Valamilyen betegségben szenvedsz? Akkor nagyon nem mindegy, hogy milyen fogamzásgátlót választasz!

A különböző orvosi kezelésre szoruló állapotok, betegségek alapjában véve korlátozzák valamilyen szinten az életünket. Az asztmások számára a tavaszi séták inkább kínzásnak számítanak, az ételallergiások számára pedig egyáltalán nem egyszerű étteremben enni a barátaikkal. A bizonyos betegségben szenvedőknek pedig még az átlagosnál is jobban meg kell fontolni, hogy milyen fogamzásgátló módszert válasszanak. A választás félelmetes lehet. Megkönnyíthető azonban, ha tisztában vagyunk vele, hogy mely fogamzásgátlókat kell mindenképpen elkerülni, és melyektől várhatjuk akár a betegségünk tüneteinek enyhülését. Cikkünkben most pontosan ezt gyűjtöttük össze, csak olvass tovább!

Hasmenés

Legyen szó akár akut hasmenésről (például romlott étel miatt), vagy krónikus hasmenésről (például IBS – Irritábilis Bél Szindróma miatt), a szájon át beszedett fogamzásgátló tabletták hatástalanná válnak. Ugyanis amikor szájon át beszedjük, akkor annak be kell szívódnia a véráramba, ahol felszabadulhatnak a hormonok. Hasmenés esetén viszont a tabletták nem szívódnak fel megfelelően, így nem tudják kifejteni hatásukat, tehát nem védenek megfelelően a terhesség ellen.

Menorrhagia – Elhúzódó, nagy vérveszteséggel járó menstruáció

Ha a menstruációd hosszabb, hét-kilenc napos, és a megszokotthoz képest nagyobb mennyiségű vérzést tapasztalsz, akár óránként cserélned kell a tampont vagy a betétet, akkor lehetséges, hogy menorrhagiában szenvedsz. Sajnos a nagyon erős vérzés utalhat komolyabb betegségre is – akár tumorra -, ezért mindenképpen érdemes orvost felkeresni. Mindenesetre a nagy vérveszteséggel járó menstruáció esetén a hormonmentes méhen belüli eszközök nem ajánlottak.

fogamzásgátló váltás vérzés ciklus

Vérrögök

A vérrögök kialakulásának kockázatát növelik a hormonális fogamzásgátlók (tabletta, hüvelygyűrű, tapasz, implantátum), ezért inkább hormonmentes opciók ajánlottak. A vérrögképződés kockázatát emeli még tovább az, ha valaki dohányzik, 35 év feletti vagy van rajta egy kis súlyfelesleg. A vérrögökre nagyon oda kell figyelni, ugyanis sztrókhoz és szívrohamhoz vezethetnek, így akár végzetesek is lehetnek.

Wilson-kór

A testünknek szüksége van bizonyos mennyiségű rézre ahhoz, hogy egészséges izmok, idegek és csontok fejlődjenek. A Wilson-kórban szenvedők szervezete nem kezeli megfelelően a rezet – olyan mennyiségben halmozódik fel a szervezetben a réz, ami már életveszélyessé válhat. Ebből következik, hogy aki ilyen betegségben szenved, annak nem ajánlott a réztartalmú méhen belüli eszköz.

Daganatos megbetegedés, rák

Különböző kutatások azt mutatták ki, hogy a fogamzásgátló tabletták növelik az emlőrák és a méhnyakrák kialakulásának kockázatát. A nők szervezetében természetes módon is előfordulnak ugyebár az ösztrogén és progeszteron hormonok, amik ezeknek a daganatos megbetegedéseknek az esélyét növelik. A kombinált tablettában ezek a hormonok taláhatók szintetikus formában, ezért általa csak még több ilyen – potenciálisan veszélyes – hormon kerül a szervezetbe. A hormonos fogamzásgátlók ebből következően szinte senkinek nem tesznek jót igazán, de a szedésük tilos, ha mellrákban vagy méhnyakrákban szenvedtél/szenvedsz.

Rákos megbetegedések esetén milyen fogamzásgátló nem ajánlott

Betegségek, melyeken segíthet bizonyos típusú fogamzásgátló

A fogamzásgátlók bár nem igazán tudnak kigyógyítani, de javíthatnak bizonyos betegségeken és csökkenthetik a betegségek néhány tünetét.

Petefészekrák, méhrák

Míg a fogamzásgátló tabletták növelik a mellrák és a méhnyakrák kockázatát, addig csökkentik a petefészekrák és a méhrák kialakulásának veszélyét.

Menorrhagia

A nagy vérveszteséggel járó menstruáció esetén ugyebár a hormonmentes méhen belüli eszközök NEM ajánlottak, viszont a hormonos megoldások képesek akár csodát művelni. Csökkenthetik a vérzést és összességében enyhébb menstruációt eredményezhetnek.

Endometriózis és PCOS

Az endometriózisban és a policisztás ovárium szindrómában szenvedőknek is a hormonos fogamzásgátlók ajánlottak. PCOS esetén a fogamzásgátlóval bevitt szintetikus hormonok enyhítenek bizonyos tüneteket. Szabályozzák a menstruációt és az ovulációt, illetve szebbé teszik az arcbőrt.
Az endometriózisban szenvedők számára pedig csökkentik, illetve akár megszüntetik a betegség által okozott fájdalmat azáltal, hogy a hormonok mérséklik a méhnyálkahártya megvastagodását.

Fogamzásgátló endometriózis betegség esetén

Egyes betegségek esetén valamilyen orvosságot is kell szednünk. Sajnos vannak olyan gyógyszerek, amikkel bizonyos fogamzásgátlók nem működnek együtt jól. Általában a hormont tartalmazó fogamzásgátlók (tabletta, hüvelygyűrű, implantátum, tapasz) esetén kell nagyon odafigyelnünk. Ezek hatékonyságát csökkentik ugyanis bizonyos gyógyszerek – antibiotikumok, szívroham vagy egyéb roham megelőzését szolgáló gyógyszer, migrén elleni és gombásodás elleni orvosságok. Ennek oka, hogy a fogamzásgátlóból felszívódott hormonok a májban alakulnak át, viszont a fent említett gyógyszerek hatnak a máj működésére is, ami ezáltal mégjobban lebontja a hormonokat.

Láthatjuk tehát, hogy sajnos elég sok olyan betegség és gyógyszer van, ami befolyásolhatja, hogy milyen fogamzásgátló módszert válasszunk. A cikkünkben bemutatott betegségeken kívül pedig még számos ilyen van. Migrén, endokrin betegségek, magas vérnyomás, stb. Éppen ezért bármilyen betegségben is szenvedsz, a fogamzásgátló módszer kiválasztása előtt azt javasoljuk, hogy konzultálj a nőgyógyászoddal és a kezelő orvosoddal!

Forrás

Hagyj egy üzenetet!