Interjú Dr. Cseh Erikával a fogamzásgátlásról és annak eszközeiről

Interjú Dr. Virágh Gabriellával és Dr. Cseh Erikával, helyszín: Aromo Orvosi Rendelő, Budapest, Meder u 8/C

A doktornőről:

A képen Dr. Cseh Erika, nőgyógyász portré képe látható. InterjúDr. Cseh Erika vagyok, 1999-ben végeztem a szegedi Szentgyörgyi Albert Orvostudományi Egyetemen. Végzés után a gyulai kórház szülészetén kezdtem dolgozni. 4 év után kerültem a kistarcsai kórház szülészet-nőgyógyászati osztályára és itt szakvizsgáztam 2006-ban szülészet-nőgyógyászatból. 2007 óta dogozom magánrendelésen, eleinte a XIV. kerületben volt a rendelőm. 2009-ben a II. Szülészeti és Nőgyógyászati klinikán kezdtem dolgozni, külsős munkatárs- úgynevezett externistaként. Jelenleg a magánrendelésem a XIII. kerületben van, a Duna Pláza mögött, jórészt ambuláns ellátással fogalakozom, nagyon sok kismamám van.

Hol van a hosszú távú fogamzásgátlásnak szerepe a gyakorlatban?

Elsőként akkor merül fel a hosszú távú fogamzásgátlás kérdése, amikor a hölgynek már van egy-két, esetleg három gyermeke és belátható időn belül nem szeretnének újabb gyermeket vállalni. Ezekben az esetekben az intrauterin eszköz mindenképpen javasolható választás. Ugyanakkor a fiatalabb korosztályban, 18-20 év körüliek esetében is egyre gyakoribb, hogy akár az egyetem befejezéséig, akár az első néhány éves szakmai tapasztalat megszerzéséig biztosan szeretnék elkerülni az esetleges nem kívánt terhességet. Mivel a szakmai ajánlások az méhen belüli eszközöket már nem szült nőknek is ajánlják, így ezekben az esetekben is jó választás lehet egy spirál. De találkozom olyan fiatal párral is, akiknek már született egy gyermekük, de most hosszabb ideig biztosan nem akarnak másodikat, nekik is szoktam javasolni a méhen belüli fogamzásgátlást. Szóval igazából az élethelyzettől függ, minden korosztályban felmerülhet olyan szituáció, amikor hosszabb távú megoldásra van szükség.

Alternatívája-e a méhen belüli eszköz a sterilizásálnak?

Az és praxisomban egy eseten kellett sterilizálást végezni, egy olyan hölgynél, aki nem bírta viselni az eszközt és nem használhatott tablettát. Minden más betegemnek találtunk megfelelő fogamzásgátló módszert.

Kinek ajánlott hormonos, kinek a hormonmentes méhen belüli eszköz?

Nem mindig az én választásom, sokszor a páciens eleve azzal az igénnyel jelentkezik, hogy ő nem szeretne hormontartalmú eszközt. A másik eset, amikor mindig hormonmenteset ajánlok, azok, akik valamilyen egészségi okból hormontartalmú eszközt nem használhatnak. Ilyen lehet pl. bizonyos májbetegségek, emlődaganat. A többi esetben fel szoktam ajánlani a betegnek mind a hormonos, mind a hormonmentes eszköz lehetőségét, elmagyarázva mindegyik előnyeit és hátrányait, és közösen mérlegelve döntünk. Fontosnak tartom a beteg bevonását a döntésbe, mert például a hormontartalmú spirálok esetében hetekig, néha hónapokig tartó barnás pecsételés-folyás fordulhat elő. Ez ugyan ártalmatlan, de zavaró lehet, és ha valaki úgy gondolja, hogy ezt nem szeretné vállalni, jobb ha ezt előre megbeszéljük, ne az legyen, hogy felhelyezzük az eszközt és akkor szembesül azzal, hogy ő ezzel nem tud együtt élni. A fogamzásgátlás az orvosi szempontok mellett ugyanúgy egyéni preferenciák kérdése, mint például az, hogy milyen ruhát, vagy cipőt választunk.

Mi okozhatja, hogy a méhen belüli fogamzásgátlás kevésbé elterjedt hazánkban, mint más európai országokban?

Az a baj, hogy az internet mellett nagyon nagy szerepe van a szájhagyománynak. A mostani 20-30 éves korosztály anyukái amikor a 30 évvel ezelőtti eszközökkel találkoztak, arról inkább rosszat hallottak-tapasztaltak, mint jót. Részben tehát ez is lehet az oka, magam is tapasztalom, hogy egyes betegek eleve elzárkóznak ettől a lehetőségtől. Másrészt az iskolában zajló fogamzásgátló felvilágosítás is nagyon az óvszerre és a tablettára van kihegyezve, más módszerekről ott sem nagyon esik szó, igaz, hogy régebben a méhen belüli eszközöket ennek a korosztálynak nem is lehetett ajánlani. Harmadrészt a nőgyógyászok is azt tanulták régebben az egyetemen, hogy spirált csak a családtervezés befejezése után lehet felhelyezni, és bár az európai és a magyar Nőgyógyász Társaság állásfoglalása szerint is használhatók ma már ezek az eszközök nem szült nőknél is, azért ehhez még idő kell, amíg ez teljesen elterjed a napi gyakorlatban. Ezt azért eszköze is válogatja, mert a pl. hormontartalmú spirál esetében a kisebbikről egyértelműen le van írva, hogy nem szült nők is használhatják, és a rézgyöngy felvezető csöve is olyan vékony, hogy akár egy nem szült nő esetében is sikerrel felvezethető lehet. Ilyenkor zártabb még a méhszáj, erről fel is kell a beteget világosítani, hogy a felhelyezés nehezebb lehet.

Honnan hallott először az IUB™ Rézgyöngyről?

A képen az IUB™ Rézgyöngy spirál látható egy díszdobozban, nyitott állapotban, lila háttéren. Interjú

Kb. egy évvel ezelőtt a klinikán egy orvoslátogatótól hallottam róla először, tőle kaptam szórólapokat is. Eleinte kis ódzkodással fogadták a betegek, mint minden újdonságot, de érdekes módon az utóbbi időben egyre többen érdeklődnek utána.

Mennyire kellemetlen vagy fájdalmas a felhelyezés?

A betegek többsége jól viseli és abszolút semmi fájdalomról nem számolnak be. Mint minden nőgyógyászati beavatkozás, természetesen ez sem kellemes. A felhelyezéskor néha meg kell fogni a méhszájat, ez kis szúró érzéssel járhat, illetve amikor az eszköz túljut a belső méhszájon, ez kellemetlen, mensturációhoz hasonló görcsöket is okozhat. Ez kb. 10 esetből egyszer fordul elő. Olyan eset, hogy a fájdalom miatt a felhelyezés egyáltalán nem lehetséges velem már nagyon régen nem fordult elő. Egyetlen egyszer fordult elő egy fiatal, nem szült hölgy esetében, hogy olyan anatómai rendellenesség fordult elő, ami a felhelyezést nem tette lehetővé. Ezt ugyan sejtettük előre, de a beteg kifejezett kívánságára mégis megpróbáltuk, de sajnos a felhelyezés nem sikerült. Azonban, mint említettem, ez extrém ritkaság.

A rézgyöngy használói mennyire elégedettek a termékkel?

A tapasztalatok pozitívak, eddig egy beteg hívott fel, hogy a felhelyezés után kicsit hosszabb vérzése volt. Ez szokványos az intrauterin eszközök felhelyezését követően, itt is megszűntek a panaszok rövid idő után maguktól.

Kinek ajánlja az IUB™ Rézgyöngyöt?

Egy olyan betegem volt, aki eddig is spirállal védekezett ezt eltávolítottuk és újonnan már a rézgyöngyöt helyeztük fel. Van egy 40 év feletti hölgy, aki eddig nem szeretett volna védekezni, most jelentkezett, és ezt az eszközt választottuk.

A választható lehetőségek között mindenképpen előkelő helyen szerepel nálam a méhen belüli fogamzásgátlás és ezen belül a rézgyöngy.

 

  • Kovács Tünde
    Válasz

    Kedves Doktornő!
    Vannak különböző méretek a rézgyöngyből? Hogyan lehet eldönteni, melyik méretet válasszam?
    Előre is köszönöm a segítséget!
    Kovács Tünde

    • Zsofia Litvan
      Válasz

      Kedves Tünde! Jelenleg, és valószínűleg a jövőben is, csak a Midi méret van forgalomban az európai térségben. Ez azért is van, mert még a közepes méret is olyan kicsinek számít, hogy nem szokott vele semmi probléma felmerülni a kisebb méh esetén sem. 🙂

  • Mariann Surànyi
    Válasz

    Kedves Doktornő
    Nekem fèmallergiàm van ill. Volt egy lezajlott tüdőembòliàm , ìgy is hasznàlhatom a rèzgyöngyöt ?

Hagyj egy üzenetet!