Esemény utáni tabletta – minden, amit tudni érdemes

Ha a szexuális együttlét során nem megfelelően (vagy egyáltalán nem) védekeztetek, a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében az egyetlen megoldás a sürgősségi fogamzásgátlás, más néven az esemény utáni tabletta. Sokan kellemetlennek érzik, amikor be kell szerezniük, pedig kifejezetten fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb hozzájussunk a tablettához!

Esemény utáni tabletta

Mikor indokolt a sürgősségi fogamzásgátlás?

A sürgősségi fogamzásgátló tablettát akkor kell igénybe venned, ha úgy ítéled meg, hogy nem megfelelően vagy egyáltalán nem védekeztetek a pároddal és el szeretnéd kerülni a teherbeesést. Ilyen esetek lehetnek a kiszakadt óvszer, a rosszul alkalmazott spermicid szerek vagy ha nem megfelelően szedted a fogamzásgátló tablettát. Ne feledd, hogy a fogamzásgátlók csak folyamatos szedés esetén biztosítanak védelmet, így pl. hányással járó betegség esetén könnyen kijöhet a tabletta is, ami így nem tudja ellátni feladatát.

Magyarországon egyébként jelenleg kétféle esemény utáni tabletta van forgalomban. Az egyik esetben a tablettát az aktust követő 72 órában kell beszedni, míg a másik fajta tablettát ráérsz 120 órán belül bevenni. Itt fontos megjegyezni, hogy a 72 órás tabletta hatékonysága az eltelt idővel párhuzamosan csökken, tehát célszerű minél hamarabb beszerezni.

Nagyon fontos, hogy ha megtörtént a baleset, ne essetek pánikba, bárkivel előfordulhat! Keressétek fel az orvost vagy a nőgyógyászt, ő segíteni fog nektek – időtök lesz bőven!

Mikor kell bevenni az esemény utáni tablettát?

Mennyire hatékony módszer az esemény utáni tabletta?

A sürgősségi tabletta – ha időben alkalmazzuk – 90%-os hatékonysággal segít a nem kívánt terhesség megelőzésében. A tabletta egyszer hat, így lényeges, hogy minden rizikósabb helyzet után bevegyük. Persze a legjobb az, ha eleve elkerüljük az ilyen fajta „baleseteket”, mivel az esemény utáni tablettáknak magas a hormontartalma. Fontos megjegyezni, hogy az óvszeren kívül semelyik fogamzásgátlási eszköz nem véd a nemi úton terjedő betegségek ellen, így a sürgősségi tabletta sem!

Esemény utáni tabletta

Mennyibe kerül egy ilyen tabletta?

Magyarországon a sürgősségi fogamzásgátlók 4000-7000 Ft közötti áron érhetők el. Ne feledd, hogy sürgősségi fogamzásgátló tablettát csak orvos és nőgyógyász írhat fel, így mielőbb keress fel egyet, ha ilyen gyógyszerre van szükséged. Az esemény utáni tablettát ügyeleten is felírhatják, amennyiben más orvos nem érhető el. Ha a nőgyógyász felírta az esemény utáni tablettát, akkor a recepttel bármelyik gyógyszertárban beszerezhető – 72 órán belül akár ügyeletes gyógyszertárakban is, ha esetleg ünnepi zárvatartások lennének.

esemény utáni tabletta ára

Hogyan hat?

Az esemény utáni tabletták a hagyományos fogamzásgátló tablettáknál lényegesen több hormont tartalmaznak. A tabletta úgy fejti ki hatását, hogy meggátolja a tüszőrepedést (ovulációt), illetve előidézhet méhnyálkahártya leválást is, mely megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Fontos kiemelni, hogy bár a baj bekövetkeztekor magas hatékonysággal képes orvosolni a problémát, az esemény utáni tabletta magas hormontartalma miatt nagymértékben felborítja a női hormonháztartást cikluszavarokat és menstruációs problémákat eredményezve. Ennek okán semmiképpen nem szabad fogamzásgátlóként használni, bár nem is érné meg, hiszen lényegesen drágább. Ma már szerencsére az óvszeren és a fogamzásgátló tablettákon kívül számos más fogamzásgátlási módszer közül is választhatsz. Az IUB Rézgyöngy például 99%-os hatékonyságú védelmet nyújt a terhesség ellen. Emellett a Rézgyöngy egyik fontos tulajdonsága, hogy sürgősségi fogamzásgátlóként is működik! Amennyiben a védekezés nélküli együttlét után 5 napon belül felhelyezésre kerül, 99,9%-kal csökkenti a teherbeesés esélyét, ezután pedig akár 5 éven át kifejti fogamzásgátló hatását.

Milyen mellékhatásai vannak az esemény utáni tablettának?

A leggyakoribb mellékhatások a szédülés, a hányinger és az émelygés, de előfordulhat alhasi görcs és hüvelyi vérzés is. A tablettának azonban nincsenek hosszú távú mellékhatásai. 

Források: 1.2

Comments
  • Kiss János
    Válasz

    Hol lehet beszerezni azonnal!

Hagyj egy üzenetet!

Kapcsolat

Kérdésed van? Írj nekünk!

0
Melyek a leggyakoribb fogamzásgátlási módszerek a pároknak?