Ha a szexuális együttlét során nem megfelelően (vagy egyáltalán nem) védekeztetek, a nem kívánt terhesség elkerülése érdekében az egyetlen megoldás az esemény utáni tabletta, vagy más néven sürgősségi fogamzásgátlás. Sokan kellemetlennek érzik, amikor be kell szerezniük, pedig kifejezetten fontos, hogy ilyenkor minél hamarabb hozzájussunk a tablettához!

Esemény utáni tabletta

1. Mikor indokolt az esemény utáni tabletta?

A sürgősségi fogamzásgátló tablettát akkor kell igénybe venned, ha úgy ítéled meg, hogy nem megfelelően vagy egyáltalán nem védekeztetek a pároddal és el szeretnéd kerülni a teherbeesést. Ilyen esetek lehetnek a kiszakadt óvszer, a rosszul alkalmazott spermicid szerek vagy ha nem megfelelően szedted a fogamzásgátló tablettát. Ne feledd, hogy a fogamzásgátlók csak folyamatos szedés esetén biztosítanak védelmet, így pl. hányással/hasmenéssel járó betegség esetén könnyen kijöhet a tabletta is, ami így nem tudja ellátni feladatát.

2. Meddig lehet bevenni a tablettát?

Magyarországon jelenleg kétféle esemény utáni tabletta van forgalomban. Az egyik esetben a tablettát az aktust követő 72 órában kell beszedni, míg a másik fajta tablettát ráérsz 120 órán belül bevenni. Itt fontos megjegyezni, hogy a 72 órás tabletta hatékonysága az eltelt idővel párhuzamosan csökken, tehát célszerű minél hamarabb beszerezni.

Nagyon fontos, hogy ha megtörtént a baleset, ne essetek pánikba, bárkivel előfordulhat! Keressétek fel az orvost vagy a nőgyógyászt, ő segíteni fog nektek – időtök lesz bőven a következő 3 napban!

3. Hányszor alkalmazható az esemény utáni sürgősségi fogamzásgátlás?

Az esemény utáni tabletták magasabb hormontartalmú gyógyszerek, így rendszeres használatuk nem ajánlott. Amennyiben többször előfordult, hogy szükség volt sürgősségi megoldásra, úgy érdemes áttérni valamilyen hatékony fogamzásgátló módszerre – ilyenek az óvszer, a folyamatosan szedhető fogamzásgátlók és a méhen belüli eszközök. A méhen belüli spirálok és a Rézgyöngy is alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlásra.

Mikor kell bevenni az esemény utáni tablettát?

4. Mennyire hatékony módszer az esemény utáni tabletta?

A sürgősségi tabletta – ha időben alkalmazzuk – 90%-os hatékonysággal segít a nem kívánt terhesség megelőzésében. A tabletta egyszer hat, így lényeges, hogy minden rizikósabb helyzet után bevegyük. Persze a legjobb az, ha eleve elkerüljük az ilyen fajta „baleseteket”, mivel az esemény utáni tablettáknak magas a hormontartalma. Fontos megjegyezni, hogy az óvszeren kívül semelyik fogamzásgátlási eszköz – így az esemény utáni tabletta sem véd a nemi úton terjedő betegségek ellen!

5. Mennyibe kerül egy ilyen tabletta?

Magyarországon az esemény utáni tabletták ára 4000-8000 Ft között mozog. Ne feledd, hogy sürgősségi fogamzásgátló tablettát csak orvos és nőgyógyász írhat fel (vényköteles), így mielőbb keress fel egyet, ha ilyen gyógyszerre van szükséged. Az esemény utáni tablettát ügyeleten is felírhatják, amennyiben más orvos nem érhető el. Ha a nőgyógyász felírta az esemény utáni tablettát, akkor a recepttel bármelyik gyógyszertárban beszerezhető – 72 órán belül akár ügyeletes gyógyszertárakban is, ha esetleg ünnepi zárvatartások lennének.

6. Hogyan hat és mire számíts, ha bevetted?

Az esemény utáni tabletták a hagyományos fogamzásgátló tablettáknál lényegesen több hormont – úgynevezett sárgatesthormont – tartalmaznak. A tabletta úgy fejti ki hatását, hogy meggátolja a tüszőrepedést (ovulációt), illetve előidézhet méhnyálkahártya leválást is, mely megakadályozhatja a megtermékenyített petesejt beágyazódását. Fontos kiemelni, hogy bár a baj bekövetkeztekor magas hatékonysággal képes orvosolni a problémát, az esemény utáni tabletta magas hormontartalma miatt nagymértékben felborítja a női hormonháztartást, cikluszavarokat és menstruációs problémákat eredményezhet. Ennek okán semmiképpen nem szabad fogamzásgátlóként használni, bár nem is érné meg, hiszen lényegesen drágább. Ma már szerencsére az óvszeren és a fogamzásgátló tablettákon kívül számos más fogamzásgátlási módszer közül is választhatsz. Az IUB Rézgyöngy például 99%-os hatékonyságú védelmet nyújt a terhesség ellen. Emellett a Rézgyöngy egyik fontos tulajdonsága, hogy sürgősségi fogamzásgátlóként is működik! Amennyiben a védekezés nélküli együttlét után 5 napon belül felhelyezésre kerül, 99,9%-kal csökkenti a teherbeesés esélyét, ezután pedig akár 5 éven át kifejti fogamzásgátló hatását.

7. Milyen mellékhatások fordulhatnak elő az esemény utáni tablettával?

A leggyakoribb mellékhatások a szédülés, a hányinger és az émelygés, de előfordulhat alhasi görcs és hüvelyi pecsételő vérzés is. Ritkán olyan mellékhatások is jelentkezhetnek, mint a fejfájás, szédülés, gyengeségérzés, fáradékonyság vagy mellfeszülés. A tablettának azonban nincsenek hosszú távú mellékhatásai. A menstruációs vérzés idejére legtöbbször nincs hatással, azonban ha egy hétnél hosszabb késés tapasztalható, akkor felmerülhet a terhesség lehetősége – ilyenkor mindenképpen keresd fel nőgyógyászod!

Kommentek
  • Kiss János
    Válasz

    Hol lehet beszerezni azonnal!

  • Horvath Matild
    Válasz

    Tudnak segiteni fontos eseményután tabletára van szükségem.

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Matild!

      Esemény utáni tabletta szüksége esetén nem tudunk segíteni. A Rézgyöngy azonban alkalmas sürgősségi fogamzásgátlásra, erről kérdezze nőgyógyászát.

      Üdvözlettel,

      A Rézgyöngy csapata

    • Benedikti Szandra
      Válasz

      Szépnapot. Érdeklődni szeretnék hogy háziorvos is felírhatja a tablettát?

      • Csilla Mészárosová
        Válasz

        Kedves Szandra!

        Sürgősségi fogamzásgátló tablettát csak orvos (ebbe a háziorvos is beletartozik) és nőgyógyász írhat fel, illetve ügyeleten is felírhatják, amennyiben más orvos nem érhető el.

        Üdvözlettel,
        a Rézgyöngy csapata

  • Alexandra
    Válasz

    Üdv. Lehetséges, hogy szeptember 8-án bevettem a tablettát, és most lett vérzés zavarom? 3 napja késik. A tesztek negatívak. Volt már 2 terhességem, ilyenkor már rég pozitívat mutatott bármilyen teszt. Orvoshoz csak jövő hét utánra van sajnos időpont.. Köszönöm

    • A Rézgyöngy Csapata
      Válasz

      Kedves Alexandra!

      Köszönjük szépen a megkeresést, sajnos mi elsősorban a Rézgyönggyel kapcsolatban tudunk tájékoztatást adni, illetve a spirálok területén. Nagyon nehéz úgy bármit is mondani, hogy nem ismerjük a kórtörténetét, orvosi hátterét és az előzményeket. Mindenképpen javasoljuk, hogy menjen el nőgyógyászához, ahogy írja, ez már folyamatban is van. Sajnos ennyi információ alapján többet nem tudunk mondani. Ha nagyon sürgős, talán telefonon is próbálhat velük kapcsolatba lépni, SOS ügyben.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

    • T. Enikő
      Válasz

      Kedves Rézgyöngy csapata!

      1 hónappal ezelőtt bevettem egy tablettát, 48 órával az aktus után. Az óvszer nem szakadt el, de biztosra szerettem volna menni. A menstruációm 5 napja késik..így elkezdtem aggódni. Lehetséges a teherbeesés esélye? Előre is köszönöm a választ!

  • Bianka
    Válasz

    Szombaton vettem be vasárnap reggel pecsételő vérzésem volt és még ma is meg is van ez normális

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Bianka!

      Mivel az esemény utáni tablettáknak magas a hormontartalma és nagymértékben felboríthatja a hormonháztartást, okozhat ilyen jellegű mellékhatásokat. Ha a vérzés nem múlik vagy súlyosbodik, mindenképp keresse fel nőgyógyászát!

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • Betty
    Válasz

    Üdvözlöm! Hét nap elteltével, is hat az esemény utáni tabletta?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Betty!

      Magyarországon jelenleg kétféle sürgősségi tabletta van forgalomban, melyet a nem védett közösülést követően 72, illetve 120 órán belül kell bevenni. Fontos különbség azonban, hogy a 120 órás tabletta hatékonysága nem csökken az aktustól a tabletta bevételéig eltelt idő függvényében, míg a 72 órás tabletta hatékonysága az eltelt idővel párhuzamosan csökken.
      A Rézgyöngy IUB™ hormonmentes fogamzásgátló spirálunk is alkalmazható sürgősségi fogamzásgátlásként (72 órán belül), ami sokak számára új információ lehet.

      Üdvözlettel:
      a Rézgyöngy csapata

  • VeronikaB
    Válasz

    Üdvözlöm!
    A nőgyógyászom,és a fogadott nőgyógyászom aszisztense szerint nem eshetek teherbe, és nem írnak fel nekem semmilyen esemény utáni tablettát, mivel miközben történt a baleset, egy pár percre rá nekem megjött a menszeszem.És közölték hogy nekem senki nem fog felírni erre semmilyen tablettát, mivel hogy meg van , és nem is lehetek terhes, elméletileg kisebb az esélye menstruáció közben a dolognak, viszont majdnem hogy közvetlen előtte is volt.Plusz én is úgy fogantam édesanyámnak, hogy meg volt neki.
    Megpróbáltam magán orvoshoz menni , de ott is hülyének néztek.Az abortuszt meg szeretném elkerülni.Ilyenkor mitévő legyen az ember?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Veronika!

      Azok a nők, akiknek rövidebb a ciklusuk, nagyobb eséllyel esnek teherbe a menstruáció alatti nemi élettől, mivel kevesebb idő telik el a menstruáció vége és az ovuláció között. Azok, akiknek rendszeres és átlagos menstruációjuk van, kisebb eséllyel esnek teherbe a menstruációjuk során, mert nincs elég idő az ovuláció megkezdésére. A nők alapvetően kisebb eséllyel esnek teherbe menstruációjuk alatt, de ha mindenképp szeretne esemény utáni tablettát alkalmazni, érdemes lenne egy másik orvost felkeresni.

      Üdvözlettel,
      A Rézgyöngy Csapata

    • Jánocsik Nóra
      Válasz

      Üdvözlöm!
      Parommal egyutt voltunk vasarnap este es szerda delutan vettem be a tablettat.
      17 en kellene meg jonnie.
      Az esemenyutani tabletta bevetele utan rogton kene verzesnek is jonnie, vagy ez nem eloiras? Az erzes meg van, de pecsetelo verzesem sincs. Ket nap telt el amiota be vettem. Nem mindenki verzik a tabletta bevetele utan?

      • Csilla Mészárosová
        Válasz

        Kedves Nóra!

        Mivel az esemény utáni tabletta jó adag hormont tartalmaz, a tabletta bevételét követően vérzés is jelentkezhet, ahogy azt a betegtájékoztatóban is írják a többi lehetséges mellékhatással együtt, ezért érdemes átolvasni. Ez a vérzés azonban nem egyezik a menstruációval, hiszen a sürgősségi fogamzásgátlók nem a következő ciklust hozzák előre, mivel más a hatásmechanizmusuk.

        Üdvözlettel,
        A Rézgyöngy Csapata

  • Mária Nagy
    Válasz

    Üdvözlöm. 28.an történ hogy kiszakadt az óvszer 29.e reggel bevettem egy esemény utáni tablettát és 29.e este megint
    Kiszakadt az óvszer. Az a tabletta 48 órás volt ilyen esetben kell bevennem újabb tablettát?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Mária!

      Az esemény utáni tabletta használata a magas hormontartalma miatt semmiképpen sem ajánlott rendszeresen. Ha egy ciklus alatt többször is bevesszük, az nagyobb problémákat okozhat hormonháztartásunkban. Hosszú távon mindenképpen válasszuk a kisebb hormontartalmú, rendszeres fogamzásgátlást vagy akár a teljesen hormonmentes megoldást a Rézgyöngy IUB™ méhen belüli fogamzásgátló spirál alkalmazásával, amely nem szült nőknek is javasolt.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Johanna
    Válasz

    Üdvözlöm!
    A 72 óra tabletta bevétele után mikor lehet elkezdeni szedni a rendszeres fogamzásgátlót?
    Válaszát előre is köszönöm!

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Johanna!

      A kérdésből sajnos nem derül ki, használ-e rendszeresen fogamzásgátló tablettát. Ha szeretné elkerülni a továbbiakban a magas hormontartalmú fogamzásgátló eszközöket, ajánlom figyelmébe a Rézgyöngy hormonmentes fogamzásgátló spirált, melynek használatával nincs több elfelejtett bogyó, elhízás és egyéb káros mellékhatások!

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Hajas Luca
    Válasz

    Kedves Rezgyongy csapata!

    Mikor kell felhelyezninanrezgyongyot surgossegi fogamzasgatlas celjabol?
    Nogyogyaszom regebben azt a tejekoztatast adta, hogy menstruacio alatt, de ha az esemeny most tortent es egy het mulva kezdodik a ciklus? Mikor megfelelo?

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Luca!

      A menstruáció alatti felhelyezés azért javasolt, mert akkor tágabb a méhszáj, és kevésbé fájdalmas a felhelyezés. Sürgősségi fogamzásgátlás céllal az együttlétet követő 72 órán belül javasolt.

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Nagy Anna
    Válasz

    Jonapot !
    Ugyan azon a napon kellett elkezdenem szedni a fogamzasgatlot amikor bevettem az esemeny utani tablettat ! Milyen hatasa van a 2nek egymasra ? Utik egymast vagy nem befolyasolja ?
    Elore is koszonom !

    • Csilla Mészárosová
      Válasz

      Kedves Anna!

      Kérdésével mindenképp az esemény utáni tablettát felíró orvoshoz kellene fordulni!

      Üdvözlettel,
      a Rézgyöngy csapata

  • Juhász Katalin
    Válasz

    Kedves Rézgyöngy Csapata!
    Páromról aktus közben lecsúszott az óvszer amit nem vettünk észre közben, így az aktus végén megtörtént a baj. Körülbelül 10 órával utána bevettem a 72 órás tablettát( az orvos a telefonba, mondta is, hogy bőven jó időben vagyok) valamint az aktus a menstruációm előtti napon történt amikor elég alacsony a termékenység. Lehetséges így a teherbe esés? Köszönöm a választ!

    • Kitti Országh
      Válasz

      Kedves Katalin!

      Ahogyan az orvosa is említette, bőven időben cselekedett, nincs oka aggodalomra, a teherbeesés esélye nagyon minimális, még ha nem is kizárható teljesen, de ez egyetlen fogamzásgátló módszernél sem állítható.
      Üdvözlettel
      A Rézgyöngy csapata

Hagyj egy üzenetet!