Az otthoni fájdalomcsillapítóktól kezdve a vényköteles orvosságokig minden gyógyszernek van mellékhatása. Vajon tudjuk, hogy mit viszünk be a szervezetünkbe és milyen komoly hatásai lehetnek akár a legártalmatlanabbnak tűnő gyógyszernek is?

A statisztikák szerint Németországban évente 8000 ember, az USA-ban pedig évi 100.000 ember halála hozható összefüggésbe gyógyszer-mellékhatásokkal.

Több láz- és fájdalomcsillapító károsítja a gyomornyálkahártyát, hosszú ideig alkalmazva akár gyomorfekélyt vagy gyomorvérzést is okozhatnak.

Gyógyszerek mellékhatásai

Acetilszalicilsav

Kétféle felhasználása is ismert. Nagyobb dózisban (500 mg) fájdalomcsillapítóként használjuk, kisebb dózisban (100 mg) pedig az artériás trombózisok megelőzésére. (Magyarországon 2018-as adatok szerint a 4. leggyakrabban alkalmazott gyógyszer.) A lázat és fájdalomérzetet generáló enzim, illetve a gyomor nyálkahártyájának védelmében részt vevő enzim, hasonló egymáshoz, az aszpirin hatóanyaga pedig mindkettőt bénítja. Különösen veszélyes az alkalmazása azoknál, akiknél több fekélyképződést elősegítő tényező is fennáll, pl.: rendszertelen étkezés, stressz, dohányzás, rendszeres kávéfogyasztás vagy a Helicobacter Pylori baktérium elszaporodása. Azok pedig, akik valamilyen véralvadásgátlót szednek, a vérzési idő növekedése miatt szintén nem javasolt aszpirin szedése. Aszpirinrezisztencia esetén a stroke vagy szívinfarktus a gyógyszer alkalmazása ellenére is felléphet, ezért ha ez bebizonyosodik elkerülhető a gyógyszer felesleges szedése. 12 éves életkor alatt semmilyen esetben ne alkalmazzuk a Reye-szindróma veszélye miatt.

Paracetamol

A paracetamolnak nincs gyomornyálkahártya károsító hatása, így fekélybetegek lázcsillapítására inkább ez javasolt (gyulladáscsökkentő hatása nincs). Nagy adagban alkalmazva viszont súlyosan májkárosító, illetve a már fennálló májelégtelenséget súlyosbítja. Felnőtteknek szigorúan naponta maximum 4 grammot lehet bevenni, 4 óránként elosztva. Súlyos májbetegségben és krónikus alkoholfogyasztóknak nem szabad paracetamolt szedni illetve alkohollal együttesen alkalmazni.

Ibuprofen

Az ibuprofennek nincs jelentős májkárosító hatása, így akár a két gyógyszert felváltva használva csökkenthetjük a mellékhatások kialakulását. Gyomornyálkahártya károsító hatása viszont ugyanúgy van, mint az aszpirinnek, illetve súlyosan károsítja a vesét is, akár veseelégtelenséget is okozhat. Ajánlott a lehető legkisebb dózisban a lehető legrövidebb ideig szedni.

Antibiotikumok

Egy amerikai tanulmány szerint a gyógyszerrel összefüggésbe hozható sürgősségi esetek közül 5-ből 1-et antibiotikum mellékhatás okoz.

Leggyakoribb mellékhatásai:

  • A gyomor- bélrendszerrel összefüggő problémák (emésztési problémák, hasmenés, hányás, gyomorgörcs, vagy fájdalom).
  • Második leggyakoribb a gombás fertőzés (szájüreg, torok és hüvely gombás fertőzései).
  • Súlyosabb következménye lehet a rezisztencia kialakulása, ami olyan fertőzésekhez vezethet, melyek már nem reagálnak kezelésre. Ilyen gyakori kórokozó a Clostridium difficile, mely akár életveszélyes is lehet.

Dr. M. Rizwan Sohail, az amerikai Mayo Clinic Antimikrobális Kezelési Csoport tagja szerint nagyobb hangsúlyt kellene fektetnünk a fertőzések megelőzésére, minden étkezés előtt kezet mosni, megpróbálni csökkenteni a fertőzések átvitelét, amikor betegek vagyunk, illetve nem kellene ragaszkodni ahhoz, hogy az orvos mindenképpen antibiotikumot írjon fel kezelésként.

Ha pedig mégis antibiotikumot szedünk, azt sem hosszabb, sem rövidebb ideig ne alkalmazzuk, mint ahogyan felírták. A kinolonok (pl. ciprofloxacn, ofloxacin) használatát az európai gyógyszerhatóság korlátozta a közelmúltban súlyos mellékhatások miatt. Az izom-csontrendszer súlyos mellékhatásai közé tartozik az íngyulladás, az ínszakadás, az izomfájdalom, az izomgyengeség, az ízületi fájdalom, az ízületi duzzanat és a járási zavar. A perifériás és központi idegrendszer súlyos mellékhatásai közé tartozik a perifériás neuropátia, az álmatlanság, a depresszió, a fáradtság, a memóriaromlás, valamint a látás-, a hallás-, a szaglás- és az ízérzékelés romlása.

Hormonális fogamzásgátló tabletták

A hormonális fogamzásgátló tablettáknak számos mellékhatása ismert: pecsételő vérzés, migrén, hízás, hangulatingadozás, csökkent libidó. Továbbá növeli a kardiovaszkuláris események kialakulásának kockázatát (szívinfarktus, stroke, vénás trombózis), illetve bizonyos daganat típusok kialakulását (emlő, máj, méhnyak rák).

Ezért érdemesebb hormonmentes fogamzásgátlót választani, akárcsak az IUB™ – Rézgyöngy.

IUB Rézgyöngy

Antidepresszánsok és szorongásoldók

Leggyakoribb mellékhatásuk a zavartság, hányás, testsúlynövekedés, magas vérnyomás, súlyosabb pedig az öngyilkossági gondolatok. Kutatások kimutatták, hogy 24 év alatt SSRI típusú antidepresszánst szedő fiatalok között kétszer annyira gyakori volt az öngyilkossági késztetés, mint a gyógyszert nem szedőknél.

Gyomorsav csökkentők

Magyarországon az 5. leggyakrabban használt gyógyszerek a gyomorsav csökkentők, míg Kanadában ez a 2. leggyakrabban felírt, és mint kiderült, sok esetben indokolatlanul, vagy hosszabb ideig használt, mint ahogy szükséges lenne. A következő mellékhatásokat okozhatja ugyanis: csonttörések, vesekárosodás, gyomorfertőzés, és demenciára való hajlam. Kanadai orvosok kezdeményezése Torontóban elérte, hogy a betegek 26%-a ne szedje többé a savcsökkentőket, továbbá felhívta a figyelmet arra, hogy gyakran életmódbeli változtatásokkal is elérhető a gyógyszer elhagyása.

Antihisztaminok

Főleg allergia szezonban a vény nélkül is kapható gyógyszer szedése nagyon gyakori. Asztmásoknak, máj- és vesebetegeknek pedig kifejezetten nem ajánlott. Kellemetlen hatásai az álmosság, vizelési nehézség, gyomorfájdalom, homályos látás, szájszárazság, fejfájás, sárgaság.

Ne csak a mellékhatásokra figyeljünk!

De nem csak a mellékhatásokra kell odafigyelnünk. Komoly káros hatásai lehetnek bizonyos gyógyszerek együttes szedésének is. Bizonyos antidepresszáns (paroxetin) és koleszterincsökkentő (pravasztatin) együtt alkalmazása a vércukorszint hirtelen kiugrását okozza. A Harvard Egyetem Orvosi Karán végzett kutatásból kiderül, hogy ez a vércukorszint kiugrás még erőteljesebb a diabeteses betegeknél, vagyis éppen azoknál, akiknél a vércukorszint ingadozása komolyabb gondokat okozhat. Nemcsak a gyógyszerkölcsönhatások jelenthetnek problémát, hanem egyes élelmiszerek együttes fogyasztása is. Pl.: néhány vérnyomás-, és koleszterincsökkentő valamint grapefruit együttes fogyasztása ellenjavallt.  Alkohol és kábító fájdalomcsillapítók (narkotikumok) együttes bevétele pedig akár halálhoz is vezethet.

Az, hogy egy gyógyszer forgalomba kerülhet, nem biztos, hogy azt jelenti, hogy biztonságos is. Az FDA (Amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóság) számos gyógyszert vont már ki a forgalomból, azért mert betegek és orvosok is nem várt mellékhatásokat jelentettek. Ez történt pl.: egy psoriasis gyógyszer a Raptiva esetén is, miután kiderült, hogy agyi fertőzéseket, meningitist okoz, vagy a Baycol koleszterincsökkentő, mely izomszövet pusztuláshoz és 52 betegnél halálhoz vezetett.

A cikk szerzője: Dr. Kelemen Csilla Krisztina

Források: 1, 2, 3, 4, 5

Hagyj egy üzenetet!