Két új fogamzásgátló módszer

Manapság már számtalan féle fogamzásgátló módszer létezik, de folyamatosan fejlesztenek ki újabbnál újabb lehetőségeket. Az Amerikai Egyesült Államok gyógyszerügyi hatósága, vagyis az FDA (Food and Drug Administration) 2018. végén két új fogamzásgátló módszert fogadott el. Mindkét módszernek megvannak a maga előnyei, de azt elárulhatjuk, hogy az új fogamzásgátló módszerek közül egyik sem tökéletes.

Az új fogamzásgátló módszerek

1. Új hormontartalmú hüvelygyűrű

Bevezették az első olyan fogamzásgátló gyűrűt, amit nem csak egy menstruációs cikluson át lehet használni. Akár 1 éven keresztül, összesen 13 menstruációs cikluson keresztül véd a nem kívánt terhességtől. A gyűrű szegeszteron-acetát és etinil-ösztradiol hormonkombinációt tartalmaz. A ciklus első három hetére kell felhelyezni, és utána a negyedik hétre el kell távolítani. Ez a folyamat, ahogyan korábban írtuk, 13 cikluson keresztül ismételhető egyetlen gyűrűvel. A negyedik hétre történő eltávolítás után pedig a szokott módon jelentkezik a vérzés. Abban az időszakban, amikor el kell távolítani egy hétre, a fogamzásgátló eszköz egy arra alkalmas kis edényben (amit a csomagolás tartalmaz) szobahőmérsékleten tárolható.

Hüvelygyűrű az egyik az új fogamzásgátló módszerek közül

Más fogamzásgátló gyűrűkhöz képest és a többi hormonális fogamzásgátló tablettákhoz vagy a tapaszhoz képest tehát mindenképpen előny, hogy ezt 1 évig lehet használni. Hátránya egyrészt viszont, hogy Pearl-indexe 3 körüli, tehát vannak ennél azért biztonságosabb módszerek is. Továbbá, mivel egy hormonális fogamzásgátlási módszerről beszélünk, ezért minden olyan veszélyt magában hordoz, mint bármilyen másik hormont tartalmazó eszköz. Ebből következik, hogy nem ajánlott 35 év feletti dohányzó nőknek, illetve olyan személyeknek, akiknél fennáll a következő dolgok veszélye: trombózis, mellrák, májdaganat, hepatitis, méhvérzés.

Abból kifolyólag, hogy hormont tartalmazó módszerről beszélünk, elég sok lehetséges mellékhatása van: hányinger, hányás, fejfájás, szédülés, érzékenyebb mellek, hasmenés, hangulatingadozás, testsúlynövekedés.

2. Telefonos applikácó

A másik új fogamzásgátló módszer, amit az FDA nemrég jóváhagyott, az egy telefonos alkalmazás. Igen, bizony, egy mobilapplikáció, mint fogamzásgátló. Ez a módszer egy olyan előfizetéses alkalmazás, ami elméletileg képes megjósolni a nők termékenységét. Minden reggel meg kell mérni az alkalmazáshoz járó hőmérővel, hogy mekkora az aktuális testhőmérséklet, és be kell vinni az applikációba. Ha ez megvan, akkor az applikáció megmondja, hogy termékeny-e az illető, és hogy lehet-e az adott napon védekezés nélkül együttlenni.

Telefonos applikáció az új fogamzásgátló módszerek egyike

A módszer arra épül, hogy amikor peteérés van, akkor megemelkedik a nők szervezetében a progeszteron-szint, és ezáltal megemelkedők a nők testhőmérséklete is körülbelül 0,45 fokkal. Ezért ha minden egyes nap, következetesen, adott időpontban mérjük és bevisszük az adatokat, akkor az alkalmazás egy idő után képes lesz kikövetkeztetni és megjósolni, hogy mikor kell védekezni.

Habár a svéd gyártó azt állítja, hogy ennek az új módszernek 93%-os a hatékonysága, egy helyi kórház mégis panaszt emelt ellene, ugyanis az alkalmazás megjelenése utáni időszakban rengeteg abortuszt végeztek el. A nem kívánt terhességekért pedig elméletileg az alkalmazás volt okolható, mivel többször is hibás jelzéseket adott a nőknek.

Nem győzzük hangsúlyozni tehát, hogy nem létezik tökéletes, teljes mértékben megbízható fogamzásgátlási módszer vagy eszköz, ugyanis mindegyiknek vannak mellékhatásai és hátrányai. És ez alól az új fogamzásgátló módszerek sem jelentenek kivételt. Van viszont egy módszer, ami a legtöbb igényt kielégíti: ez az IUB™ Rézgyöngy. Hormonmentes, tehát nem jár együtt az olyan kellemetlen mellékhatásokkal, mint például a fent ismertetett gyűrű. Hosszútávú, ugyanis akár 5 évig képes kifejteni a fogamzásgátló hatását. Illetve hatékony, Pearl-indexe csupán 0,2!

Az eredeti cikk angol nyelven IDE kattintva érhető el.

Hagyj egy üzenetet!