Nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a fogamzásgátló módszert, ami illeszkedik életstílusunkhoz, testünkhöz és annak kondícióihoz – így életkorunkhoz is. A fogamzásgátlás 40 év felett több kihívás elé is állíthat bennünket, nőket. Cikkünkből megtudhatod, hogy milyen fogamzásgátló módszerekből választhatsz!

fogamzásgátlás 40 év felett

Mennyi a teherbeesés esélye 40 éves kor felett felett?

Sokan gondolják, hogy a fogamzásgátlás 40 éves kor felett már gyakorlatilag felesleges, de ez egy hatalmas tévhit! Ebben a korosztályban 1000 nőre körülbelül 26 szülés jut, az így bekövetkező spontán terhességek harmada pedig nem kívánt terhesség!

fogamzásgátlás 40 év felett

Mi történik változó korban a testünkkel?

A nők 40-es évei végéhez közeledve belépnek a változó korba. Ilyenkor a hormontermelés lecsökken a szervezetben, kevesebb ösztrogént és progeszteront termelünk. Ennek eredménye a menstruáció kimaradása, rendszertelenné válása és egyéb mellékhatások: hőhullámok, fej- és hátfájás, hüvelyszárazság, szédülés. A menstruáció körülbelül 50 éves korra meg is szűnik. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy figyeljük a testünk reakcióit és kezeljük a tüneteket. Emellett a megfelelő fogamzásgátló megtalálása is nagyon fontos ebben az időszakban.

Hormonális fogamzásgátlás 40 év felett – biztosan jó ötlet?

Mivel ilyenkor a szervezetünk hormontermelése jelentősen lecsökken, a hormontartalmú fogamzásgátlók hatásfoka is változik. Éppen ezért sok nőgyógyász nem is ajánlja a hormonális fogamzásgátlókat ebben a korban, csak bizonyos esetekben. A következőkben 3 hormontartalmú lehetőséget mutatunk be.

Kombinált fogamzásgátló tabletták

A kombinált (ösztrogén+progeszteron) tartalmú fogamzásgátlók hordozzák a legnagyobb kockázatot. Az ösztrogén tartalmú hormonális fogamzásgátlás nem ajánlott olyan nőknek, akiknél trombózisveszély lehetséges, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, túlsúllyal vagy visszérproblémákkal küzdenek, esetleg dohányoznak. Ezeknek a betegségeknek az esélye a kor előrehaladtával nől, tehát mindenképpen komoly vizsgálatok szükségesek a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása előtt.

Fogamzásgátló tabletta

Csak progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletták

Azoknál a nőknél, akiknél az ösztrogén szedése nem javasolt bizonyos betegségek miatt (cukorbetegség, túlsúly, trombózisveszély, dohányzás, magas vérnyomás, …), a csak progeszteron tartalmú termékek jelenthetnek megoldást. Azt viszont tudnunk kell, hogy ezen tabletták ellen az emlőrák kockázatának emelkedése beszél.

Hormonális spirál

A hormonális spirál azok számára lehet megoldás, akik erős menstruációval rendelkeznek és nem szenvednek semmilyen előbb felsorolt betegségben. A hormonális fogamzásgátlás 40 év felett azért problémás, mert esetenként a menopauza tüneteit utánozhatja, és így elfedheti a valódi menopauzát. Így akár váratlan terhesség is felléphet a hormonális fogamzásgátló abbahagyása után.

Hormonmentes fogamzásgátlás 40 év felett – jobb megoldás!

A hormonmentes fogamzásgátló módszerek 40 év felett is elérhetőek, ezek közül a két legmegbízhatóbbat mutatjuk be.

Hormonmentes spirál

A hormonmentes, méhen belüli fogamzásgátló mindazoknak jó választás lehet, akik az előbb felsorolt betegségektől szenvednek. Csupán azoknak nem javasolt, akiknek az átlagosnál erősebb havi vérzésük van.

Fogamzásgátlás 40 év felett a Rézgyönggyel

A hormonmentes spirálok általában réztartalmú eszközök, és a rézből kioldott anyaggal érik el fogamzásgátló hatásukat. Nőgyógyász helyezi fel őket, azonnal hatnak, 5 éven keresztül használhatóak. Nagy előnye, hogy visszafordítható megoldás, eltávolítás után rögtön termékeny lesz a hölgy. Hatékonyságuk az egyik legjobb a fogamzásgátlás világában.

Az IUB™ Rézgyöngy is ilyen hormonmentes fogamzásgátló, nézd meg webshopunkban!

Női sterilizáció

Visszafordíthatatlan megoldásnak pedig a petevezeték lekötését szokták ajánlani a nőgyógyászok. A hatékonysága majdnem 100%-os, azoknak ajánlott, akik teljesen biztosak benne, hogy már nem szeretnének gyermeket.

Kerülendő fogamzásgátló módszerek 40 év felett

Mivel egy bizonyos kor után egyre rendszertelenebb lesz a női ciklus, ezért a naptármódszert kifejezetten nem szokták ajánlani a nőgyógyászok. Ekkor ugyanis nehezebb kiszámolni a peteérést és a termékeny időszakokat.

Honnan tudjuk, hogy a menopauza beállta elérkezett?

Alapvetően az 55 éves kort szoktuk alapul venni, de ez emberenként változhat. Van viszont néhány módszer, amivel meg lehet állapítani a menopauza beálltát: Ha az utolsó menstruációt követően eltelt 1 év, bekövetkezettnek tekinthetjük a menopauzát.

Hormonális fogamzásgátlás mellett nem lehetünk benne biztosak, hogy mikor következett be a menopauza, tehát ilyenkor hormonális vérvétellel kell megbizonyosodnunk róla, hogy bekövetkezett.

Kommentek
  • Zsuzsanna
    Válasz

    47evesen lehet szedni a Yadine T?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Zsuzsanna!

      Ez a kérdés mindenképp nőgyógyászati konzultációt igényel.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!