Fogamzásgátlás 40 év felett

Nagyon fontos, hogy megtaláljuk azt a fogamzásgátló módszert, ami illeszkedik életstílusunkhoz, testünkhöz és annak kondícióihoz. Nincsen ez máshogy 40 éves kor felett sem.

Teherbeesés esélye 40 felett

Sokan gondolják, hogy 40 éves kor felett már nem is szükséges védekezni, de ez egy tévhit! 40 éves kor felett 1000 nőre körülbelül 26 szülés jut, a 40 év feletti spontán terhességek harmada pedig nem kívánt terhesség. Cikkünkből megtudhatod, milyen lehetőségeid vannak, ha fogamzásgátlót keresel 40 felett.

Mi történik változó korban a testünkkel?

A nők 40-es évei végéhez közeledve belépnek a változó korba. Ilyenkor a hormontermelés lecsökken a szervezetben, kevesebb ösztrogént és progeszteront termelünk 40 év felett. Ennek eredménye a menstruáció kimaradása, rendszertelenné válása és egyéb mellékhatások: hőhullámok, fej- és hátfájás, hüvelyszárazság, szédülés. A menstruáció körülbelül 50 éves korra meg is szűnik. Ebben az időszakban nagyon fontos, hogy figyeljük a testünk reakcióit és kezeljük a tüneteket. Emellett a megfelelő fogamzásgátló megtalálása is nagyon fontos ebben az időszakban.

Hormontartalmú fogamzásgátló lehetőségek

Mivel 40 éves kor felett a szervezetünk hormontermelése jelentősen lecsökken, a hormontartalmú fogamzásgátlók hatásfoka is változik. Éppen ezért sok nőgyógyász nem is ajánlja a hormonális fogamzásgátlókat ebben a korban, csak bizonyos esetekben. A következőkben 3 hormontartalmú lehetőséget mutatunk be.

Kombinált fogamzásgátló tabletták

40 év felett a kombinált (ösztrogén+progeszteron) tartalmú fogamzásgátlók hordozzák a legnagyobb kockázatot. Az ösztrogén tartalmú hormonális fogamzásgátlás nem ajánlott olyan nőknek, akiknél trombózisveszély lehetséges, magas vérnyomással, cukorbetegséggel, túlsúllyal vagy visszérproblémákkal küzdenek, esetleg dohányoznak. Ezeknek a betegségeknek az esélye a kor előrehaladtával nől, tehát mindenképpen komoly vizsgálatok szükségesek a hormonális fogamzásgátlók alkalmazása előtt.

tabletta

Csak progeszteron tartalmú fogamzásgátló tabletták

Azoknál a nőknél, akiknél az ösztrogén szedése nem javasolt bizonyos betegségek miatt (cukorbetegség, túlsúly, trombózisveszély, dohányzás, magas vérnyomás, …), a csak progeszteron tartalmú termékek jelenthetnek megoldást. Azt viszont tudnunk kell, hogy ezen tabletták ellen az emlőrák kockázatának emelkedése beszél.

Hormonális spriál

A hormonális spirál azok számára lehet megoldás, akik erős menstruációval rendelkeznek és nem szenvednek semmilyen előbb felsorolt betegségben.

A hormonális fogamzásgátló módszerekkel azért kell vigyázni, mert esetenként a menopauza tüneteit mutathatják, és így elfedhetik a valódi menopauzát. Így akár váratlan terhesség is felléphet a hormonális fogamzásgátló abbahagyása után.

Hormonmentes fogamzásgátló lehetőségek

A hormonmentes fogamzásgátló módszerek 40 év felett is elérhetőek, ezek közül a két legmegbízhatóbbat mutatjuk be.

Hormonmentes spriál

A hormonmentes, méhen belüli fogamzásgátló mindazoknak jó választás lehet, akik az előbb felsorolt betegségektől szenvednek. Csupán azoknak nem javasolt, akiknek az átlagosnál erősebb havi vérzésük van.

A Rézgyöngy apró és kíméletes fogamzásgátló elfér az ujjad hegyén

A hormonmentes spirálok általában réztartalmú eszközök, és a rézből kioldott anyaggal érik el fogamzásgátló hatásukat. Nőgyógyász helyezi fel őket, azonnal hatnak, 5 éven kereszül használhatóak. Nagy előnye, hogy visszafordítható megoldás, eltávolítás után rögtön termékeny lesz a hölgy. Hatékonyságuk az egyik legjobb a fogamzásgátlás világában.

Az IUB™ Rézgyöngy is ilyen hormonmentes fogamzásgátló, nézd meg webshopunkban!

Női sterilizáció

Visszafordíthatatlan megoldásnak pedig a petevezeték lekötését szokták ajánlani a nőgyógyászok. A hatékonysága majdnem 100%-os, azoknak ajánlott, akik teljesen biztosak benne, hogy már nem szeretnének gyermeket.

Kerülendő fogamzásgátló módszerek 40 év felett

Mivel 40 év felett egyre rendszertelenebb lesz a női ciklus, ezért a naptármódszert kifejezetten nem szokták ajánlani a nőgyógyászok. Ekkor ugyanis nehezebb kiszámolni a peteérést és  a termékeny időszakokat.

Hogyan tudjuk, hogy a menopauza beállta elérkezett?

Alapvetően az 55 éves kort szoktuk alapul venni, de ez emberenként változhat. Van viszont néhány módszer, amivel meg lehet állapítani a menopauza beálltát:

Ha az utolsó menstruációt követően eltelt 1 év, bekövetkezettnek tekinthetjük a menopauzát.

Hormonális fogamzásgátlás mellett nem lehetünk benne biztosak, hogy mikor következett be a menopauza, tehát ilyenkor hormonális vérvétellel kell megbizonyosodnunk róla, hogy bekövetkezett.

Forrás: 1

Hagyj egy üzenetet!

Kapcsolat

Kérdésed van? Írj nekünk!

0
A Rézgyöngy apró és kíméletes fogamzásgátló elfér az ujjad hegyén