Az utóbbi időben szerencsére egyre pozitívabb az IUD-k, azaz a méhen belüli fogamzásgátló eszközök megítélése. Ennek ellenére még mindig számos félreértés és mítosz kering a módszerrel kapcsolatban az interneten vagy akár az egészségügyi szolgáltatók köreiben.
Cikkünkben a négy legelterjedtebb mítoszt szeretnénk megdönteni.

Méhen belüli fogamzásgátlók -mítoszok és valóság

1. Fertőzést és meddőséget okozhatnak

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatásaiban nők ezreit vizsgálta a világ minden pontján, és az eredmények egyértelműen cáfolják a mítoszt. A kutatásból kiderül, hogy az IUD-t használó nők meddőségi vagy fertőzési kockázata semmivel nem magasabb, mint a más módszert alkalmazó nők esetén. Emellett fontos kiemelni, hogy az IUD-k steril gyulladást sem okoznak.

2. Inkább olyan nőknek ajánlott, akik már szültek

Tévhit, hogy a méhen belüli fogamzásgátló eszközöket csak szült nők használhatják. Bár számos olyan nőgyógyász létezik, aki nem szült nőknek nem vállalja a felhelyezést, szerencsére egyre többen nyitnak az újdonságok felé. Az IUD-k nem befolyásolják a termelékenységet, így amennyiben úgy érzitek, hogy eljött a gyermekvállalás ideje, nem kell várakoznotok a próbálkozással, hiszen a hormonmentes IUD-k eltávolítása után azonnal helyreáll a termékenység!

3. A felhelyezés mindenki számára fájdalmas

A fájdalom szubjektív; teljesen emberfüggő, hogy ki mennyire viseli jól a fájdalmat, illetve hogy kinek hogyan reagál a szervezete az IUD felhelyezése során. Előfordulnak olyanok – főleg a szült nők körében – akik csupán egy kis kellemetlenséget éreznek a procedúra során. Másoknak erősebb fájdalommal kell megküzdeniük; az orvos a méhcsatornán keresztül tolja fel az eszközt, így a méhnyak kitágulása okozhat kellemetlenebb érzést.  A felhelyezést követően pár napig érezhetsz görcsöket, de 3-6 nap után ezek enyhülni fognak. Amennyiben pár héttel a procedúra után még mindig erős görcsök kínoznak, mindenképp keresd fel nőgyógyászodat!

4. A méhen belüli fogamzásgátlás ront a szexuális élményen

Sokan tartanak attól, hogy IUD felhelyezését követően romlani fog a szexuális életük, ugyanis az zavarni fogja a másik felet. Valójában az eszköz a méhen belül helyezkedik el, így nem kellene, hogy a partner érezze. Esetleg a jelzőszálak zavarhatják, de ezek idővel puhábbak lesznek, illetve amennyiben nagyon zavaró, az orvosod is megkérheted, hogy rövidítse meg. A méhen belüli fogamzásgátló használata sokkal stresszmentesebb együttlétet eredményezhet, hiszen nem kell aggódni a kiszakadt óvszer vagy az elfelejtett tabletták miatt. Fontos azonban megjegyezni, hogy – főleg akkor, ha gyakran váltogatod partnered – a nemi betegségek elkerülése érdekében fontos az IUD-k mellett óvszert is használni.

Rézgyöngy, a hormonmentes IUD

Amennyiben IUD felhelyezésén gondolkodsz, érdemes megismerned az IUBTM Rézgyöngyöt, mely amellett, hogy hosszútávú és biztonságos, hormonmentes is. Így a Rézgyöngy használata során nem merülnek fel olyan, a hormontartalmú fogamzásgátlókra jellemző problémák, mint a testsúlynövekedés vagy a libidó csökkenése.

Rézgyöngy - méhen belüli fogamzásgátlás

Források: 1,2

Hagyj egy üzenetet!