Minden második nő elégedetlen jelenlegi fogamzásgátló módszerével

Magyarországon a párkapcsolatok háromnegyedében a nőkre hárul a fogamzásgátlás feladata. Tény, hogy a női fogamzásgátlók eszköztára sokkal gazdagabb, mint a férfiaké. A választáshoz legtöbben nőgyógyászuk segítségét kérik, és az orvos javaslata alapján döntenek a legideálisabb védekezési módszerről.

Mára az elégedetlen magyar nőknél is megfigyelhető a világ sok részén tapasztalható tendencia, miszerint szívesen kipróbálnak modernebb, kevesebb odafigyelést igénylő, ezáltal nagyobb szabadságot nyújtó fogamzásgátló eszközöket.

Kutatás a fogamzásgátlási szokásokról 2004.november – 2005. január

A Presolution Kommunikáció, az Astarte Alapítvány és a GfK Hungária Piackutató Kft. átfogó, a nők fogamzásgátlási szokásaival foglalkozó felmérése az Origo Női Lapozó és Szex rovataiban jelent meg. Az érdeklődők két hónapon keresztül válaszolhattak a feltett kérdésekre. A felmérést több mint ezren töltötték ki.

A válaszadók 28%-a 21 – 25 év közötti, 27 – 27%-uk pedig 26 – 30 és 31 – 40 év közötti nő. A kitöltők háromnegyede tartós kapcsolatban él, ebből 38% férjezett, 27% hosszabb ideje jár valakivel, 19% élettársi kapcsolatban él.

Aktív a magyar nők szexuális élete

Majdnem minden második nő heti két-három alkalommal él szexuális életet. 20% ennél többször, heti 4-5 alkalommal vagy akár naponta is ágyba bújik kedvesével. Vannak persze kevésbé aktív párok is, (34%) akik havonta néhány alkalommal szeretkeznek, vagy még ennél is ritkábban. A felmérés eredményei tehát azt igazolják, hogy szinte minden nőnek -társával együtt- gondolnia kell a fogamzásgátlásra.

elégedetlen fogamzásgátlás

Minden második nő elégedetlen jelenlegi fogamzásgátló módszerével

A kérdőívet kitöltő összes nő véleményére kíváncsiak voltunk akkor, amikor megkérdeztük, hogy mennyire tartják megbízhatónak jelenleg használt fogamzásgátlási módszerüket. Csupán a válaszadók fele tartja teljesen biztonságosnak a jelenleg alkalmazott védekezési formát. A megkérdezettek második fele viszont elégedetlen a jelenleg használt fogamzásgátló módszerével.

a képen egy elégedetlen nő látszik. IUB™ RÉzgyöngy, fogamzásgátló, hormonmentes

Az életkor nem jelent gátat az újdonságok elfogadásában

A kutatásban résztvevők negyede szívesen próbálkozna új fogamzásgátlási módszerekkel. Egy részük nem tartja megbízhatónak a jelenleg alkalmazott módszert és elégedetlen vele, mások egyszerűen kíváncsiak a modern fogamzásgátlás általuk még nem ismert lehetőségeire. A felmérés adatai szerint a 30 év feletti korosztály teljesen nyitott az újdonságokra.

A nőgyógyász véleménye döntő

A válaszadók több mint fele (54%) a nőgyógyászával beszéli meg, hogy milyen módszert válasszon a fogamzás megelőzésére. Korcsoport szerinti megoszlásban ez leginkább a 30 év felettiekre jellemző. A fiatalabbak (25 év alatt) inkább barátnőjük véleményére hallgatnak, vagy a párjukkal beszélik meg, milyen eszközöket alkalmaznak. Minél komolyabb egy kapcsolat, annál jellemzőbb, hogy nőgyógyász által javasolt megoldást választanak a párok.

A válaszokból az is kiderült, hogy a nők partnerei általában nem kifogásolják az alkalmazott fogamzásgátlási módszert. Ha ez mégis megtörténik (6%), akkor ennek oka elsősorban az, hogy nem tartják biztonságosnak az adott módot (60%).

A kérdőívet kitöltők között legjellemzőbb fogamzásgátlási módszer a tabletta. 60% védekezik ilyen módon a nem kívánt terhesség ellen. Ezt követi az óvszer, a válaszadók 29 százaléka használja rendszeresen.

A választást jelentős mértékben meghatározza az iskolázottság, a kulturáltság. A felvilágosultabb hölgyek gyakrabban választják a modern fogamzásgátlási lehetőségeket (tapasz, hüvelygyűrű, spirál, stb.).

A mobiltelefon figyelmeztet

A tablettát szedők közel 40%-ánál előfordul, hogy elfelejti bevenni a pirulát.

telefon emlékeztet a gyógyszer beszedésére

A nők 51%-a „elfelejtette” („nem tudom” választ adott), hogy elfelejtette-e valaha is bevenni a tablettáját. Az „antibébi” tablettával védekező nőknek csupán 10 százaléka biztos abban, hogy még sosem felejtette el beszedni a gyógyszert. A nők több mint 80%-a igyekszik minden nap fix időpontban lenyelni a fogamzásgátlót, ebből 11% a mobiltelefonját állítja be figyelmeztetésül. A pirulával védekezők 14 százalékának semmilyen módszere nincs arra, hogy ne felejtse el bevenni.

Javarészt a 30 év feletti, férjezett vagy élettársi kapcsolatban élő, városlakó, illetve budapesti, felsőfokú végzettséggel rendelkező nőkre jellemző, hogy rohanó életmódjuk eltereli figyelmüket a napi adagolástól. A kutatásban részt vevő nők konkrétan megjelölték azokat az okokat, amelyek miatt kimarad a tabletta: legtöbben váratlan eseményt (49%), vagy a rohanó, stresszes életmódot (39%) említették.

Havonta csak egyszer

Azok a nők, akik minimálisra szeretnék szorítani a védekezéssel kapcsolatos teendőket, túlnyomórészt (39%) a helyileg alkalmazandó módszereket választanák. Közülük 20% védekezne a Magyarországon újdonságnak számító hüvelygyűrűvel, 19% pedig spirállal. A tabletta a második helyre szorult (35%), vélhetően azért, mert folyamatos odafigyelést igényel.

A válaszadók több mint fele (52%) szívesen kipróbálná a hüvelygyűrűt, amely a tabletták biztonságát nyújtja úgy, hogy nem kell a mindennapi bevétel miatt aggódnunk. Egy teljes hónapon keresztül védettséget ad, és havonta egyetlen egyszer kell a nőknek saját maguknak a hüvelybe felhelyezni. A jelenlegi módszerükkel elégedetlen nők közül szintén sokan választanának spirált. A spirálok között is széles a választék, léteznek hormonosak és hormonmentesek, T-alakúak vagy gömb formájúak. A Rézgyöngy például a hormonmentes és gömb alakú innovatív spirálok közé tartozik, ami akár 5 évig nyújt biztonságot.

A választás szabadsága

A fogamzásgátlási szokásokat vizsgáló internetes kutatás egyik legfontosabb eredményeként kiderült, a legtöbb nő orvosa tanácsa alapján határoz a védekezési mód kiválasztásában. Egyértelműen igazolódott, hogy a modern életvitel korszerű eszközöket igényel a születésszabályozásban is. A választás szabadságát, a helyes döntés biztonságát az adja, ha a szakorvosok segítségével egyre többen ismerkednek meg a terhesség-megelőzés, a biztonságos védekezés legújabb módszereivel, hogy mindenki megtalálja az életvitelének leginkább megfelelő védekezési módot.

Forrás: Informed

Hagyj egy üzenetet!