Az IUB™ Rézgyöngy hormonmentes spirál felhelyezése előtt és után számos olyan dolog van, amire jó, ha odafigyelünk. Olvass Te is minél többet az IUB™ Rézgyöngyről, hogy tudatos felhasználó lehess! 

spirál helyzete

Tudnivalók a felhelyezés előtt 

Az IUB Rézgyöngy megvásárlása előtt mindenképpen látogass el a nőgyógyászodhoz. Orvosod ultrahangos felvétel segítségével meg tudja mondani, hogy a méhed formája és mérete alkalmase az IUB Rézgyöngyre, illetve, hogy a hormonmentes megoldás megfelelő-e számodra. Ezután ha alkalmas vagy, megvásárolhatod a terméket webshopunkban. Felhelyező orvosokat pedig ide kattintva találsz.  

A felhelyezés előtt az alábbi dolgok fontosak: 

Mikor történik a spirál felhelyezése? 

Felhelyezésre a menstruáció utolsó pár napja a legalkalmasabb, hiszen ekkor a méhszáj kellően széles a beavatkozáshoz, a terhesség esélye pedig ilyenkor a legalacsonyabb. 

Hogyan történik a felhelyezés? 

Az IUB™ Rézgyöngy spiál felhelyezése egy felhelyező csővel történik. Ebben a csőben található az IUB™ Rézgyöngy még kifeszített állapotában, ha pedig elérte a méhet, a nőgyógyász eltávolítja a csövet, a IUB™ Rézgyöngy pedig felveszi gömbhöz hasonló alakját. Ezután már csak az eltávolító zsinórt kell méretre vágni, és fent is van a hormonmentes fogamzásgátlód. 

Ha még nem szültél, lehet, hogy a méhszáj kitágítására lesz szükség, hogy beférhessen az eszköz. Erről bővebben a nőgyógyászod fog tájékoztatni. 

spirál felhelyezése

Fáje a felhelyezés? 

A felhelyezés nem szült nők esetében fájdalmas lehet, ilyenkor helyi érzéstelenítőt alkalmaz a nőgyógyász. Nőgyógyászaink célja, hogy az IUB™ Rézgyöngy spirál felhelyezése, használata fájdalommentes legyen számodra és megkönnyítse az életedet. 

Tudnivalók felhelyezés után 

Az IUB Rézgyöngy felhelyezése után is fontos, hogy odafigyelj tested jeleire, hogyan fogadja az eszközt, mit tapasztalsz. 

Mikortól hat a fogamzásgátló? 

Az eszköz azonnal hat, viszont ahhoz, hogy meggyőződj, minden rendben van a felhelyezéssel, az első 5 napban nem érdemes tampont, menstruációs kelyhet használni, illetve a közösülést is érdemes hanyagolni erre az időre. 

Mire kell figyelni a felhelyezés után? 

Ha a felhelyezés után még 3 nappal is nagyon erős vérzést és fájdalmat tapasztalsz, lehet, hogy nem sikerült megfelelően felhelyezni az eszközt. Ekkor mindenképp szólj a nőgyógyászodnak, ő megvizsgálja, és ha kell, kicseréli az eszközt. 

A kilökődést szintén figyelni kell, ez a felhelyezés utáni időszakban lehet valószínű főleg a menstruáció idején. Figyeld a tested reakcióit, illetve a mosdóban is győződj meg róla, hogy nem esett ki az eszköz. Az eljárás kilökődés esetén is ugyanaz, mint a rossz felhelyezés esetén, nőgyógyászod kérésedre felhelyezi a csereeszközt. 

rézgyöngy alakja

Jelentkezhet fájdalom a spirál felhelyezése után? 

Fájdalom jelentkezhet a felhelyezés után, de ennek 2-3 ciklus múlva el kell múlnia. Ha pedig erős fájdalmat érzel, mindenképp konzultálj nőgyógyászoddal! 

Érezhető-e az IUB Rézgyöngy közösüléskor? 

Esetenként érezhető az eltávolító szál közösülés közben, ekkor vissza kell fáradni a nőgyógyászhoz, aki rövidebbre vágja azokat. 

Ellenőrző vizsgálatra is szükség van! 

4-12 héttel a felhelyezés után szükség van egy ellenőrző vizsgálatra, hogy minden rendben van-e, ezt fontos betartani. 

Ha nem találtál választ minden kérdésedre, akkor kattints ide GYIK oldalunkért! 

Hagyj egy üzenetet!