A nem kívánt terhesség elkerülése érdekében már az ókorban is alkalmaztak különböző eszközöket. A fogamzásgátlással kapcsolatban azóta is folyamatosan látnak napvilágot az újabbnál újabb lehetőségek és innovációk. Cikkünkben összegyűjtöttünk tíz meglepő és érdekes tényt a fogamzásgátló módszerek kapcsán.

Érdekességek a fogamzásgátló módszerek kapcsán

1) Ha egy nő két gyermeket szeretne, összesen körülbelül 30 éven át használ majd valamilyen fogamzásgátló módszert egész életében.

Fogamzásgátló módszerek - család

2) Globálisan az óvszer a leggyakrabban használt fogamzásgátló eszköz. A második helyen a fogamzásgátló tabletta áll.

3) A fogamzásgátló tablettát először 1957-ben vezették be. Eredetileg komoly menstruációs problémák megszüntetése érdekében hozták forgalomba a tablettát, azonban szerepelt a dobozon egy figyelmeztetés, mely szerint a gyógyszer megelőzheti a terhességet. Két éven belül fél millió nő alkalmazta a gyógyszert a „mellékhatása” miatt.

4) Jelenleg a méhen belüli fogamzásgátló (IUD) az elérhető leghatékonyabb, hosszan tartó fogamzásgátló módszer.  Létezik hormontartalmú és hormonmentes IUD is. Utóbbira példa a IUB Rézgyöngy mely 99,9%-os hetékonysággal véd a nem kívánt terhességek ellen.

Fogamzásgátló módszerek - Rézgyöngy5) A menoplauza bekövetkezése esetén érdemes még az utolsó menstruációtól számított egy évben az elérhető fogamzásgátló módszerek közül valamelyiket alkalmazni.

6) A kutatók folyamatosan próbálnak férfiaknak kifejleszteni hormonális és nem hormonális fogamzásgátló módszereket. Ez azért egy komplikált feladat, mert az ezsköznek kb. 1500 spermiumot kellene blokkolnia másodpercenként.

Fogamzásgátló módszerek férfiaknak

7) A legtöbb kondomgyártó cég javaslata szerint nem szabad hátsó zsebben vagy pénztárcában tartani az óvszert, ugyanis a testhő gyengítheti a latexet.

8) Az első gumióvszer 1855-ben készült. Ez még inkább egy gumibelsőre hasonlított, mint a mai óvszerekre, de fontos mérföldkőnek számított a fogamzásgátlás területén.

9) A fogamzásgátló tabletta miatt megváltozott hormonháztartás befolyásolhatja a nők szagálását. Az, hogy milyen illatokat/szagokat érzünk kellemesnek vagy kellemetlennek, nagymértékben befolyásolja, hogy  kihez vonzódunk, így a szaglás párválasztásban is fontos szerepet játszik.

10) Magyarországon még kevésbé ismert, de Nyugaton nagy népszerűségnek örvend a karba ültetett implantátum mint fogamzásgátló eszköz. Ennek lényege, hogy a felkar belső részébe beültetnek egy kb. 4 cm hosszú, 2mm átmérőjű apró csövet. Az eszköz 3 évig nyújt 99%-os védettséget.

Forrás: 1.

Hagyj egy üzenetet!