Esemény utáni tabletta – minden, amit tudni érdemes

Ha a szexuális együttlét során nem megfelelően (vagy egyáltalán nem) védekeztetek, a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében az egyetlen megoldás a sürgősségi fogamzásgátlás, másnéven az esemény utáni tabletta. Sokan kellemetlennek érzik, amikor be kell szerezniük, pedig kifejezetten fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb hozzájussunk a tablettához!

Esemény utáni tabletta

Mikor kell bevennem a tablettát?

A sürgősségi fogamzásgátlás módszerét akkor kell igénybe venned, ha úgy ítéled meg, hogy nem megfelelően vagy egyáltalán nem védekeztetek a partnereddel és el szeretnéd kerülni a teherbeesést. Magyarországon jelenleg kétféle tabletta van forgalomban. Az egyik esetben a tablettát az aktust követő 72 órában kell bevenni, míg a másik tablettát 120 órán belül. Itt fontos megjegyezni, hogy a 72 órás tabletta hatékonysága az eltelt idővel párhuzamosan csökken, tehát célszerű minél hamarabb beszerezni.

esemény utáni tabletta időpontMennyire hatékony?

A sürgősségi tabletta – ha időben alkalmazzuk – 90%-os hatékonysággal segít a nem kívánt terhesség megelőzésében. A tabletta egyszer hat, így lényeges, hogy minden rizikósabb helyzet után bevegyük. Persze a legjobb az, ha eleve elkerüljük az ilyen fajta „baleseteket”. Fontos mgejegyezni, hogy az óvszeren kívül semelyik fogamzásgátlási eszköz nem véd a nemi úton terjedő betegségek ellen, így a sürgősségi tabletta sem!

Esemény utáni tabletta

Mennyibe kerül?

Magyarországon a sürgősségi fogamzásgátlók 4000-7000 Ft közötti áron érhetők el.

esemény utáni tabletta ára

Hogyan hat?

Az esemény utáni tabletták a hagyományos fogamzásgátló tablettáknál lényegesen több hormont tartalmaznak. A tabletta úgy fejti ki hatását, hogy meggátolja a tüszőrepedést (ovulációt), illetve előidézhet méhnyálkahártya leválást is, mely megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Fontos kiemelni, hogy bár a baj bekövetkeztekor magas hatékonysággal képes orvosolni a problémát, az esemény utáni tabletta magas hormontartalma miatt nagymértékben felborítja a női hormonháztartást cikluszavarokat és menstruációs problémákat eredményezve. Ennek okán semmiképpen nem szabad fogamzásgátlóként használni, bár nem is érné meg, hiszen lényegesen drágább. Ma már szerencsére az óvszeren és a fogamzásgátló tablettákon kívül számos más fogamzásgátlási módszer közül is választhatsz. Az IUB Rézgyöngy például 99%-os hatékonysággalú védelmet nyújt. Emellett a Rézgyöngy egyik fontos tulajdonsága, hogy sürgősségi fogamzásgátlóként is működik! Amennyiben a védekezés nélküli együttlét után 5 napon belül felhelyezésre kerül, 99,9%-kal csökkenti a teherbeesés esélyét, ezután pedig akár 5 éven át kifejti fogamzásgátló hatását.

Milyen mellékhatásai vannak az esemény utáni tablettának?

A leggyakoribb mellékhatások a szédülés, a hányinger és az émelygés, de előfordulhat alhasi görcs és hüvelyi vérzés is. A tablettának azonban nincsenek hosszú távú mellékhatásai. 

Források: 1.2

Comments
  • Kiss János
    Válasz

    Hol lehet beszerezni azonnal!

Hagyj egy üzenetet!

Kapcsolat

Kérdésed van? Írj nekünk!

0
Melyek a leggyakoribb fogamzásgátlási módszerek a pároknak?