Legelső tapasztalatok a legújabb fogamzásgátlóról, a Rézgyöngyről, orvosi szemszögből

Egy nőgyógyászati rendelés alkalmával nem mindig van időnk behatóan tájékozódni a különböző fogamzásgátlási lehetőségekről. Az egyik legújabb eszköz, a hormonmentes Rézgyöngy. Erről és más fogamzásgátlási módszerekkel való tapasztalatairól kérdeztük Dr. Cseh Erika, szülész- nőgyógyász szakorvost, aki segít eligazodni a témában.

Mióta alkalmazza pácienseinél a Rézgyöngyöt? Körülbelül hány nőnek helyezte már fel ezt az eszközt?

Dr. Cseh Erika : Szűk egy éve, tavaly szeptemberben ismertem meg. Azonnal kiváló lehetőségnek találtam, így elkezdtem ajánlani pácienseimnek. Volt, aki elutasította és volt, aki gondolkozott rajta. El kellett telnie egy kis időnek, amíg használni kezdtem. Csak körülbelüli adatokkal szolgálhatok, több, mint tíz páciensemnek helyeztem már fel.A képen Dr. Cseh Erika, nőgyógyász portré képe látható

Mik az eddigi tapasztalatok? Visszajöttek a hölgyek valamilyen panasszal?

Én úgy látom, hogy ez egy kiváló lehetőség. Orvosi szempontból a többi spirálhoz képest könnyű a felhelyezés, ugyanis véknyabb a felvezető hüvely, mely a méhbe való felrakást segíti. Felhasználóbarát is, nem okoz bővebb vérzést, fájdalmas menstruációt, mint pl. egy hagyományos spirál.

Igazán hosszú távú tapasztalatokról még nem beszélhetek, de eddig egyetlen páciensem jött vissza elhúzódó vérzéses panasszal, ami röviddel azután meg is szűnt. Itt meg kell jegyeznem, hogy ezek nem pontos adatok, mivel nem lehetek biztos benne, hogy akinek felhelyezem, hozzám jön vissza, vagy más orvost keres fel.

Ha valaki e mellett az innovatív fogamzásgátló módszer mellett dönt, mik az első lépések? Szükséges előzetes kivizsgálás? Van olyan nő, akinél nem alkalmazható a Rézgyöngy?

Mivel ez egy hosszú távú módszer, én szoktam javasolni, hogy mindenképpen legyen előtte egy rákszűrés, amennyiben félévnél régebben történt az előző. Továbbá tenyésztés is javasolt, hogy megbizonyosodjunk nincs e valamilyen kórokozó a hüvelyben, ami nem szerencsés, ha felhelyezés során a méh üregébe kerül. Ezen kívül még ultrahang vizsgálatot is végzek, ahol a méhet is lemérem. Megnézem, hogy nincs e valamilyen polip, mióma az üregében. Ha ezek fennállnak, nem helyezhetünk fel semmilyen méhen belüli eszközt. Először ezeket kezelni kell, azután semmi akadálya ilyen fogamzásgátlási módszer alkalmazásának. Hogyha mindent rendben találunk, akkor a menstruáció utolsó napjaiban a legszerencsésebb elvégezni a spirál felhelyezését.

Hosszú ideig úgy tudtuk, hogy aki még nem szült, az nem használhat méhen belüli eszközt. Már nem ez az álláspont. Fiatal, még szülés előtt álló nőknek is nyugodtan helyezhetünk fel. Ebben a tekintetben a Rézgyöngy pedig még jobb lehetőség, mint egy hagyományos spirál. Mivel nem tartalmaz hormont, így olyan hölgyeknél is lehet alkalmazni, akiknél a hormon szedése ellenjavallt.

iub_rezgyongy_dr_cseh_erikaSokakat érdekel, hogy a réznek, mint idegen anyagnak a szervezeten belül van e valamilyen hatása?

Dr. Cseh Erika : Tapasztalataink szerint ezek olyan ötvözetből készülnek, melyek biztonsággal használhatók, továbbá elhanyagolható mennyiségű rezet bocsájt ki a szervezetbe.  Akinél tudjuk, hogy fém allergiája van, vagy réz tárolási betegsége, nem használható. Az nem szerencsés, ha utólag derül ki, hogy a betegnek fém allergiája van, és ezért kell eltávolítani, ezért ezekről vizsgálat előtt kikérdezzük a beteget. 5 év után viszont mindenképpen el kell távolítani.  Ekkor rögtön akár egy újabbat is fel lehet helyezni.

Maga a felhelyezés mennyire bonyolult, fájdalmas folyamat? Előfordulhatnak komplikációk? Lehetséges, hogy elmozdul a helyéről, fel vagy lecsúszik?

Egyszer fordult elő, hogy egy 17 éves, még nem szült páciensemnek nem tudtam könnyen felhelyezni. Ha úgy ítélem meg, hogy a nyakcsatorna nem átjárható könnyedén, akkor nem erőltetem a dolgot.  Maga a folyamat nagyon hasonló a méhnyakrák szűréshez, mind időben, mind fájdalom tekintetében is. A hüvely feltárása és a méhszáj kifogása után, ami okozhat egy kis fájdalmat, felvezetjük a szondát, ami lényegében egy nagyon vékony, hosszú pálca. Ezzel megmérem a méh hosszúságát, ez alapján tájékozódunk, hogy hova kell pontosan az eszközt helyezni. A szál, amelyen a rézgyöngyök vannak, gömb alakot formáz magától a méh üregében, és úgymond megkeresi a számára legmegfelelőbb helyet. Mivel ez nem egy T alakú spirál, alakjából kifolyólag jobban igazodik a méh üregéhez, így annak az esélye is sokkal kisebb, hogy felsérti a méh falát.

A végén egy jelző szál található, ami kilóg a méh üregéből. Ezt a méhszájnál levágjuk, hogy ne legyen zavaró. Ez segít majd az eltávolításnál. Elméletileg lehetséges, hogy eltűnik a jelző szál. Egy többször szült nőnél esetleg el tudom képzelni azt is, hogy kicsúszik a helyéről, de az én praxisomban még nem fordult elő.

Milyen gyakran kell ellenőrzésre járni a Rézgyöngy viselése mellett? Mi történik egy ilyen vizsgálaton? Illetve, ha mégsem válik be, eltávolítható?

Igen, bármikor eltávolítható. Felhelyezés után egy hónap múlva ajánlott újra jelentkezni. Ezt nem mindenki tartja be, van, aki csak fél év múlva jelentkezik először. A betegek nagy része viszont eljön. Itt ultrahanggal megnézem, hogy jó helyen van e az eszköz, megvan e a jelzőszál. Ezután éves szűrést ajánlok, illetve, ha jelentkeznek olyan panaszok, mint vérzészavar, alhasi fájdalom, fokozott folyás, barnás folyás, mindenképpen ajánlott nőgyógyászhoz fordulni.

Felhelyezés után mennyivel kezdi kifejteni a hatását? Honnan tudhatom, hogy tényleg hat? Van esély a teherbe esésre a viselése mellett?

Dr. Cseh Erika : Azonnal elkezd hatni. Mivel mechanikus úton hat, ugyanúgy van peteérés és menstruáció. A leváló réz ionok negatív hatással vannak a spermiumok mozgására, az eszköz pedig a méh üregén belül nem engedi a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Fontos megemlíteni, hogy 100%-os módszer a fogamzásgátlásra nem létezik. Hagyományos T alakú spirál viselése mellett például már láttam létrejött terhességet. Meg kell említeni, hogy méhen kívüli terhesség viszont előfordulhat minden méhen belüli fogamzásgátló viselése mellett.

Sokan azért tartanak a méhen belüli eszközök használatától, mivel félnek attól, hogy megsérül a méhük és esetleges meddőség jön létre. Ez valós veszély? Illetve mennyiben befolyásolja a teherbe esést később?

Ma már egyre több helyen leírják, hogy ez nem így van. A mai spirálok biztonságos fogamzásgátlási módszernek mondhatóak. Természetesen lehetnek ritka mellékhatásai bármelyik fogamzásgátlási módszernek, többek között a spiráloknál a méhsérülését is leírják az előforduló lehetséges következmények között. Szerencsére én még nem találkoztam ilyen esettel. A mai spirálok már sokkal korszerűbb anyagokból vannak, mint a 30 évvel ezelőtti elődeik.

Volt olyan páciensem, aki hagyományos spirállal védekezett, eltávolítottuk és teherbe esett. Ugyanígy sokan kérdezik, hogy pl. fogamzásgátló tabletta szedése után nehezebben lehet e teherbe esni. Erre én mindig azt mondom, hogy a fogamzó képesség egy igen összetett, több tényezős dolog. Nehéz megítélni, hogy valaki a tabletta mellékhatásaként, vagy egyéb tényezők miatt nem esik teherbe. A meddőség hátterében van még mindig egy olyan százalék, amikor semmilyen okot nem tudunk kimutatni.

Mi nők is különbözőek vagyunk, így nem várhatjuk el, hogy létezzen egy mindenki számára egységesen ideális fogamzásgátlási módszer. Fontos, hogy körültekintően tájékozódjunk, az új módszerekről is, így nagyobb esélyünk van megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.

Dr. Cseh Erika ,szülész-nőgyógyász szakorvos az IUB™ Rézgyöngyről

 

Rendeld meg az IUB™ Rézgyöngyöt most 10% kedvezménnyel!

A rendelésed leadásánál használd a „CSEHERIKA” Kuponkódot!

A kedvezmény csak az első 20 felhasználónak érvényes. A kedvezmény visszavonásig vagy a 20 első Kuponfelhasználóig tart.

A képen az IUB™ Rézgyöngy található, díszcsomagolásban. Mellette balra felirat: Hatékony, Hormonmentes, Hosszútávú.