Tények és tévhitek a hüvelyflóráról

A 21. századi nő számára minden elérhető az intim higiéniához. A reklámokat és drogériák polcait elárasztják az illatos termékek, lemosók, kendők, sprayk, probiotikumok, irrigátorok. Mind arra sarkallnak, hogy minél többet törődjünk az intim terület tisztításával. A nőgyógyászati várókba mégis minden második nő hüvelyváladékozás panasszal érkezik. Mi ennek az oka? Mit kell tennünk, és mit ne tegyünk a hüvelyflóra egészségéért?

Az egészséges hüvelyflóra

Egészséges hüvelyflóra - lactobacillus

Az egészséges hüvelyben több mikroorganizmus, gomba, baktérium található, egyensúlyi állapotban. Ez az egyensúly azt jelenti, hogy a Lactobacillusok vannak túlsúlyban (Döderlein flóra), amelyek tejsavat termelnek. Ennek feltétele, hogy a hüvely hámsejtjeiből glikogén szabadul fel (megfelelő hormonális háttér mellett), melyet egyedül a Lactobacillus képes átalakítani tejsavvá, ezáltal létrehozva a savas közeget. A káros baktériumok és gombák ugyan jelen vannak az egészséges hüvelyflórában is, de nem tudnak elszaporodni. Egyrészt, mivel a savas közeg nem engedi, másrészt a korlátozott tápanyagot, a glikogént a nagyszámú tejsav baktériumok elfogyasztják előlük.

Mi veszélyezteti az egészséges hüvelyflórát?

Ez egy nagyszerűen kifejlődött, önvédelmi rendszer, de sérülékeny is.

Nem megfelelő hormonszint
Hüvelyflóra egészséges - fogamzásgátló tabletták veszélye

A szabálytalan, alacsonyabb hormonszint rontja a hüvelyhám kifejlődését, ezáltal csökken a glikogén szint, ami csökkenti a tejsavbaktériumok számát. A lúgos környezet pedig kedvez a kórokozók elszaporodásának. Ezt eredményezheti például a hormonális fogamzásgátlás. Ekkor a petefészek nem termel hormont, hanem mesterséges hormont juttatunk a szervezetbe, ami kevesebb, mint amit normál esetben a petefészek juttatna a véráramba. Más hormonszegény állapotok, mint a szoptatás, menopauza ugyanilyen elven vezethetnek hüvelyi fertőzéshez. Egy 153 nőt vizsgáló olasz kutatás kimutatta, hogy a visszatérő gombás fertőzés gyakrabban fordul elő orális fogamzásgátlót használók körében.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok szintén veszélyesek a hüvely ellenálló képességére. A sokszor indokolatlanul használt antibiotikumok a gombákra nem hatnak, de sajnos elsőként pusztítják ki a Lactobacillusokat. Általában az antibiotikum kúra végén a beteg azonnal megjelenik a nőgyógyásznál hüvelyváladékozás tünetekkel. Az antibiotikum szedést követően érdemes néhány napig tejsav baktériumot tartalmazó hüvelykapszulát alkalmazni. Hormonszegény állapotokban heti 1-2X megelőzésre használva pedig kifejezetten hasznosak ezek a probiotikus készítmények. A nőgyógyász felhívja a figyelmet arra, hogy bár hasonló baktériumok a joghurtokban is találhatók, a leghatékonyabb a hüvelyi kapszulák alkalmazása. (Viszont joghurtba mártott tampont eszünkbe se jusson a hüvelyben alkalmazni, mivel a benne lévő cukorral csak fokozzuk a kártékony baktériumok elszaporodását!)

Hüvelyváladék

A fertőzésekre hajlamosít a nem megfelelő, illetve túlzott intim tisztálkodás is. Fontos hangsúlyozni, hogy a hüvelyfolyás nem kóros folyamat. Ezt a váladékot a méhnyak mirigyhámja termeli, áttetsző, fehérjetartalmú, fehérneműn sárgás nyomot hagy. Ilyenkor a nők előszeretettel alkalmazzák a tisztasági betéteket, amelyek szintén ártalmasak lehetnek, legfőképpen a mindennapos használatuk. Ezzel ugyanis még egy plusz réteget alakítunk ki, akadályozva a légáteresztést, teret engedve a gombák elszaporodásának. A hüvelyváladék mennyisége a különböző életszakaszokban és a menstruációs ciklus során is folyamatosan változik. Peteéréskor a legnagyobb mennyiségű, ezután sűrűbbé válik. Feladata, hogy tisztán tartsa a hüvelyt. Ha színe, szaga, mennyisége megváltozik, esetleg viszketéssel társul, akkor viszont érdemes orvoshoz fordulni.

Hüvelyflóra egészsége
Intim mosakodók

A hüvely egészséges körülmények között egy teljesen öntisztuló rendszer, nincs szüksége intim mosakodókra. Egészséges nőknél ezek csak kimossák a hüvelyváladékot, megbontják a mikroorganizmusok egyensúlyát, ezzel elősegítve a kórokozók elszaporodását és veszélyeztetve a hüvelyflóra egészségét. Illetve illat – és adalékanyag tartalmuk miatt irritálhatnak is. A szeméremtájék tisztításához tökéletesen elegendő egy illat és színezékmentes szappan, lehetőleg nem antibakteriális. Ha mégis használunk intim mosakodót csak a külső szeméremtájékot tisztítsuk, a hüvelybe semmiképpen ne juttassunk ilyen anyagokat.

A törlőkendők használata utazások során lehet praktikus, de ekkor is csak kívül alkalmazva. Az intim dezodorok illatanyag tartalmuk révén irritálóak lehetnek, érdemes elkerülni a használatukat. Ha a hüvelyváladék illata nagyon kellemetlen, valószínűleg fertőzés áll a háttérben.

Megoszlik a vélemény az intim zuhanyokról. A használó nők elmondása alapján tisztábbnak érzik magukat, a menstruáció után kimossa a maradék vért, véd a szexuális fertőzésektől és a nem kívánt terhességtől. Nos, ezek egyikére sincs tudományos bizonyíték. Sőt a hüvelyflóra kapcsán többet árt, mint használ. Amerikai kutatások kimutatták, hogy növeli a bakteriális vaginózis és kismedencei gyulladás előfordulását, 76%-ra emeli a méhen kívüli terhesség kockázatát, növeli a terhességi komplikációk, illetve bizonyos kutatások szerint a méhnyakrák kockázatát. Az Amerikai Szülész- és Nőgyógyász társaság nem javasolja a hüvelyi zuhanyok használatát. Hazai nőgyógyászok egy esetben, antibiotikumos kúra után javasolják esetleg a hüvely öblítését, majd Lactobacillus pótlás megkezdését. Amennyiben hüvelyi fertőzésünk van, semmiképpen ne kezdjünk irrigálással, mivel ez átmenetileg eltünteti, de nem szünteti meg a kórokozókat, viszont ekkor a nőgyógyász nem tud célzott terápiát felírni. Panasz esetén semmiképpen ne használjuk ezeket a készítményeket.

Reméljük, hogy hasznosnak találtátok ezt az összefoglalót az egészséges hüvelyflóra eléréséért. Sok mindent tehetünk az intim egészségért otthonról, viszont amennyiben a következő panaszokat észleled, mindenképpen keress fel egy nőgyógyászt: a szeméremtesten, hüvelybemeneten illetve környékén szemölcsös elváltozás, fájdalom szeretkezés közben, égő, kellemetlen érzéssel járó vizeletürítés, szokatlan színű, esetleg bűzös, bő folyás.

Források: 1., 2., 3.

Hagyj egy üzenetet!