Beleegyezés

Szexuális Egészség Hete 2018

(szeptember 24-30.)

Az FPA (Family Planning Association) szervezet jóvoltából minden évben megrendezésre kerül a Szexuális Egészség Hete, amikor is jó lehetőség nyílik a párbeszédre ebben a témakörben. A Szexuális Egészség Hetének középpontjában 2018-ban a beleegyezés fontossága és a beleegyezés nélküli együttlét áll. Ez a téma tényleg rendkívül fontos és aktuális, ugyanis sajnos a legtöbb európai országban még mindig nem számít nemi erőszaknak a beleegyezés nélküli szexuális együttlét.

Az FPA idei felméréséből kiderült továbbá az is, hogy az emberek 38%-a televíziós műsorokból és filmekből szocializálódik a beleegyezés, a konszenzus kapcsán is. Viszont sajnos nem mindegyik kedvenc hollywoodi filmünk mutat jó példát a beleegyezésről.

Az FPA szerint egy film akkor mutat teljesen jó példát a beleegyezés kapcsán, ha:

  • A beleegyezés szóban történik
  • Egyik felet sem kényszerítik: nincs erőszak, fenyegetés, lelki vagy fizikai nyomás és nincs állhatatos kérdezgetés sem egészen addig, míg végre beleegyezik a másik fél
  • Egyik fél sincs alkoholos befolyásoltság alatt
  • Egyik fél sem kiskorú
  • Mindkét fél egyértelmű verbális vagy nonverbális jelzéseket ad arra vonatkozólag, hogy szeretné a szexuális együttlétet.

Most lássunk néhány pozitív és negatív példát a filmek világából:

Jégvarázs

Sosem lehet túl korán kezdeni a beleegyezésről való tanulást, és szerencsére a fiatalok számára pozitív példát mutat ez a jelenet a Jégvarázsban.
Miután Kristoff és Anna megölelik egymást, Kristoff így szól: „Meg tudnálak csókolni! Mármint, szeretnélek megcsókolni. Szabad?” Anna ezután arcon puszilja a fiút és szóban megerősíti, hogy „Szabad!” mielőtt megcsókolják egymást.

 

10 dolog, amit utálok benned

Az 1999-es romantikus vígjáték cselekménye főként a szex és a randizás körül forog. Amikor Kat egy partin túl sokat iszik, Patrick viszi haza őt kocsival. Mikor a ház elé érnek, a lány odahajol a fiúhoz, hogy megcsókolja, de ő elutasítja, mivel tudja, hogy nem lenne helyénvaló kihasználni a lányt ilyen ittas helyzetben.

 

Star Wars: A birodalom visszavág

A film elején, amikor az űrhajó turbulenciába kerül, Leia hercegnő Han Solo ölébe esik, és háromszor kell megkérnie a férfit, hogy engedje el és engedje végre felállni.

Egy későbbi jelenetben pedig Han beleegyezés nélkül megcsókolja Leia hercegnőt. Hátulról öleli át a karjaival, mire Leia megpróbálja eltaszítani magától. Han Solo elkezdi simogatni a kezét és szépen lassan sarokba szorítja. Szóvá is teszi, hogy Leia mintha remegne, de a választ már nem várja meg és megcsókolja a nőt. A csókot félbeszakítja C-3PO megjelenése, Leia hercegnő pedig él a lehetőséggel és gyorsan eloson.

 

James Bond: Goldfinger

Az 1964-es filmben van egy elég kellemetlen jelenet James Bond és Pussy Galore között egy pajtában. James Bond ugyanis sarokba szorítja a nőt, megszorítja a karját és nem engedi elmenni. Pussy a tudtára adja, hogy nem érdeklődik iránta. Fizikai harc alakul ki köztük. Pussy igyekszik elkerülni az elkerülhetetlent, de végül Bond lefogja, rámászik és megcsókolja. Ez lényegében erőszaknak számít.

 

Az FPA szeretné felhívni a figyelmet a beleegyezés fontosságára! Tartsuk tisztában a partner első válaszát, és csak azután cselekedjünk, miután megadtuk vagy megkaptuk a beleegyezést! A szervezet szeretné elérni, hogy a nagyképernyőn is az egészséges, biztonságos és konszenzusos együttlét köszönjön vissza. Hiszen sokkal romantikusabb és szexibb két olyan embert nézni, akik ugyanannyira izgatottak és lelkesek az együttlét iránt. 

 

A teljes cikket eredeti nyelven ide kattintva lehet elérni.

Még több blogbejegyzést a BLOG menüpont alatt, vagy ide kattintva találsz.

Hagyj egy üzenetet!