Önnek releváns információval szolgálni, azt azonban meg tudom erősíteni, hogy az említett panaszok semmilyen ilyen jellegű fogamzásgátló eszköz mellett nem számítanak normális mellékhatásnak. Javasolnám, hogy lépjen kapcsolatba nőgyógyászával!

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Trebula Nikoletta
    Válasz

    Tisztelt Dr. Úr Dr. Nő

    Olyan kérdéssel fordulok önökhöz hogy nekem 2021 áprilisban raktak fela a hormonmentes spirált. Volt gondom vele mert nem 4-5 napig volt meg a menstruáció hanem 8-10 napig, augusztusban meg nézték minden rendben volt azt mondta akkor az orvos türelem október környékén helyre áll a szervezet. Pár hónapig semmi gond nem is volt de most megint, úgy jártam hogy 2szer jön meg 1 hónapba hónap elején és hónap végén. Kérdésem az lenne hogy ez mitől lehet? Pregma hormonmentes spirál van felhelyezve.
    Köszönöm Nikoletta

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Nikoletta!

      Javasolnám, hogy a panaszokkal forduljon azt eszközt felhelyező nőgyógyászhoz. A kezdeti időszakban, míg hozzászokik a szervezet, lehet változás a menstruáció gyakoriságát/erősségét illetően, de ennek idővel helyre kell állnia. Ebben az esetben mindenképp indokolt lenne egy kontroll ultrahang.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Csilla Mészárosová
    Válasz

    Kedves hölgyem!

    A felhelyezést követő időszakban előfordulhatnak ilyen mellékhatások, de miután a méhe hozzászokott az IUB™ rézgyöngyhöz, egyre ritkábban jelentkeznek, majd megszűnnek.

    Ha felerősödne a vérzés vagy erősödnek a tünetek, mindenképp forduljon a felhelyező nőgyógyászhoz, illetve 6-8 hét után kontroll ultrahang javasolt az eszköz megfelelő elhelyezkedését illetően.

    Üdvözlettel:
    a Rézgyöngy csapata

  • Tribik
    Válasz

    Jónapot.
    Két napja rakattam fel a pregnal spirált.
    Azóta vérzek.Ez helyes ilyenkor?
    Ugye nem azért mert elmozdult?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves hölgyem!

      A Rézgyöngy IUB™ hormonmentes fogamzásgátló spirállal kapcsolatban tudunk Önnek releváns információval szolgálni, ahol a kezdeti szakaszban előfordulhat felerősödött/pecsételő vérzés, míg a szervezet hozzászokik a spirál jelenlétéhez a méhben.

      Az eszköz megfelelő elhelyezkedését illetően csak a kontroll ultrahang ad biztos választ.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Barna Petra
    Válasz

    Jó napot Doktornő! Nekem kb 2hete rakták fel a Pregna spirált! Az orvos nem világositott fel hogy vizsgáljam a szálakat! Illetve én nem is tudtam erről hogy lehet ezt magunktól vizsgálni eddig nem is nézegettem nagyon! De viszont nekem spontán vetélés után rakta fel a doki és kicsit furcsáltam hogy még mindig váladékozom (barnázom) és
    Ma este megvizsgaltam éreztem egy kis műanyag szálat, (hüvelykujjammal ki tapintható )a kérdésem a következő ez normális? Vagy elmozdult volna? Fogalmam sincs mitévő legyek előre is köszönöm a válaszát!

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Petra!

      Ha a felhelyezést követően egyáltalán nem volt érzékelhető a jelzőszál jelenléte, most viszont igen, lehet kilökődésre utaló jel.

      Ha a jelzőszál hosszúsága zavarónak bizonyul, orvosa le tudja rövidíteni. Amennyiben nem tapasztal semmiféle fájdalmas reakciót, nem biztos, hogy kilökődésról van szó, de ezt csak egy kontroll ultrahang tudja biztosan megmondani, ami egyébként is javasolt a méhen belüli eszközök felhelyezése után kb. 4-6 héttel.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

  • Liktor Cintia
    Válasz

    Üdvözletem!
    Nekem az lenne a mérdésem hogy ezen a héten hétfőn (okt.24.) fel helyezték a spirált,kedd óta meg vagyok fàzva ,erősen köhögök. Mivel még egy hete sincs fent a spirál ,történhet olyan hogy elmozdul egésznapos erős köhögés során.? Köszönöm a választ.

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Cintia!

      Ha elmozulna a spirál, annak biztosan nem a köhögés lenne az oka, aggodalomra semmi ok 🙂

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Gabriella Sipkayné Miterli
    Válasz

    Kedves rézgyöngy csapata! Idén április óta van rézgyöngy spirálom. Semmilyen panaszom nem volt, a ciklusom rendszeres volt,sem a hétköznapjaimat, nemi életemet nem befolyásolta.
    A legutóbbi ciklusom október 27-én ért véget. Mégis majdnem mindennap 1-2 csepp pecsételő vérzést tapasztalok, néha alhasi nyilaló fájdalmat érzek, kisebb folyás is tapasztalható. Érdeklődni szeretnék, hogy ezek a tünetek utalhatnak-e a rézgyöngy elmozdulására?

    Köszönettel
    Gabriella

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Gabriella!

      Igen, ezek lehetnek elmozdulásra utaló jelek, ilyen esetben mielőbbi ultrahangos kontroll vizsgálat lenne javasolt.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Nagyné Kiss Blanka
    Válasz

    Kedves Doktornő!

    Több mint 1,5 éve van fent iub rézgyöngy. Az elmúlt 2 nemi együttlét alatt erős vérzésem volt, utána órákig tartó görcs is.
    9 nap múlva kellene menstruálnom és 2 hónapja voltam legutóbb kontrollon, ahol mindent rendben találtak. Mi lehet a probléma? Kell e sürgősen orvoshoz fordulnom, ha nem múlik a vérzés és a görcs?

    Köszönöm!

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Blanka!

      Az említett tünetekkel mindenképp orvoshoz kellene fordulni.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Tímea
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy Csapata!

    Tavaly októbertől van fent a spirálom, azonban néhány hónapja időközönként szokatlan folyást tapasztalok (bő, nyúlós, fehér) , így az lenne kérdésem, hogy elképzelhető-e, hogy a spirálommal van probléma, esetleg ez egy gyakori mellékhatás, vagy valami más is állhat a dolog mögött. Jövőhétre kaptam időpontot orvoshoz, de addig is hátha tudnak érdemben segíteni. Köszönöm.

Hagyj egy üzenetet!