A fogamzásgátlás egyre szélesebb körben ismert módszere az fogamzásgátló spirál vagy IUD. Ez a kis eszköz általában T alakú és a méhbe helyezik fel, hogy megakadályozza a terhességet. Ha ilyen eszközt használsz, néha napján érdemes megvizsgálnod, hogy a spirálod jó helyen van-e, minden rendben van-e vele. Így hát érdemes megismerned azokat a jeleket, amik a spirál elmozdulására utalnak. Ha tudatosan figyelsz a spirálodra, csökkented az esélyét a teherbeesésnek is.

Hogyan állapítsd meg, hogy elmozdult-e a spirálod?

Az alábbiakban tünetekről olvashatsz, melyek általában akkor jelentkeznek, amikor a spirálod elmozdult a helyéről.

spirál elmozdulás

A képen a következő eseteket láthatjátok fentről lefelé: perforáció, kilökődés, helytelen pozíció T alakú spirál esetében, IUB Rézgyöngy Ballerine

Tünet 1: valami gond van az eltávolító szálakkal

A spirálokhoz általában rögzítve van egy eltávolító szál, ami a nőgyógyászt segíti az eltávolításban. Amikor felhelyezik a spirált, az eltávolító szálakat csak épp olyan hosszú hagyják, hogy látható és picit érezhető legyen. Így te is ellenőrizni tudod a szálakat, méghozzá úgy, hogy tiszta, mosott kézzel a középső ujjaddal kitapintod őket a hüvelyedben. Az ujjad segítségével érezned kell a szálakat a méhszájadnál. A szálak hossza változik, ha a spirál lejjebb vagy feljebb csúszott. Ha nem találod a szálakat vagy túl hosszúnak találod, lehet, hogy kilökődött, lecsúszott vagy felcsúszott. Minden esetben keresd fel orvosod!

Tünet 2: Spirál a méhnyakban

Alapvetően a spirálnak a méhedben kell lennie, az eltávolító szálaknak pedig a méhszájon keresztül kell kilógni. Viszont történhet olyan eset, hogy a spirál lecsúszik a méhszájba, így már érezheted az egész spirált, nem csak a szálakat. Néhány esetben ilyenkor már az ujjaddal is kitapinthatod az eszközt, úgy, mint a szálakat alap esetben. Ehhez kényelmetlen érzés és fájdalom is társulhat.

Tünet 3: Nem várt vérzés

Sok esetben a nők menstruációs ciklusa megváltozik a spirál felhelyezése után. Ha hormonális spirált választasz, számítanod kell rá, hogy a menstruációd enyhébb lesz vagy akár el is tűnik. Ha pedig hormonmentes megoldást választasz, akkor lehetséges, hogy erősödik a vérzésed. A legtöbb nő a felhelyezés után pöttyöző vérzést tapasztal, ami néhány hónap után elmúlik. Viszont a váratlan, erős vérzés nem normális testi reakció, jelezheti azt is, hogy a spirálod elmozdult.

Tünet 4: Szokatlan hüvelyi folyás

A hüvelyi folyás normális jelenség. Viszont ha a folyás állaga, színe, szaga eltér a megszokottól, akkor azt mindenképp jelezd orvosodnak. Lehet, hogy csak egy fertőzés, de az is lehet, hogy a spirál elmozdult.

Tünet 5: Fájdalmas szex

Néhány nő arról számol be, hogy a szex másmilyen lesz a felhelyezés után, főleg bizonyos pozíciókban. Néhányan pedig azt állítják, ugyanolyan, mint azelőtt. Mindenesetre, ha a szex fájdalmassá válik, az lehet a spirál elmozdulásától is.

Tünet 6: Fájdalmas és Intenzív görcsök

A legtöbb nő görcsök és fájdalom kíséretében éli meg a mestruációját. Jónéhány nő érez görcsöket a spirál felhelyezése után is, de ezek általában egy kis idő elteltével elmúlnak. A réz spirálok esetében az első időszakban erősebb lehet a görcsök mértéke. Viszont ha a görcsök és a vérzés egyre erősödnek és gyakoribbak lesznek, érdemes orvoshoz fordulnod, hogy megnézze a spirálodat.

Mit tegyél, ha elmozdult a spirálod?

Ha úgy gondolod, hogy elmozdult a spirálod, van néhány lépés, amin végigmehetsz, hogy a lehető legkevesebb kellemetlenséggel éld meg a szituációt.

1, Tudd, mikor kell segítséget kérni

Mielőtt pánikba esnél, csekkold le még párszor a szituációt!

Tájékoztasd az orvosodat a teljes körően a tüneteidről! Így lehet, hogy nincs is baj, és ezt már telefonban is meg neked tudják erősíteni.

Kérj minél hamarabb időpontot, ha fájdalmaid vannak, erős vérzést tapasztalsz vagy belázasodsz!

2, Ne stresszelj

A kilökődés rendkívül kellemetlen, viszont a spirálok esetében ezzel a kockázattal számolnod kell. Próbálj meg nyugodt maradni, a stressz csak rosszabbá teszi a helyzetet.

3, Kerüld a szexet

Ha esetleg a tünetek valamelyikét észleled, hanyagold a szexuális együttléteket addig, amíg a nőgyógyászod nem látta a helyzetet. Nemcsak azért, mert fájdalmas lehet a közösülés, de ha kilökődött a spirálod, akár teherbe is eshetsz. Ha nem tudsz addig várni, alkalmazz másik fogamzásgátló eszközt is.

Ha teherbe estél, az orvosnak mihamarabb el kell távolítania a spirált a méhedből. A fent maradt spirál növeli a méhen kívüli terhesség, vetélés és fertőzések esélyét.

4, Gondold meg a többi alternatívát is

A spirál kilökődése esetében általában lehetőséged van csereeszközre. Kérdezd meg a nőgyógyászodat, hogy miért történhetett a kilökődés, érdemes-e megpróbálnod még egyszer az adott spirált. Ha pedig nem bízol már az általad választott fogamzásgátló módszerben, próbálj ki más alternatívákat is!

Az IUB™ Rézgyöngy Ballerine kilökődési aránya a legújabb vizsgálatok alapján az átlagosnál kevesebb. Az IUB™ Rézgyöngy Ballerine esetében a kilökődési arány 5,3%, míg a többi spirál esetében 6-8%.

A Rézgyöngy apró és kíméletes fogamzásgátló elfér az ujjad hegyén

A teljes, angol nyelvű cikket itt találod.

 • Sztarovics Kitti
  Válasz

  Tiszelt doktor nő/doktor úr!

  1 hónapja rakták fel rézgyöngy spirálomat és fájdalmas együttlét után felkerestem az orvosomat !Először eltávolìtott a vezető szárból egy darabot és ultrahangal megnéztem hogy minden rendben van de nem volt igy a spiral a nyakcsatornába volt .Ugy döntött kiveszi ès megtisztitás után vissza rakta az eszközt a méhembe megint csinált egy ultra hangot és már akkor jó helyen volt az eszköz
  és adott antibiotokumot .Az lenne a kérdésem hogy ez jó megoldás vagy azonnal kikellett volt dobni az eszközt és nem vissza helyezni ?

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Kitti!

   Köszönjük a megkeresést. Sajnos ami Önnel történt az nem protokollnak megfelelő eljárás. A levett eszközt nem szabadott volna visszatenni. A Rézgyöngy csapatánál pont az ilyen esetekre tartjuk fent az ingyenes csere-terméket, ha ez történik, jelzik nekünk és mi küldünk ingyenes csereterméket az orvosnak vagy Önnek és felhelyezhetik a steril eszközt.
   Írtunk privát email üzenetet is.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy Csapata

 • Kovács Klaudia
  Válasz

  Jonapot nekem 3dikhónapja van fent a spirál eddig éreztem a szálat a huvejemben de már most nem. Hol fáj a derekam hol nem és az lene a kérdésem ha el megyek orvoshoz ilyenkor mit csinálnak??

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Kedves Klaudia!

   Ebben az esetben Ultrahang vizsgálattal lehet meggyőződni róla, hogy a spirál még mindig jó helyen van.

   üdvözlettel,

   A Rézgyöngy csapata

 • Anita
  Válasz

  Tisztelt Doktornő – Doktor Úr!
  Èn januárban rakattam fel hormonmentes spirált. Ez idáig nem is volt panaszom, de most az utolsó menszeszem után nem akart elmúlni, az a fajta barnás folyás, sőt volt hogy vèreztem is, mèg kèt hèt elteltèvel is. Ma elmentem a nőgyógyászhoz, aki megállapította vizsgálat ès hüvely ultrahang után, hogy lentebb csúszott a spirálom, attól van a folyás ès nèha a vèrzès. Nem tudom mit tegyek, lehet ha rakatok föl másikat, lehet ugyanígy járok??? Így hogy lentebb csúszott akár teherbe is eshetek?? Válaszát, segítsègèt előre is köszönöm!!

  • A Rézgyöngy Csapata
   Válasz

   Orvosszakértőnk tanácsa Önnek:
   Ha nincs jó helyen a spirál akkor el kell távolítani és újat felhelyezni, mert így nem véd megbizhatóan. Az újabb eszközzel is előfordulhat ez, de ennek kicsi az esélye.
   Ha rézgyöngy spirálja van, vegye fel a kapcsolatotvelünk az info@adexilis.com címen, ingyen kicserélik az eszközt.

   Üdvözlettel,

   A Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!