Március 28-a az endometriózis nemzetközi világnapja. Világszerte 70 millió, ezen belül Magyarországon 200.000 nő érintett a megbetegedésben. Sokan nem tudnak róla, hogy endometriózisban szenvednek, pedig a megfelelő kezelési módszer kiválasztása érdekében fontos a pontos diagnózis felállítása.

endometriózis logó

Mi az az endometriózis?

Az endometriózis egy olyan jóindulatú megbetegedés, amely során az eredetileg csak a méhben elhelyezkedő méhnyálkahártya (endometrikum szövet) a méh belfelszinén kívül más szervekben is megjelenik. Leggyakrabban a kismedence területén fordul elő, de akár a hasüregen kívül is megjelenhetnek endometrikus csomók. A betegség minden hónapban követi a hormonálos változásokat a mensturációs ciklus során, így az elváltozás a normál méhnyálkahártyához hasonlóan havonta megvastagszik és a ciklus során bevérzik.

Tünetek

Az endometriózis főbb tünetei a következők

  • görcsök és erős fájdalom a menstruáció előtt és alatt
  • fájdalmas közösülés
  • deréktáji fájdalom
  • fogamzóképesség zavara
  • fájdalmas bélmozgások
  • fáradékonyság, hangulatváltozások
  • meddőség
  • szorulás vagy hasmenés
  • fájdalmas széklet/vizeletürítés
  • véres széklet/vizelet
endometriózis

Mi a teendőm, ha endometriózisra gyanakszom?

Amennyiben jellemző rád az endometriózis valamely tünete, fontos, hogy felkeresd nőgyógyászodat. A biztos diagnózist úgynevezett laparoscopos vizsgálattal lehet felállítani. A laparoscop egy olyan kis méretű eszköz, amelyek a hasüregen át vezetnek be egy kis metszésen keresztül. A vizsgálat segítségével az orvos megállapíthatja az endometrikus csomók elhelyezkedését, a betegség súlyosságát és amennyiben szükséges, szövettani mintavétellel megerősíti a diagnózist. 

Kezelés

Az endometriózis fájdalmas, de nem rosszindulatú betegség, mely a diagnosztizálást követően kezelhető. Kétféle kezelés létezik: műtét vagy gyógyszeres, néhány esetben pedig a kettő kombinációja.  Az, hogy melyik kezelés a legjobb választás, függ a beteg életvitelétől, a tünetektől, a kortól és a szülések számától is.
A műtéti kezelésnek két fajtája létezik, ezek a konzervatív (a kezelés után a fogamzóképesség megmarad) és a radikális (a méh és a petefészkek eltávolítása). A gyógyszeres kezelés pedig fájdalomcsillapítókból és hormonkészítményekből áll.
A legfontosabb, hogy amennyiben endometriózisra gyanakszol, keresd fel nőgyógyászod, hiszen a kezeléssel fokozatosan javul majd az életminőséged és elmúlnak az endometriózis kínzó tünetei.

Források: 1. 2. 3.

 

Hagyj egy üzenetet!