Hormonok és a testsúly

A nők körében állandó téma a testsúly. A decemberi ünnepi étkezések után talán azokat is foglalkoztatja a súlyuk, akik amúgy nem számolgatják egész évben a kalóriákat. Januárban az internetet elárasztják a fogyókúrás tippek és edzőtermi ajánlatok. Amikor fogyni szeretnénk, nemcsak a megfelelő étkezésre és testmozgásra kell odafigyelnünk. Fontos tudnunk, hogy hormonok is egyensúlyban vannak-e, ugyanis könnyen lehet, hogy a sikertelenség mögött valamilyen hormon nem megfelelő működése áll.

Összegyűjtöttük azt az 5 legfontosabb hormont, mely a testsúly szabályozásáért felelős.

Hormonok és a testsúly kapcsolata

Pajzsmirigy hormonok (T3, T4,)

Többek között részt vesznek a metabolizmus, növekedés, szívritmus szabályozásában.  A pajzsmirigy alulműködése testsúlynövekedéssel jár, ami nem annyira gyorsütemű, mint fordított esetben a testsúly csökkenés, pajzsmirigy alulműködés esetén. A testsúlynövekedés viszont nem a lerakódott zsír miatt, hanem a víz és só visszatartás miatt alakul ki. Fontos kiemelni, hogy a testsúlynövekedés természetesen nem minden esetben pajzsmirigy problémákra vezethető vissza. Azonban, ha a vérvétel eredményéből erre lehet gyanakodni, akkor javasolt felkeresni egy endokrinológius szakorvost. A pajzsmirigy alulműködést pajzsmirigy-hormonok pótlásával lehet a leghatékonyabban kezelni.

Inzulin

Az inzulin a hasnyálmirigy által termelt hormon, mely a vércukorszintért és zsírraktározásért felelős. Segít a glükóz sejtekhez való szállításában, ahol energiaforrásként hasznosul vagy zsírként raktározódik. Kialakulhat sajnos inzulinrezisztencia, ami pedig a hosszan tartó magas inzulin szint által elhízáshoz, végső soron pedig metabolikus szindrómához és 2-es típusú diabeteshez vezethet.

Leptin és ghrelin

Normális esetben a leptin az étvágyat szabályozza és a telítettség érzését küldi az agynak a zsírsejtekből felszabadulva. A helytelen táplálkozással egyre több zsír raktározódik, melyből egyre több leptin szabadul fel, ezért egy idő után a testünk érzéketlen lesz a leptinre és az agyunk nem kap többé stop jelet az evésre. A ghrelin ellenkező hatású a leptinnel, ez az éhséget szabályzó hormon. Az üres gyomor termeli és jelet küld az agynak, hogy ennünk kell, illetve serkenti a zsírraktározást. A vérben magas szintje evésre késztet, ezért érdemes kerülni a koplalást. Az elhízott emberek érzékenyebbek a ghrelinre.

Hormonok és a testsúly

Ösztrogén hormon

A túl magas és túl alacsony ösztrogén szint is vezethet elhízáshoz. Amikor a szervezetben túl magas az ösztrogén hormon, az inzulintermelő sejtek stressz állapotba kerülnek, ami inzulinrezisztenciához, majd elhízáshoz vezet. Továbbá a teltségérzetre is hatással van. Amikor pedig az ösztrogén szint alacsony (általában menopausa előtt), a szervezet egy másik ösztrogénforráshoz, a zsírsejtekhez fordul. A zsírraktárak növekednek, hogy pótolják az ösztrogént.

Sok nő panaszkodik hízásra a fogamzásgátló tabletta szedése során. Egy amerikai tanulmány, mely 703 nő bevonásával készült kimutatta, hogy a testsúly nem változik számottevően, viszont a testzsír százalék a zsír irányába tolódik el. Ha mégis bekövetkezik testsúlynövekedés, akkor három formáról beszélhetünk.

  • A szedés első hónapjában jelentkező növekedés a hormonális tabletta vízvisszatartó hatásának következménye. (3 kg-nál kevesebb)
  • A szedés első 12 hónapjában jelentkező nőies, „körte típusú” elhízás a csípőn, faron, melleken alakul ki és az ösztrogénnel szembeni túlzott érzékenység, illetve az ösztrogén hormon zsírépítő hatása okozza.
  • Az első év után tapasztalható növekedés vállon, hason, izmokon a progesztinek testépítő hatása miatt lehetséges. „Alma típusú hízás”.

Progeszteron

Az ösztrogén- progeszteron egyensúly megtartása fontos a szervezet szempontjából. Ha ez az ösztrogén hormon irányába tolódik, az előbb említett módon okozhat elhízást. Vizsgálatok alátámasztották, hogy a csak progeszterin tartalmú fogamzásgátló tabletták (úgynevezett mini-pillek) illetve a fogamzásgátló injekció használata során 5%-os testsúlynövekedés tapasztalható a használat első 6 hónapjában.

Nem mindenkinek ugyanaz a fogamzásgátló tabletta válik be, lehetséges, hogy akár több készítményt is kipróbálunk, mire megtaláljuk az igazit. Ha viszont nem akarsz sokáig keresgélni és a mellékhatások között egyensúlyozni, biztonságos, hormonmentes készítmények is rendelkezésre állnak. Az egyik ilyen megoldás az IUB™ Rézgyöngy, mely teljes mértékben hormonmentes, így a használata mellett fel sem merül a fogamzásgátló miatti hízás veszélye.

Reméljük, hasznosnak találtad ezt az összefoglalót a hormonok és a testsúlyváltozás kapcsolatáról. Olvasd el többi cikkünket is a „Blog” menüpont alatt!

Hagyj egy üzenetet!