Fogamzásgátlásó váltása során fellépő 7 mellékhatás

Egyik fogamzásgátlási módszerről a másikra váltáskor jelentkezhetnek mellékhatások. Bizonyos mellékhatásoknak a váltást követően, a hozzászokás után rövid időn belül meg kell szűnniük. Vannak viszont olyan tünetek, amiket azonnal komolyan kell venni, mert annak a jele lehet, hogy számodra nem az a megfelelő módszer. Lássuk tehát, hogy pontosan milyen mellékhatásokra számíthatunk fogamzásgátló váltás esetén!

1. Változás a havi vérzésben

Az eltérő fogamzásgátló módszerek különböző jellegű havi vérzést okozhatnak. A kombinált tabletta általában csökkenti a vérzés erősségét, míg a csak progesztint tartalmazó tabletták (mint például a mini tabletta vagy az implantátum) hatására a ciklus során rendszertelenné válhat a vérzés. A méhen belüli eszközök (IUD-k) pedig általában erősebb vérzést okozhatnak az első néhány hétig-hónapig.

fogamzásgátló váltás vérzés ciklus

2. Libidó csökkenése

A tabletták hatására a máj emelkedett mennyiségű szexhormon-kötő fehérjét kezd el termelni, ami megköti a szabadon áramló tesztoszteront. Az alacsonyabb tesztoszteron-szint pedig csökkenti a libidót és a csikló érzékenységét is. Ezért van az sokszor, hogy a nők akkor érzékelnek libidócsökkenést, amikor hormonális tablettát szednek, vagy arra váltanak.

3. Mellek érzékenysége

Bármilyen fogamzásgátló váltás hatására előfordulhat, hogy változást észlelsz a melleid érzékenységében. Legyen az akár, hogy érzékenyebbé, vagy éppen ellenkezőleg, kevésbé érzékennyé válnak a mellek. Ez tehát egy olyan mellékhatás, aminek a váltás után rövid időn belül meg kell szűnnie. Ha nem múlik el a tünet bizonyos idő elteltével, akkor viszont érdemes felkeresni egy orvost, hogy kiderítse a probléma okát.

4. Bőrproblémák, akne

A fogamzásgátló tabletták kapcsán sok nő az esetleges testsúlynövekedés mellett a bőrproblémák miatt aggódik. És persze az aggodalom jogos, ugyanis például a csak progesztint tartalmazó minitabletta problémásabb bőrhöz, akne kialakulásához vezethet. A kombinált tabletták hatására viszont általában szebb lesz a bőrünk, mert csökkentik az androgénszintet és ezáltal a faggyútermelést. Fontos kiemelni, hogy léteznek olyan tabletták, melyeket kifejezetten a pattanásos bőr kezelésére írnak fel az orvosok, viszont ezeknek a fogamzásgátló hatása inkább csak másodlagos, és nem is kezelik ténylegesen a problémát, csak ideiglenesen elfedik a tüneteket.

fogamzásgátló váltás során pattanásos bőr mellékhatása

5. Hüvelyszárazság

A hüvelyszárazság tünete kifejezetten az ösztrogén hormont nem tartalmazó fogamzásgátlókkal (például mini tabletta) függ össze. Erre a mellékhatásra érdemes nagyon odafigyelni, hiszen sok kellemetlenséget okozhat, többek között a szexuális együttlétekkor. Ráadásul ha egyszer kialakul, akkor nehezen lehet megszűntetni ezt a mellékhatást, úgyhogy mindenki fontolja meg, hogy megéri-e kísérletezni a tablettákkal.

6. Melasma / Terhességi maszk

A melasma, vagy más néven terhességi maszk egy hiperpigmentációs rendellenesség, ami során sötétebb foltok jelennek meg az arc bizonyos területein, főként az orcán vagy a homlokon. Oka hormonális – bizonyos hormonális változások hatására a melanin túltermelődik a bőrben. Leggyakrabban a terhesség váltja ki ezt a tünetet a nőknél, innen ered a neve is. Viszont érdekes, hogy nem csak terhesség alatt jöhet elő, hanem esetenként a hormonális fogamzásgátló módszerek is okozhatják ezt a hiperpigmentációt, a bennük lévő szintetikus hormonok miatt. A sötét foltok egyébként nem veszélyesek, általában fogamzásgátló váltás után hamar elmúlnak. Az eltűnésüket és halványulásukat gyorsíthatja továbbá egy orvos által felírt krém is.

fogamzásgátló váltása során terhességi maszk mellékhatás

7. Hányinger

A hányinger egy olyan tünet, amit azonnal komolyan kell venni, ha fogamzásgátló váltás után jelentkezik. Nagyon gyakran fordul elő hányinger, amikor valaki kombinált tablettát kezd el szedni, mert az ösztrogén hormont meg kell szoknia a gyomornak. Ebben az esetben nem kell aggódni, általában hamar elmúlik a mellékhatás. Viszont ha a rosszullét akkor jelentkezik, amikor mini tablettát, méhen belüli fogamzásgátlót, óvszert, implantátumot vagy tapaszt kezdesz el használni, akkor ajánlott felkeresni egy nőgyógyászt.

 

A képen az IUB™ Rézgyöngy spirál látható egy díszdobozban, nyitott állapotban, lila háttéren

Láthatjuk tehát, hogy a legtöbb kellemetlen mellékhatás akkor leselkedik ránk, nőkre, ha valamilyen hormonális módszert kezdünk el alkalmazni. Éppen ezért ha tehetjük, és orvosunk is helyeseli, akkor érdemes hormonmentes módszert választani. A hormonok nem tartalmazó módszerek közül magasan kitűnik a Rézgyöngy , mely egy olyan gömb formájú, méhen belüli fogamzásgátló spirál, ami akár 5 évig is kifejti hatását.

 

Az eredeti cikket angol nyelven ITT olvashatjátok el.

 

Hagyj egy üzenetet!